vineri, decembrie 6, 2024
AcasăCareersDe vorbă cu Matei Stănculescu, înainte de SMART HR

De vorbă cu Matei Stănculescu, înainte de SMART HR

Matei Stănculescu este un profesionist acreditat ca ACC Coach de către International Coaching Federation, cu peste 7 ani de experiență în consiliere psihologică și vocațională, atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți. În sectorul corporate, Matei este cunoscut pentru atelierele, team building-urile, training-urile și sesiunile de coaching pentru performanță pe care le organizează, având o vastă experiență în managementul schimbării, antreprenoriat și domenii creative precum televiziunea, muzica, educația și teatrul de improvizație.

Împreună cu Anca Amariei, Matei a fondat Centrul Eka, primul hub din România ce integrează servicii de psihoterapie, well-being și dezvoltare personală. Centrul, conceput ca un spațiu cald și pozitiv, oferă o gamă variată de servicii pentru îmbunătățirea sănătății fizice, mentale și relaționale.

Clienții lui Matei Stănculescu se confruntă adesea cu provocări emoționale și mentale variate, de la probleme de încredere, gestionarea emoțiilor și performanță, până la anxietate, tulburări alimentare, depresie, burn-out și alte tulburări de dezvoltare. Aceste probleme sunt abordate atât în sesiuni individuale de psihoterapie, cât și prin coaching de mental fitness, o alternativă care vizează soluționarea rapidă a problemelor emoționale și mentale.

Matei Stănculescu propune un parcurs de dezvoltare personală prin serviciile oferite la Centrul Eka, destinat oricui dorește să avanseze pe plan personal și profesional într-un mediu susținător și inovativ.

C&B: Cum ai reușit să găsești echilibrul perfect între performanța profesională și dezvoltarea personală?
Matei Stănculescu: N-am reușit. Nici nu cred că există un astfel de echilibru. Cred doar că am atins o oarecare armonie între cele două. Iar asta prin tot felul de exerciții care mă ajută cu deconectarea sau echilibrarea și care sunt presărate de-a lungul zilei. Exerciții din zona Mental Fitness care, în esență, aduc liniștea dintre note pentru ca ziua să sune mai bine.

C&B: Care dintre abordările tale inovative în promovarea wellbeing-ului la locul de muncă consideri că a avut cel mai mare impact? Cum s-ar măsura acest impact asupra retenției și productivității angajaților?
Matei Stănculescu: Promovarea și implementarea Siguranței Psihologice. Este de departe cel mai important factor diferențiator între o echipă slabă și una performantă. Iar pentru asta începem cu liderii și le facilităm întâi lor calea spre o minte limpede și un echilibru emoțional. Abia apoi le punem la dispoziție instrumente de tipul ”Primului ajutor în sănătatea mentală”, pentru ca ei să identifice nevoile din echipele lor și să le adreseze cât mai sănătos. În câteva luni, dinamica din echipă se schimbă, iar lucrurile se leagă la un nivel mult mai profund, care determină retenția.

C&B: Poți detalia cum ai ales și cum ai structurat mixul de beneficii pentru a sprijini nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea mentală și relațională a angajaților, în general? Cum te asiguri că aceste beneficii rămân relevante și atrăgătoare pentru echipele diverse?
Matei Stănculescu: Pentru noi este esențial să înțelegem în primă fază care sunt nevoile reale din organizațiile alături de care pornim la drum. Apoi mergem cu focusul pe individ, și aici frumusețea este că putem găsi soluții personalizate (eu nu cred în soluțiile universal valabile). Iar atunci când individual suntem bine, prin workshop-uri, teambuilding-uri, coaching sau alte sesiuni de grup, mergem cu atenția spre grup. Stilul de leadership pe care noi îl propovăduim implică ascultarea activă, asertivitatea, empatia, atenția pe nevoile grupului, vulnerabilizarea și puterea exemplului.

C&B: În calitate de expert în storytelling și public speaking, cum integrezi aceste competențe în rolul tău pentru a inspira și motiva angajații? Ai un exemplu memorabil de poveste pe care ai folosit-o pentru a uni o echipă într-un moment de incertitudine?
Matei Stănculescu: Eu evit să spun povești, oricât de motivaționale ar fi ele. Și asta pentru că oricât de bună ar fi povestea și oricât de bine aș spune-o, efectul va fi foarte scurt. Ca să produci o schimbare pe termen mediu și lung într-un om sau într-o echipă este esențial ca ”aha”-ul să vină din interior. Așa că, în loc să spun o poveste bună, eu prefer să facilitez o discuție autentică de grup, care să miște ceva măcar într-un singur membru. Din acel punct putem considera că întreaga dinamică se schimbă.

C&B: Cum îți folosești abilitățile de lider, precum inteligența emoțională și empatia, pentru a naviga prin vremuri de incertitudine? Ai un exemplu concret în care aceste calități te-au ajutat să transformi o provocare în oportunitate?
Matei Stănculescu: Cred că ăsta este full time job-ul unui antreprenor. Iar provocările sunt la ordinea zilei. Cred că dacă fac bine ceva, acel ceva este să fiu mereu înțelegător cu mine însumi. Extrem de rar îmi reproșez că nu am făcut lucruri suficient de bine sau de mult. Sunt empatic cu propriile nevoi și limite. Automat aplic același algoritm de gândire și către ceilalți. Concret, am spus ”da” unui client de curând și mi-am dat seama ulterior că din punct de vedere energie financiară și “return on investment” ies pe pierdere. Ce să fac, să dau înapoi și să-mi îngroș obrazul sau să livrez cu frustrarea din spate? Gândindu-mă că pot scoate totuși ceva bun din asta, am fost transparent cu clientul respectiv și i-am propus un barter pe direcția lui de business. Treaba asta m-a ajutat să dezvolt o zonă de business pe care nu o aveam deloc acoperită, să livrez cu sufletul deschis și să am în față un client care a apreciat deschiderea, a înțeles mai bine valoarea serviciilor pe care le prestez și am simțit că ambii avem de câștigat.

C&B: În viziunea ta, cum se va schimba viitorul muncii și care va fi rolul HR-ului în acest peisaj în continuă evoluție? Ce pași crezi că ar trebui să urmeze liderii și profesioniștii HR pentru a se pregăti pentru acest viitor?
Matei Stănculescu: AI-ul și automatizarea ne ajută să economisim din ce în ce mai mult timp, prin preluarea unor task-uri repetitive. În ceea ce privește HR-ul, sper din suflet ca asta să însemne mai mult timp pentru discuții tete-a-tete, focus pe învățare și căutare de beneficii reale pentru angajați. Generațiile care vin din urmă sunt mai conștiente de importanța dezvoltării personale și a lucrului cu sinele decât toate celelalte generații. Iar asta înseamnă că, cel mai mai mult vor avea de câștigat angajatorii care pun accentul pe siguranța psihologică, mentalitatea de creștere și coaching-ul ca stil de management.

C&B: Vei susține un workshop în cadrul evenimentului SMART HR. Ne poți spune de ce crezi că oamenii ar trebui să participe la acest eveniment și chiar la workshop-ul tău?
Matei Stănculescu: În toate breslele există oameni pasionați, care caută dezvoltarea continuă și sunt însetați de networking și cunoaștere, dar există și roboței care se uită doar la ceas ca să rupă ușa de la birou când se termină programul. Cred că oamenii pasionați de HR au prea puține astfel de oportunități pe an pentru a-și permite să rateze un eveniment de dimensiunea SMART HR. Cât despre workshop-ul de Mental Fitness, o să las doar câteva testimoniale să vorbească. Și vedeți voi după ce le citiți dacă vreți să vă înscrieți:

  • Romanița Iovan, creator de modă:Am descoperit cum să îmi identific sabotorii și cum să îi fac să lucreze pentru mine. Am devenit mai conciliantă, răbdătoare și calmă. Am reușit să îmi organizez mai bine activitatea profesională, dând mai mult credit celor din jur și să descopăr noi oportunități. Pentru mine acest program a venit ca un dar al anului 2020.
  • Manuela Banu CEO, Orkla Foods Romania:Cursul mi-a pus la dispoziție o perspectivă nouă, simplă și clară, asupra modului în care mintea noastră funcționează și mi-a dat acces la instrumente ușor de asimilat. Poate și mai important, m-a ajutat să introduc noi rutine în viața de zi cu zi.
  • Alexandra Peligrad CEO, Smartree Romania:Go for it, la final îți dă cu siguranță pe plus, chiar de-ar fi numai AHA-urile despre cum funcționează mintea în diverse situații și de unde ne vin emoțiile negative. Am ajuns să recunosc rapid sentimentele negative și să le reduc, gândindu-mă că sunt Sabotorii pe care vreau să-i evit.
ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT