duminică, aprilie 28, 2024
spot_imgspot_img
AcasăLife StyleMatei Bucur Mihăescu, pianist, compozitor și dirijor: “Indiferent de nivelul la care...

Matei Bucur Mihăescu, pianist, compozitor și dirijor: “Indiferent de nivelul la care o faci, să faci muzica doar din plăcere!”

Matei Bucur Mihăescu este pianist, compozitor și dirijor. Spune că se ocupă cu frumosul, cu reînvierea frumosului în gândurile și mințile oamenilor. Face asta prin muzică, muzică de calitate. De mic a fost un copil minune. Era comparat cu nume mari din domeniu (Mozart, micul Bach, micul Enescu etc). Pe măsură ce înainta în vârstă, presiunea era din ce în ce mai mare, toți ochii erau pe el. Cei mai mulți se temeau că o să renunțe, în spiritul nostru autohton. Acum este considerat un nou brand românesc.  Are o carieră muzicală de aproape două decenii cu un palmares bogat ca pianist concertist, compozitor și dirijor, dar și aproape un deceniu de management muzical.  Experiențele de tot felul l-au determinat să construiască o entitate care să ofere copiilor și tinerilor posibilitatea de a fi descoperiți, de a fi consiliați, pregătiți, susținuți și promovați. L-a denumit Club M – un nume care atrage tot mai mulți tineri motivați de a-și construi un parcurs de carieră care să le ofere un confort în care să muncească și să trăiască contribuind la dezvoltarea unei societăți moderne. Nu e un organism politic ci un forum al tinerilor români de pretutindeni.

Matei Bucur Mihaescu, Manager Club M

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Matei Bucur Mihăescu: “În copilărie am visat, pe rând, să mă fac pompier sau șofer de tir.  Nu mă întrebați de ce! Făceam tot felul de activități. Dar, când, dintr-o dată, s-a descoperit talentul meu muzical ieșit din comun, am fost repoziționat pe acest drum. L-am urmat fără să mă împotrivesc, fără să mă fi întrebat vreodată de ce trebuie să fac asta. Pur și simplu a venit așa, a crescut odată cu copilul din mine, făcea parte din mine. Acesta eram eu: Matei – pianistul.”

C&B: Povestește-ne o întâmplare/ experiență pozitivă și una negativă legat de activitatea ta!

Matei Bucur Mihăescu: “Experiențele mele pozitive sunt zilnice… cele negative ceva mai rare. Să începem cu veștile bune, zic. Zilnic fac ceea ce îmi place: muzică.  Cânt la pian, compun, lucrez cu interpreții sau repet cu orchestra, construiesc proiecte. Acestea sunt trăiri pozitive. Diferit de legende, la mine actul de creație nu este unul chinuitor. Opera mea nu se naște din frământări, totul curge lin. În general compun la prima mâna, nu revin asupra partiturii și sunt mulțumit de rezultate. Am ajuns la faza în care interpreții, fie ei cântăreți sau instrumentiști, îmi cer să le mai scriu ceva. Iubesc melosul din muzica mea, indiferent că scriu muzică clasică, muzică ușoară sau muzică de film, partitura mea are întotdeauna o temă care se reține cu ușurință, iar publicul meu vine pentru a îmi asculta compozițiile originale, de fiecare dată altele. La mine nu veți auzi în două concerte aceleași lucrări. Compun lucrări noi pentru fiecare eveniment, uneori le termin în dimineața concertului. Sunt foarte proaspete. Cum spuneam, fac ceea ce îmi place și ăsta este aspectul pozitiv. Sunt și experiențele negative, mai inofensive sau mai grave. Cele grave sunt legate de mediul instituțional în care eu, ca artist îmi desfășor activitatea. Exact instituțiile de resort sunt cele mai ignorante sau chiar frânare și înțesate de personaje inerte, în cel mai bun caz, iar în cel mai rău, inculte. Chiar și cei din tagma artistică care ajung în poziții de decizie fac dovada mediocrității lor și a frustrărilor. În artă există o vorbă: ori ești bun, ori dacă ești mediocru, mai bine te lași.  Din păcate am  jucat uneori jocul cu rățuștele, știi, acela în care rățuștele scot capul și pac…le lovești cu un ciocănel  de plastic să stea la locul lor, să nu iasă din mulțime. Nu știu cum și de ce dar în instituțiile de cultură parcă cineva veghează cu ciocănelul capetele de rățuște.”  

C&B: Oferă sfat/sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!

Matei Bucur Mihăescu: “Domeniul meu poate fi o pasiune, poate fi un moft, poate fi un răsfăț sau poate fi o profesie de credință. Indiferent cum alegi să o faci, muzica este oglinda sufletului tău. Precum sentimentele, ea produce satisfacție sau insatisfacție sau compromis,  pentru tine însuți, pentru cei care te ascultă, pentru Univers.  Vreau să vă spun că am lansat de-a lungul deceniului de când fac și management muzical mulți copii și tineri talentați. Am avut o revelație când am îndrăznit să aduc în fața publicului oameni care desfășoară cu totul alte activități în mod cotidian și fac muzică doar acasă, de plăcere, pentru sufletul lor. Ei bine, acești oameni au avut un succes nebun la public. Așadar aș da un singur sfat: Indiferent de nivelul la care o faci, să faci muzica doar din plăcere!”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.