sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_imgspot_img
AcasăSpecial GuestMigrația companiilor europene poate duce la renașterea SUA

Migrația companiilor europene poate duce la renașterea SUA

În ultimii douăzeci de ani am fost martorii unor decizii majore luate în cadrul Uniunii Europene. Decizii care, dincolo de opinii partizane, trebuiesc evaluate după consecințele pe care le produc. Brexit, Green Deal, închiderea centralelor nucleare din Germania și renunțarea la gazul rusesc, impunerea de sancțiuni și restricții economice care au afectat, printr-un effect de bumerang, chiar companiile europene.

Toate acestea au transformat piața europeană într-un mediu nu tocmai favorabil din punct de vedere economic. Săptămâna trecută, un grup de 70 de oameni de afaceri au cerut Comisiei Europene prețuri mai mici pentru energie și revizuirea politicilor verzi care se reflectă în costuri exorbitante. Soluția pe care o  găsesc din ce în ce mai multe companii este mutarea afacerilor în Statele Unite, acolo unde beneficiază de condiții fiscale favorabile și oportunități pentru o infuzie masivă de capital.

În urma unei cercetări, Deloitte a descoperit că 67% dintre companiile germane și-au mutat, cel puțin parțial, activitatea în afara Germaniei din cauza costurilor cu energia. În sectoarele auto, inginerie mecanică și bunuri industriale, procentul este de 69%. Totodată, companiile germane au investit in 2023 o sumă record de 15 miliarde de dolari în activitatea lor din SUA.

Bursele europene se confruntă cu aceeași situație. Multe companii preferă să se delisteze de la bursele din Europa pentru a se lista la New York Stock Excange. Companii importante precum Linde, CRH, Smurfit Kappa sau ARM Holdings au făcut deja acest lucru. Bursa din Londra suferă în mod special de o retragere masivă a companiilor. Dacă în 2015 peste 2400 de companii erau listate la London Stock Exchange, în 2023 numărul acestora s-a redus la aproximativ 1900.

Pe fondul reglementărilor restrictive și a perspectivelor pesimiste împărtășite de mulți oameni de afaceri, Europa s-ar putea confrunta cu o migrație masivă de companii și de capital spre vest în direcția Statelor Unite. Așa cum după căderea Constantinopolului în 1453, exodul grecilor în Italia a dus la începutul Renașterii, tot așa o mutare masivă de creiere și capital dinspre Europa spre SUA poate duce la o surprinzătoare renaștere economică a vecinului de peste Atlantic și la o recesiune profundă și de lungă durată pentru țările europene.

Dragoș Movilă, analist financiar

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.