Gabriela Roșca, fondator al SMART HR ghidează organizațiile și liderii printr-o eră de inovație și schimbare accelerată. Cu o perspectivă clară asupra temerilor și oportunităților prezentate de inteligența artificială (AI) și automatizare, Gabriela pune accent pe necesitatea urgentă de a armoniza forța de muncă umană cu cea artificială, subliniind că viitorul muncii este nu doar despre coexistența, ci și despre colaborarea strânsă între om și tehnologie.
Rolul ei în promovarea și implementarea strategiilor care facilitează tranziția fluidă către un viitor dominat de tehnologie subliniază o abordare profund umană a HR-ului, demonstrând că adevărata forță a unei organizații rezidă în capacitatea de a îmbrățișa schimbarea, de a valoriza talentul uman și de a cultiva o cultură a inovației care să beneficieze de pe urma colaborării om-mașină. Gabriela Roșca este un lider autentic și inspirațional în domeniul HR, arătând calea către o lume a muncii mai inteligentă, mai echitabilă și mai sustenabilă.
C&B: Cum vezi viitorul colaborării între om și tehnologie în organizații și ce pași consideri esențiali pentru a armoniza eficient forța de muncă umană cu inteligența artificială?
Gabriela Roșca: Colaborarea dintre om și tehnologie este un aspect pe care îl avem în viețile noastre de foarte multă vreme, practic, de când omul și-a făurit propriile arme și unelte. Nu este nimic nou din acest punct de vedere. Tehnologia a preluat încetul cu încetul părți din activitatea oamenilor fără cineva să vadă în asta un mod de a eradica umanitatea. Ce este diferit acum, este viteza cu care se întâmplă lucrurile, iar provocarea constă în a reuși să ținem pasul. Armonizarea, din punctul meu de vedere pornește de la a ne alege “bătăliile”. Nu trebuie să facem și să știm de toate. Nu trebuie să experiementăm tot. Contribuția omului nu va fi înlocuită, doar transformată. Probabil lucrul cel mai important cu care trebuie să începem este să scăpăm de frică și să privim totul ca pe o oportunitate. Oportunitatea de a învăța, oportunitatea de a avea mai mult timp, oportunitatea de a evolua.
C&B: Ce strategii specifice recomanzi pentru încurajarea educației continue și a reorientării profesionale în contextul creșterii influenței AI-ului și automatizării în piața muncii?
Gabriela Roșca: Cred că strategia cea mai simplă și, de altfel, vitală este exact asta: de a ne educa continuu. Modul ei de implementare, însă, trebuie să fie personalizat de la individ la individ, pentru că, iată, tocmai tehnologia ne oferă oportunitatea de a demonstra că suntem diferiți. În cazul educației și a învățării de orice fel putem vorbi poate despre cum tehnologia lucrează pentru noi și nu împotriva noastră. Nu este rău că parte din munca noastră se automatizează, dimpotrivă. Da, unii oameni își vor pierde job-urile curente…dar asta nu înseamnă decât că trebuie să învețe altceva….poate chiar mai interesant, poate chiar mai provocator, poate chiar mai atractiv pentru ei.
C&B: Cum pot organizațiile să pună în valoare și să dezvolte abilitățile profund umane, cum ar fi empatia și creativitatea, în era dominată de tehnologie?
Gabriela Roșca: Era nu este dominată de tehnologie. Este o falsă percepție și poate o chestiune de marketing. Este ca și cum am spune că acum, pentru că oamenii au atâtea posibilități de transport, nu mai au case. Cu cât oamenii au acces la mai multe opțiuni de transport, cu atât călătoresc mai mult, dar asta nu îi face nomazi. Da, tehnologia avansează foarte repede și este din ce în ce mai prezentă în jurul nostru, dar ea preia în primul rând lucrurile care consumă timp, forță. Și tocmai pentru că se întâmplă asta noi avem oportunitatea de a ne dezvolta celelalte laturi, cum sunt empatia și creativitatea autentică. Iar organizațiile, din punctul meu de vedere, ar putea dezvolta aceste abilități prin crearea și susținerea de comunități în rândul angajaților, comunități care să deruleze proiecte, să promoveze activități care au ca principal obiectiv, tocmai demonstrarea și dezvoltarea acestor abilități.

C&B: În fața provocărilor și oportunităților aduse de munca la distanță și economia gig, cum ar trebui liderii HR să își adapteze strategiile pentru a rămâne relevanți și eficienți?
Gabriela Roșca: Adaptarea la aceste transformări necesită nu doar ajustări tehnice, ci și o schimbare de mentalitate în rândul liderilor HR și al organizațiilor în general. Practic o inovație a modului de gândire. Liderii HR trebuie să promoveze flexibilitatea și personalizarea politicilor, investind în tehnologie pentru a facilita munca la distanță și să asigure securitatea datelor. Este esențial să se pună accent pe dezvoltarea și învățarea continuă prin programe accesibile online, încurajând o cultură organizațională adaptabilă. Evaluarea performanței ar trebui să se concentreze pe îndeplinirea obiectivelor și feedback regulat, menținând un echilibru între viața profesională și cea personală. Programele de wellness și strategiile care susțin diversitatea și incluziunea sunt vitale pentru bunăstarea și implicarea angajaților în noua realitate a muncii. Este foarte probabil ca în curând din ce în ce mai mult să renunțăm la contractele de muncă cu salarii plătite la timp lucrat și să trecem la contracte de muncă cu salarii plătite pe obiective realizate. Dar asta va necesita mult curaj din partea ambelor părți.
C&B: Cum definești rolul HR în cultivarea unei culturi a inovației care beneficiază de pe urma colaborării om-mașină?
Gabriela Roșca: HR-ul joacă un rol esențial în cultivarea unei culturi a inovației prin pregătirea angajaților pentru colaborarea eficientă cu tehnologia, promovând un mediu care încurajează experimentarea și valorizează inovația. Prin organizarea de programe de formare și susținerea flexibilității în muncă, HR facilitează integrarea armonioasă a omului cu mașina. În plus, menținerea unei culturi organizaționale deschise și a bunăstării angajaților asigură că tehnologia amplifică potențialul uman, nu doar eficiența operațională, promovând astfel o colaborare inovatoare între om și mașină. Tocmai din acest motiv, dar nu numai, HR-ul ar trebui să fie un partener strategic la nivel de board, dar asta este o altă discuție
C&B: Ești fondatorul și gazda evenimentului SMART HR. Poți să ne spui de ce ar trebui să participe oamenii la acest eveniment?
Gabriela Roșca: Evenimentele SMART HR se disting prin oferirea unui context unde participanții pot accesa informații actualizate și relevante în domeniul resurselor umane, beneficiind de exemple concrete și aplicabile în practică. Aceste sesiuni sunt caracterizate printr-o abordare profund interactivă, încurajând schimbul de experiențe directe între participanți și specialiștii HR cu o bogată experiență profesională și o mentalitate orientată spre soluții SMART. Prin facilitarea dialogului deschis și susținerea împărtășirii cunoștințelor, evenimentele noastre vizează să împuternicească profesioniștii din HR să aplice în mod eficient strategii inovatoare și adaptate la nevoile actuale ale industriei.
Detalii despre eveniment: aici!