duminică, aprilie 28, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriRobotizarea tot mai prezentă

Robotizarea tot mai prezentă

În cadrul unei conferinţe în care s-a vorbit despre automatizarea inteligentş a proceselor. Prin aceasta se urmăreşte reducerea costurilor şi avantaje faţă de competitori.Pe lângă automatizare, se fac şi strategii de integrare a elementelor de inteligenţă artificială care sa faciliteze luarea unor decizii. Cel mai mare beneficiar va fi probabil sistemul financiar unde se aşteptă o automatizare a 70% din procesele derulate în cadrul acestuia, conform articolului publicat pe wallstreet.ro

Tehnologia avansează şi un număr crescând de meserii este înlocuit de roboţi. Exemple de astfel de job-uri sunt: sudura care se face cu ajutorul roboţilor, centrele de prelucrare automată, care i-au înlocuit pe cei care prelucrau prin aşchiere.

Cei care sunt primii vizaţi de înlocuirea cu inteligenţa artificială sunt lucratorii care execută operaţiuni repetitive.

Motivele în găsirea unor astfel de soluţii ţin tot de bani, dar şi de timp. Se constată o reducere semnificativă a consumului de energie electrică, fapt ce s-a observat de exemplu şi în cazul companiei Google. Recomandările pe baza cărora funcţioneaza sistemul de răcire, venind pe baza unor senzori de la inteligenţa artificială şi nu de la factorul uman.

Pe langă meseriile care sunt complet înlocuite, există unele care se modifică, astfel fiind vizibila caracteristica de adaptabilitatea atât a oamenilor, cât şi a forţei de muncă. Angajaţii departamentului de recrutare caută o altă tipologie de oameni care să ocupe diverse posturi. Aceştia trebuie să fie capabili să se descurce în lucrul cu o maşinărie.

La aceste schimbări trebuie să se adapteze şi sistemul de învăţământ, departamentele de instruire si formare ale companiilor, care ar trebui să pregatească viitorii angajaţi, prevăzând oarecum evoluţia tehnologiei.
Ca în orice noutate, inteligenţa artificială fiind un domeniu apărut în jurul anilor ’60, până atunci fiind considerat ceva de domeniul fantasticului, dezvoltarea aceastia produce şi o oarecare teamă. Motive ar fi, dacă luăm un exemplu în care într-un concurs organizat vara aceasta în China, o echipă de medici a fost învinsă în punerea unor diagnostice bazate pe imagistică de către un medic virtual.
Alte exemple sunt şi campionii mondiali la şah sau go care au fost la rândul lor învinşi de computere.
Marile companii, cum ar fi Microsoft, Facebook investesc sume fabuloase în inteligenţă artificială. Chiar şi reclamele pe care le primim pe internet folosesc astfel de tehnologie bazată pe algoritmi.

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.