Umanitatea – valoarea în jurul căreia ar trebui să creștem zi de zi! Este de părere Monica Ganea, medic dentist specialist ortodonție și ortopedie dento-facială. A studiat Medicina Dentară la UMF Cluj și tot acolo a făcut rezidențiatul. În prezent are două clinici, în Brașov și Făgăraș cu cabinete pe mai multe specializări, căci cunoaște necesitățile oamenilor și crede că dincolo de cabinet, musai să existe soluții pentru orice fel de problemă ce ține de domeniul pe care l-a ales. Credința și onestitatea sunt calitățile care îi ghidează pașii prin viață, iar familia este centrul existenței sale. Are doi copii și este căsătorită cu fostul internațional, Ionel Ganea. Din tribună, altfel s-a văzut viața, iar din teren, a știut cum să primească emoțiile!
C&B: Ce ne puteți spune despre activitatea pe care o desfășurați?
Monica Ganea: Sunt medic ortodont, lucrez aproape tot timpul cu copii și tineri care vin cu probleme mai mici sau mai mari, și pleacă cu un zâmbet frumos la sfârșitul tratamentului! E ca și cum aș munci pentru fericire! Îmi iau energia de la locul de muncă pentru că iubesc ceea ce fac!
Povestea evoluției sale, una naturală și cu o dorință aprinsă de a reuși
C&B: Cum ați prezenta evoluția dvs. într-o frază scurtă?
Monica Ganea: Am terminat școala generală și liceul la Făgăraș. Am fost o adolescentă rebelă, mereu am învățat doar ceea ce mi-a plăcut sau ce am crezut că-mi va fi de folos în viață. La biologie și chimie eram de 10. Am intrat fără probleme la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj. În anul IV de facultate am început să lucrez ca și asistentă într-un cabinet și mi-a fost de mare folos. Rezidențiatul l-am făcut la Cluj, oraș în care am lucrat timp de 10 ani, perioadă în care am participat la numeroase cursuri ținute de profesori de la Universități de renume din străinătate. În prezent am propriile mele clinici la Brașov și Fagaraș.
A știut dintotdeauna care îi este misiunea – să facă oamenii fericiți. Prin zâmbete sincere
C&B: Care erau viziunile dvs. în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Monica Ganea: Copil fiind, spuneam că mă fac doctoriță, în adolescentă la fel, iar tatăl meu era tare mândru de acest lucru. Cred ca am mers pe acest drum și de dragul lui, pentru că l-am văzut tare fericit când i-am spus ce-mi doresc să fac în viața. Marele meu noroc a fost prietenia cu Iulia, șefa de promoție din școala generală, liceul și facultatea la care am studiat. Ea a avut răbdare cu mine pentru ca învăța în 15 minute ceea ce eu mă străduiam în 45. Acum îmi doresc să fiu sănătoasă și să pot munci pentru a face cât mai mulți oameni să zâmbească!
C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosiți?
Monica Ganea: Aici am să folosesc cuvinte puține și cu o încărcătură aparte. M-am ghidat după credință, iar corectitudinea mi-a fost și îmi este cel mai bun profesor.
C&B: Vă desfășurați activitatea într-un oraș turistic. Ce părere aveți despre turismul medical?
Monica Ganea: Turismul medical prinde contur în centrul țării. Sunt norocoasă că și Brașovul m-a ales pentru a-mi practica meseria. Am multi pacienți care vin din străinătate, mulțumiți de faptul că primesc servicii bune la prețuri decente, deoarece în celelalte țări europene aparatele ortodontice au costuri mult mai mari. Ortodonția are nevoie de o decență financiară. Caut să mă adaptez climatului economic actual și mă bucur când străinii revin în cabinetele noastre și ne pun o etichetă care chiar ne reprezintă: oameni zâmbitori și care își fac meseria profesionist.
C&B: Ce înseamnă să fii medic ortodont în România?
Monica Ganea: Prevenția, înainte de orice. Indiferent de context. Precizie, acuratețe, tehnică și spirit ludic. Sacrificiile sunt la tot pasul și aici, însă sper ca sistemul medical să țină pasul cu nevoile tuturor pentru o educație și o informare în sănătate cât mai calitative. Centrate pe un singur lucru: sănătatea pacientului! Să nu uităm că o viață sănătoasă are nevoie și de o dantură sănătoasă. Iubesc să-mi văd oamenii cât mai liniștiți când intră în cabinet. Să fii medic ortodont în România înseamnă un bagaj de investiții: financiare, morale sau chiar emoționale. Și trebuie să fii capabil să-l iei după tine mereu. Uneori, când ești pe cont propriu, ajungi un fel de ”one man show”. Nu e ușor, dar e satisfăcător.
C&B: În relația cu pacientul, cum ar trebui să fie un medic stomatolog ortodont – care să fie principalul avantaj?
Monia Ganea: Noi, ca medici, cred ca ar trebui să fim apropiați de oameni, cinstiți, să le respectăm și să le spunem ce nu se poate obține prin tratament. Principalul avantaj este că punem întotdeauna nevoile pacienților înaintea intereselor personale.
C&B: Ne puteți povesti situații amuzante din activitate?
Monia Ganea: În fiecare zi apare câte o situație amuzantă, poate și datorită faptului ca sunt o fire veselă. Cel mai amuzant moment a fost pe la începutul carierei mele, când făceam și stomatologie generală și lucram mult cu cei mici. O fetiță m-a implorat efectiv să nu „îi fac cu chinuița” (n.r. chinuița este piesa cot). O altă fetiță, plânsă toată, îmi spunea ca o „doare inima și face infarct ” la 6 ani .Un bătrânel a adormit în sala de așteptare și cățelul lui legat de balustrada cabinetului, lătra la toți trecătorii. Domnul s-a trezit apoi pe o melodie de la BUG Mafia, care se auzea la televizorul din sala de așteptare, întrebând speriat ce s-a întâmplat!
C&B: Ce sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?
Monica Ganea: Le recomand să fie perseverenți, să învețe, să muncească pentru a fi oamenii mulțumiți, nu pentru bani. Să trateze pacienții așa cum și-ar dori să fie tratați la rândul lor și le garantez că vor avea succes în acest domeniu. Nu cred ca există indeciși, deoarece la rezidențiat ortodonția este specializarea cea mai căutată!
C&B: Ce părere aveți despre cum evoluează societatea de azi?
Monica Ganea: Ce părere am? Eu interacționez foarte mult cu tinerii, cu copiii, și când îi văd cât de frumos se dezvoltă, nu pot decât sa fiu optimistă în viitorul societății noastre și cred că schimbarea vine doar prin educație.
C&B: Cum se implică medicii dentiști / ortodonți în educarea populației?
Monica Ganea: Reamintesc – efort, atitudine, implicare. Se realizează programe educative ce au la bază educația pentru sănătate orală. Mă bucur că școlile acceptă aceste parteneriate între școală-medic. E un plus care mai târziu va genera practici sănătoase. Și în cabinetul meu promovez cât pot tot ce ține de estetica dentară. De-a lungul anilor am fost în repetate rânduri alături de fetița mea, Ioana, în grădinițe și școli pentru a ține ore de igienă dentară și a-i învăța pe copii cum să își îngrijească dințișorii! Rolul nostru este de a transforma zâmbetele, de a le da viață, sens.
Facebook