marți, ianuarie 7, 2025
AcasăBusiness10 cele mai frecvente greșeli în atreprenoriat

10 cele mai frecvente greșeli în atreprenoriat

„În antreprenoriat greșești, asta e sigur!”, spune Cristian Onețiu, unul dintre cei mai apreciați și influenți tineri antreprenori din România, business mentor și autor. Cum să eviți însă cele mai frecvente greșeli astfel încât să salvezi timp și bani?

Iată care este topul celor 10 cele mai întâlnire erori în antreprenoriat, spuse din experiența proprie a unui om de business care s-a confruntat cu ele:

  1. Sumă de bani insuficientă. Mulți antreprenori pornesc la drum cu o sumă de investiție insuficientă și nu își fac niciun fel de socoteală. „Pur și simplu se aruncă”, spune Onețiu.
  2. Nu există un plan de afaceri. „Ce vrem să facem? Cum vrem să facem? Cine este clientul nostru? Câți bani ne trebuie?” sunt întrebări elementare pe care orice antreprenor aflat la început de drum ar trebui să le aibă.
  3. Nu-și construiesc bine procesul de vânzare. „Antreprenorii nu au timp de vânzări, ei trebuie să facă altceva. Dacă nu își construiesc bine pașii vânzării și nu au suficienți oameni care să facă asta nu merge treaba. Dacă nu ai vânzări într-o firmă, în 3 luni, 6 luni o iei razna și într-un an de zile sigur închizi”, spune Cristian Onețiu.
  4. Estimări nerealiste. În primele luni de după deschidere, antreprenorii trebuie să fie pregătiți să susțină activitatea, pentru că banii nu vin atât de repede.
  5. Nu se concentrează pe calitatea produsului si a serviciilor. „S-au schimbat vremurile, avem niște clienți foarte educați, foarte răsfățați de alții. Dacă nu suntem buni, cumpără de la alții”, subliniază cunoscutul business mentor.
  6. Subestimează puterea marketingului. Mulți antreprenor se bazează pe promovarea „din gură in gură” și nu acordă importanță marketingului bine făcut.
  7. Nu își cunosc competitiorii. „M-am întânit cu zeci de antreprenori pe care îi întrebi cine mai face treaba asta? și spun nimeni”, spune Onețiu despre raportarea nerealistă a unor antreprenori la piața din care fac parte.
  8. Insuficient informați despre legislație. „Îți faci alertă pe Google despre tot ce te interesează și poate să îți afecteze afacerea” este sfatul lui Onețiu pentru antreprenorii care trebuie să învețe să se protejeze și să nu semneze orice hârtii.
  9. Angajează oameni nepotriviți. „Poate trebuia să fie asta prima”, spune Cristian Onețiu zâmbind. „Oamenii nepotriviți în afacere îți omoară afacerea.”
  10. Nu calculează bine prețul de vânzare. Este o greșeală care poate duce la închiderea firmei și, deși sună suprinzător, există antreprenori care la fiecare vânzare pierd de fapt bani pentru că nu au calcule interne corecte.

Cristian Onețiu a dedicat acestui subiect și un vlog, care poate fi urmărit pe canalul său de YouTube.

https://www.youtube.com/channel/UCPk0XqR_R4DEIhsjBKaqJnw

Numit unul dintre antreprenorii care inspiră cel mai mult, într-un top în care înaintea sa mai apar doar Elon Musk, Jeff Bezos, Steve Jobs și Bill Gates, Cristian Onețiu are o vastă experiență în antreprenoriat și business mentorship. Cei 15 ani de activitate intensă în antreprenoriat i-au adus o experiență pe care acum o împarte cu toți cei interesați de o practică sănătoasă a business-ului, atât în coferințele pe care le susține, cât și pe online în vloguri utile și interesante și în colaborarea directă cu companii care au nevoie de scale up.

Co-fondator al celei mai mari companii româneşti din industria de vânzări directe, cu peste 40.000 de distribuitori și peste 50 de milioane de euro cifra de afaceri din 2005 până în prezent, Life Care, Cristian Onețiu este speaker la evenimente de business și la evenimentele speciale corporate, business mentor și autor de cărți pe subiecte din domeniu, dar și business vlogger.   

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT