Este mamă, om de echipă și iubitor al muntelui! Și, mai mult decât atât, este un campion. Un model de viață pentru mulți sportivi. Adriana Dulacioiu și-a dedicat timpul pentru a face performanță. De două decenii contribuie la dezvoltarea educației sportive. Exemplul personal este cartea ei de vizită: este vicecampioană națională la schi alpin, instructor sportiv atestat, iubitoare de înot și schi. Iar modelul unei cariere complete este preluat și de cei doi băieți ai ei – unul este campion național la duathlon amatori, iar celălalt practică sporturi extreme-Mtb, sărituri cu bicicleta, ski offpiste.
C&B: Faceți o descriere a activității dumneavostră!
Dulacioiu Adriana: Sport Ski Club promovează educația sportivă la un alt nivel. Încercăm să compensăm insuficiența activității sportive școlare cu activități sportive extracuriculare necesare, utile și care implică și o dezvoltare fizică și psihică foarte bună în rândul tinerilor. Ne referim aici la înot, schi , tenis, drumeții montane, cicloturism.
Înotul, un alt sport care educă
Înotul este singurul sport recomandat inclusiv de medici pentru copii până în 10 ani, singurul sport care nu afectează deloc coloana vertebrală și duce la dezvoltarea armonioasă a fizicului copilului. Celelalte activități sportive sunt complementare înotului, le facem la nivel de amator, dar sunt gândite să ajute copilul nu numai fizic, ci și personal.
C&B: Cum sună povestea evoluției dvs – cum și când a început totul și, mai ales, de ce?
Dulacioiu Adriana: Sport Ski Club s-a născut din plăcerea de a aluneca pe schiuri, din dorința de a educa tânăra generație , din iubirea ce o port copiilor, într-un moment de răscruce a vieții mele. Atunci m-am analizat, am resetat tot și m-am gândit ce pot să fac din toată ființa mea, fără să fie o povară și să mă bucur de fiecare clipă. De mică mă vedeam profesoară, nu știam domeniul, evident. Cariera mi-am început-o ca asistent la facultate și mai apoi profesor la liceu. Pedagogia face totul în lucru cu copiii. În 2005 Sport Ski Club a luat naștere într-o lume necunoscută. A fi manager, nu este același lucru cu a fi profesor, instructor. Dar cu siguranță când îți place ceea ce faci, totul este mai usor.
C&B: Cum ați ales echipa?
Dulacioiu Adriana: De-a lungul timpului echipa s-a schimbat. A existat un criteriu pe care l-am păstrat de-a lungul anilor: oameni tineri iubitori de copii, cu pedagogie cu sau fără experiență sau persoane care păstrează echilibrul. Cei tineri caută împlinire materială foarte rapidă ceea ce nu se poate obține rapid într-un job de genul acesta. De aceea, cei tineri au venit și au plecat ușor. Experiența acumulată într-un timp relativ scurt este inestimabilă. În ultimii ani, se pare că cei tineri au înțeles cum creștem împreună și au rămas. Avem în componența echipei numai profesori de sport, cu atestare schi, înot și care au ales să rămână. Principala lor calitate? Își iubesc meseria și au un alt atașament față de copii.
C&B: Ce înseamnă să menții o Școală de Ski la standarde înalte, azi, în România?
Dulacioiu Adriana: O muncă de sisif cu șanse de reușită medii. Chestii simple care ar ajuta comunitatea și pe noi implicit, nu se pot realiza (o parcare sigură contra-cost aproape de pârtie pentru școlile de schi, un domeniu pentru începători sigur și funcțional tot sezonul, etc) deoarece interesele din lumea businessului sunt altele. De pildă, deși evenimentul Massif din Poiana Brașov aduce bani mulți, pentru cei care au școli de schi este faliment clar. Nu s-a găsit, încă, soluția supraviețuirii amândurora.
C&B: SPORT SKI CLUB este doar un simplu business sportiv sau a fost visul vieții dumneavostră? Motivați răspunsul.
Dulacioiu Adriana: Sport Ski Club s-a născut din pasiune, dar și din necesitatea supraviețuirii. După 20 de ani, Sport Ski Club este pasiune pură și dragoste. Este un business complicat din care nu îți faci vile și vacanțe exotice. Dacă te rezumi în satisfacția lucrului bine făcut, iubirea copiilor și un venit mediu, atunci ești ideal pentru un astfel de job sau pentru o astfel de afacere.
C&B: De două decenii, în lumea sporturilor care nu se pierd – înot și ski. Cât de povocator a fost drumul până aici?
Dulacioiu Adriana: 20 de ani în lumea sportului nu au fost ușori. Răspunderea este extrem de mare pentru că ne dorim să educăm oameni responsabili și pregătiți pentru viitor. Un corp sănătos într-o minte sănătoasă. Provocări sunt în fiecare zi, dar asta ne menține în formă.
C&B: Dacă ați începe, din nou, această poveste, ce ar fi diferit?
Dulacioiu Adriana: Niciodată nu am ales calea simplă, provocările m-au determinat să lupt și să ajung la rezultatul gândit. Experiența te ajută să vezi perspectiva mai clar. Dacă ar fi să o iau de la capăt, un mentor mi-ar prinde bine. Să pot avea un start îndrumat de pașii potriviți.
C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosiți?
Dulacioiu Adriana: Cinstea, corectitudinea, lucrul bine făcut sunt căile care mă ghidează în viață. Probabil că aceste lucruri nu înseamnă și câștiguri imense, dar pe mine mă împlinesc.
C&B: Ne puteți povesti situații limită din activitatea dumneavostră?
Dulacioiu Adriana: Cele mai grele situații de gestionat sunt cele când se produc accidentări. Nimeni nu își dorește asta, dar sunt inevitabile. Situațiile limită, clar au fost cele cu accidentări, rezolvabile toate, dar cu un consum nervos enorm.
C&B: Părinți care își împlinesc pasiunea pentru sporturile de iarnă prin copiii lor sau copii care într-adevăr iubesc să alunece pe pârtii sau să înoate în bazin?
Dulacioiu Adriana: Centrul de activități sportive pe care l-am înființat a scos părinții din zona de confort. Am avut și avem cursuri pentru părinți pentru că noi ne dorim să vedem părinții alături de copii la activități sportive. Avem concursuri de schi în care participă și copiii și părinții, organizăm ieșiri cu bicicleta în familie sau drumeții.
C&B: Ce sfaturi aveți pentru cei aflați la început de drum profesional sau indeciși?
Dulacioiu Adriana: Le-aș recomanda tinerilor să fie mai atenți și receptivi la experiența celor maturi. Chiar dacă tehnologia a evoluat, ceea ce este legat de om, se întâmplă la fel. Să nu se grăbească și să nu sară etape din dezvoltarea lor profesională sau intelectuală, să fie deschiși la nou, dar să se uite și în trecut pentru că ciclurile de dezvoltare revin. Lucrul cu omul este complicat și nu se rezolvă doar studiind social media.
C&B: Organizați, anual, tabere în afara țării. Ce ați învățat de la străini, din educația lor sportivă și, poate, ați adaptat la SPORT SKI CLUB?
Dulacioiu Adriana: Da, avem 15 ani de tabere de schi în afara țării. În primul rând noi, românii, facem mult mai puțin sport decât cei din afara țării. Părinții români poate acordă o libertate puțin exagerată copiilor lor. Mai mult, grija excesivă, chiar nu ajută deloc la dezvoltarea normală a copiilor. Statistic vorbind, 70% din adolescenții români suferă de depresii. De ce? Nu sunt pregătiți pentru viață pentru că nu sunt lăsați să se autoeduce, să se responsabilizeze.
Copiii trebuie să experimenteze , să greșească, să rezolve…asta înseamnă dezvoltare.