miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăLife StyleNicole Jutka: Arta transcenderii frontierelor culturale și umanitare

Nicole Jutka: Arta transcenderii frontierelor culturale și umanitare

„Arta ei este unică și nouă.

Linia expresivă distinctivă poate fi cu ușurință recunoscută ca una dintre trăsăturile distinctive, fără egal în percepția și caracterul artistic al său. Jutka abordează cu semnificație și în mod expresiv aspecte precum accentul coloristic, referințele fluorescente și sentimentul artistic, aceste elemente reprezentând puncte remarcabile ale creațiilor sale.” Dr. Peter Markovik, critic de artă, curator al Löffler Muzeum Kosice/Slovacia.

Artista, profesor de arta, designer este născută și crescută în București în perioada comunistă. Evadarea din statul comunist și totalitar a fost dificilă și periculoasă – încercările ei au eșuat de mai multe ori. Astfel, dorința de a evada a rămas tovarășul constant al lui Jutka. Alături de fratele ei, Jan Stoian, cunoscut pe scena de jazz, Jutka a manifestat cu curaj în 1989 împotriva lui Nicolae Ceaușescu, a dictaturii sale și pentru libertatea omului. În 1990, a reușit, în sfârșit, să emigreze în Germania. Trăiește între București și Bedburg/Germania.

Pentru Jutka, este foarte clar că forma și conținutul lucrărilor sale contează la fel de mult ca și cum, de ce și pentru cine le realizează avand convingeri etice foarte profunde.

Ca premisă, lucrările sale impresionante dtin punct de vedere vizual, extrem de cromatice și laborioase, sunt inspirate de observarea evoluțiilor culturale, sociale și politice, lucrând în concepte și proiecte expoziționale.”Experiența mea ca profesor m-a încurajat să gândesc la modul în care arta ar putea să aibă un impact și să implice mai direct publicul”, spune Nicole Jutka. În cei peste 12 ani de activitate ca profesor de artă, ea a fost foarte activă, cu impact în peste 200 de proiecte educaționale de artă în propria sa școală de artă sau în diferite instituții cu peste 2000 de elevi participanțti.

Nicole Jutka are curajul și talentul de a folosi o gamă puternică de culori, specializându-se în culorile fluorescente pe care le integrează în lumina neagră, creând astfel o dublă existență a operei de artă, atât în lumină, cât și în întuneric. O existență dublă, viața paralelă sau așa-numita „sufletul” picturii care capătă un 3 D, ca o pictură sculpturală, într- un context politic și estetic, limbaj care servește în mod etic și interactiv publicul.

Din 2013, Nicole Jutka explorează relația dintre lumină și întuneric în conceptul „LIGHT PENETRATES DARKNESS” (lumina pătrunde întunericul), o temă puternică despre existența noastră, o cutie a Pandorei filosofică și spirituală. Ea folosește pigmenți fluorescenți pentru a permite privitorului să intre într-o altă dimensiune, creând un univers de luminozitate și cromatică vie. Fiecare compoziție se transformă în funcție de mediul înconjurător, ca o sculptură cu imagini în mișcare.

Nicole Jutka, mamă a doi băieți, se remarcă ca artist vizual internațional, laureată a mai multor premii și cu expoziții în muzee de prestigiu. Lucrările sale se regăsesc în colecții din diverse țări precum Germania, SUA, Franța, Italia, Slovacia și România. Începând din 2021, Nicole Jutka s- a dedicat și în calitate de fondatoare și curatoare a Nicole Jutka Gallery, o locație nonconformistă cu patru adrese: București și Olimp în România, Bedburg în Germania, și Cannes, Cote D Azur în Franța (colaborare).” Dr. Anita Shah, curator, critic de arta

Invitata noastră de astăzi, Nicole Jutka, este o renumită artistă vizuală, cercetătoare și educatoare în domeniul culorilor, profesor de artă, designer, curator, galerist. 

Lucrările sale pot fi găsite în colecții din mai multe țări: Germania, Elveția, SUA, Anglia, Franța, Italia, Slovacia, România, atrăgând atenția presei și televiziunii. A studiat pentru prima dată designul vestimentar la Academia Ioan Slătineanu din București, fiind o studentă din prima generație. Și-a aprofundat, educația în domeniul designului grafic și multimedia la Incuriculla Mochengladbach/Germania, apoi pedagogia artei sub îndrumarea Prof. Dr. Dana Fabini, de asemenea mentorul artistului, la Institutul de Cultură din Koeln/Germania, unde și-a redobândit măiestria artistică în pictură, desen, sculptură, gravură, instalație. gândire, pedagogie.

       Ea predă cursuri despre originile și istoria artei, interdisciplinaritatea între arte, precum și elementele artistice ale culturii timpurii cu aspecte etice și morale.

Nicole Jutka – O Voce Puternică în Arta Contemporană. 

     În 2016, a primit premiul al doilea la categoria GRUPA „PREMIUL”HEIMAT” ART COMPETITION Köln/Germania , pentru propria școală de artă „Atelier Jutka” și pentru elevul său din clasa internationala Abdulrahman Barghoti locul al treilea la categoria „Tineri – până la 18 ani” pentru munca în folosul comunității.

Nicole Jutka este fondatoarea F7, un colectiv de șapte artiste din diferite țări și categorii, cu o practică axată pe misiunea de a crea artă care celebrează viețile și poveștile celor din diaspora românească. Acesta facilitează crearea de locuri creative pentru a promova construirea comunității, a sentimentului de apartenență și vindecarea de comunismul totalitar în care a trăit artista. Ca președinte al Asociației Part of world, prin intermediul proiectelor sale artistice doreste să ajute copiii, adolescenții, orfanii și diferite grupuri de persoane cu și fără dizabilități.

Premiile în domeniul artei arată munca ei neobosită din ultimii ani:

– Global Art Contest, Shanghai 2020: Locul I, Pictură Abstractă

– Academia Dimitrie Cantemir 2020: Premiul pentru Pictură și Sculptură

– Premio D Juriul d’Arte San Crispino, Italia: „Wings and Pain”

– Arta Vita Contest, Santa Barbara 2017: „Future Day”

– Academia Mihai Eminescu, Craiova 2023: Premiul pentru Pictură și Sculptură

– Top 100 Români de Pretutindeni, Iași 2022: Premiul la categoria Artă (Repatriot)

– Circle Quarterly Magazine 2021: Premiul Green Free Tree

Expoziții:

– Löffler Muzeum, Slovacia

– Muzeul Național al Țăranului Român

– Muzeul Mihai Eminescu

– Muzeul Național Bran, Centrul Cultural UNESCO

– Muzeul de Istorie, România

– Muzeul Național Cotroceni

Aprecieri Critice:

„Arta ei este unică și distinctivă. Jutka abordează aspecte precum accentul coloristic și referințele fluorescente, fiind remarcată pentru creațiile sale.” Dr. Peter Markovik, critic de artă

C&B: Fă o descriere a activității tale!

Nicole Jutka: M-am  născut și am crescut în București în perioada comunistă. De la o vârstă fragedă, am început să desenez și să pictez. La doar un an și jumătate, petreceam ore întregi jucându-mă  cu cărți vechi și mâzgălindu-le. Obsedată de cărți, studiam intens, iar mama  credea fiind așa preocupată ca le citeam. Această pasiune a devenit sursa mea inepuizabilă de inspirație, iar mai târziu, la 9 ani, mi-am folosit banii de buzunar pentru cărți, cataloage de artă și creioane. Astfel, s-a dezvoltat crezul meu de a scrie când pictez și a picta când scriu, reflectând pasiunea sa egală pentru ambele arte. Cam așa au fost inceputurile mele în artă, destul de spontane, o exprimare liberă a gândurilor….

C&B: Cum sună povestea evoluției tale?

NICOLE JUTKA: Eu, aparțin mai multor minorități din România, părinții mei provin si ei din minorități diferite, răspunsul mai multor culturi amestecate. Trăiesc în Germania și sunt căsătorită cu un slovac. Copiii mei mă întreabă: de fapt, cine suntem noi?  Unde este locul nostru? Le răspund: Acolo unde ești acum prin ceea ce ești, un om, un om ce-și respectă semenii și planeta noastră. 

     Având un background multietnic, trăiesc  în Germania de peste 30 de ani. Navigând cu măiestrie în universul artei contemporane, transform experiențele personale și dialogul social în opere deschise. Exploreaz teme fundamentale ale umanității, inclusiv mesajul transcendent al iubirii și păcii. Încerc să redefinesc conceptul de diversitate prin lucrări precum „New People” în expoziția personală de la Muzeul Național Țăranului Român (2015), prima mea expoziție în România, Muzeul Löffler în Slovacia etc., aducând în prim-plan o viziune vibrantă asupra comunității globale. Angajamentul meu  nu se limitează doar la creația artistică, ci se extinde și în sfera educațională, unde proiectul „Part of World” devine o platformă dedicată regăsirii de sine a adolescenților refugiați. Aceste proiecte  devin o voce puternică, transmitând mesajul că iubirea și pacea nu cunosc granițe, și că înstrăinarea poate fi transformată în conexiune autentică prin artă și educație. Timp de peste 10 ani, am coordonat clase internaționale, am educat  peste 2000 de elevi, desfășurate în peste 200 de proiecte.

    „Când s-a mutat în Germania, a experimentat o schimbare de identitate culturală și o tranziție către un nou mediu. Lucrările sale de artă transmit procesul de reconciliere a valorilor sale cu noile provocări sociale și cu emoții diferite. Noua ei situație de viață generează semnale pentru observarea și reprezentarea concentrată a acestui subiect sensibil din viața ei, care a devenit, în mare măsură, o premisă pentru definirea domeniului ei de interes în căutarea intensă a mediului înconjurător și a modificării și diferențierii sale culturale. Artista se străduiește să găsească opțiuni de identificare și integrare în diverse situații. Recunoaște că nu există un mod cultural unificator. Astfel, ea este sensibilă și receptivă la percepția și manifestarea diferitelor contexte culturale. În primul rând, ea caută valori umane comune, esențiale și identifică lumina spirituală interioară a ființei umane. Schimbarea mediului și o conversie fundamentală a contextului cultural reprezintă un moment substanțial în căutarea identității și a factorilor integratori într-o existență ambiguă”. Dr.Peter Marcovic (Curatorul expozitiei Light Penetrates Darkness „New People”, Muzeul Löffler, Slovacia , 2014) 

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

NICOLE JUTKA : În copilărie și adolescență, îmi imaginam adesea un viitor plin de aventură și descoperiri. Visam să devin medic, prințesă, designer de modă, pictoriță, astronaut,  să călătoresc prin lume, descoperind noi culturi și învățând lucruri noi. Era o perioadă marcată de curiozitate și dorința de a explora necunoscutul.

Acum, viziunile mele nu s-au schimbat într-o oarecare măsură….😊. Am realizat că adevărata împlinire vine din lucruri mai subtile, cum ar fi construirea de relații frumoase și solide, contribuția la comunitatea mea și găsirea unui echilibru între carieră și viața personală. Îmi doresc în continuare să învăț și să evoluez, într-un mod care să aducă valoare celor din jurul meu. Așadar, scopurile mele actuale sunt mai ancorate în realitate și orientate spre creșterea personală și profesională, dar și spre crearea unui impact pozitiv în viața altora.

Creativitatea mă fericește atunci și acum în același mod intensiv și puternic fără diferențe de ieri, azi, mâine….

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosești?

NICOLE JUTKA : Am aici câțiva  piloni esențiali care mă ghidează în toate aspectele existenței mele. 

Dragostea este un pilon esențial. Cred în puterea iubirii de a transforma vieți și de a crea legături puternice și durabile. Îmi exprim dragostea prin acțiuni și cuvinte, construind relații profunde și pline de sens.

Cred cu tărie în integritate, fiind sincer și transparent atât cu mine însumi, cât și cu ceilalți. Integritatea este fundamentul pe care construiesc toate relațiile și deciziile mele. În plus, tratez pe toată lumea cu respect și demnitate, indiferent de diferențele de opinie sau de context, deoarece respectul reciproc este esențial pentru o conviețuire armonioasă.

Un alt principiu de bază este empatia, încercând mereu să înțeleg și să simt ceea ce trăiesc alții. Empatia mă ajută să mă conectez la un nivel profund cu oamenii și să ofer sprijin autentic atunci când este necesar. Sunt dedicat învățării și dezvoltării continue, atât personal, cât și profesional, deoarece cred că mereu există loc pentru îmbunătățire și că fiecare experiență este o oportunitate de creștere.

Determinarea este un alt aspect important al vieții mele. Fiecare obiectiv pe care mi-l stabilesc este urmărit cu perseverență și hotărâre, indiferent de dificultățile pe care le întâmpin pe parcurs. Această determinare mă ajută să depășesc obstacolele și să îmi ating scopurile.

Credința în Dumnezeu este centrală în viața mea. Ea îmi oferă un sens profund al scopului și al direcției, ghidându-mă prin valorile și principiile creștine. Rugăciunea și reflecția spirituală mă ajută să rămân centrat, echilibrat si  să găsesc pacea interioară.

Echilibrul este cheia pentru o viață sănătoasă și fericită.

În diferite culturi oamenii trăiesc în 

echilibru perfect având, respect și dragoste față de Divinitate, natură și semenii săi. Lipsa uneia dintre ele produce un dezechilibru. 

C&B: Crizele pandemice, economice au influențat activitatea ta?

NICOLE JUTKA: Da, au avut un impact semnificativ asupra activității mele, cred ca a tuturor, determinându-mă să mă adaptez și să găsesc noi modalități de a naviga prin aceste provocări. În timpul pandemiei, a trebuit să mă obișnuiesc cu lucrul de acasă, să îmi eficientizez modul de operare și să adopt tehnologii digitale pentru a menține productivitatea și colaborarea cu colegii și partenerii.

Un exemplu al adaptabilității mele în aceste vremuri dificile este apariția Nicole Jutka Gallery, o galerie cozy și nonconformistă, care aduce o notă proaspătă și inovatoare în peisajul artistic. Această galerie este un spațiu unde arta contemporană se întâlnește cu o atmosferă primitoare, creând o experiență unică pentru vizitatori. Practic am deschis o galerie în apartament. 

În plus, mă bucur să anunț că în curând vor apărea două cărți educative, menite să inspire și să educe cititorii, precum și câteva cataloage de artă care vor prezenta lucrările mele  și vor oferi o perspectivă profundă asupra creațiilor mele de o viață.

Aceste crize m-au învățat importanța flexibilității și a rezilienței. Am realizat cât de vital este să rămân deschis la schimbare și să îmi dezvolt abilitatea de a mă adapta rapid la noi circumstanțe.

În final, aceste provocări mi-au întărit convingerea că integritatea, determinarea și credința sunt esențiale pentru a trece prin perioade de criză. Am învățat să apreciez și mai mult micile victorii și să rămân recunoscător pentru lucrurile bune din viața mea, indiferent de dificultățile întâmpinate. Apariția Nicole Jutka Gallery și lansarea viitoarelor cărți educative și cataloage de artă reprezintă pași importanți în parcursul meu profesional, demonstrând că din orice criză pot apărea oportunități valoroase.

C&B: Ne poți povesti situații amuzante din activitatea ta?

NICOLE JUTKA : Am avut parte de multe momente amuzante în activitatea mea, dar unul dintre cele mai frecvente și memorabile are legătură cu paleta de culori. De fiecare dată când sunt în flow, implicată total în procesul de creație, obișnuiesc să pun paleta de culori pe scaun, spunându-mi în gând: „Clar nu o să uiți că ai pus-o acolo.”

Când iau o mică pauză  în procesul creativ, simt nevoia să iau distanță de timp și spațiu pentru a observa lucrarea cu ochi proaspeți. Ce se întâmplă însă? De fiecare dată, fără excepție, uit complet că paleta este pe scaun și mă așez direct pe ea. Rezultatul este un mix hilar de culori pe hainele mele și pe scaun, și inevitabil izbucnesc în râs…

Acesta a devenit o mică tradiție amuzantă în studio. Data viitoare, am decis că voi face o „monotopie” un transfer pe hârtie 😅.

C&B: Aveți un față un potențial client/partener sau angajator. Care este fraza cu care îl convingi?

NICOLE JUTKA : Prin determinare, iubire, corectitudine, integritate și o viziune inovatoare, voi aduce valoare adăugată proiectelor noastre comune, asigurându-mă că fiecare provocare este transformată într-o oportunitate de succes.

C&B: Ce sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?

NICOLE JUTKA : Aș putea încuraja așa cu câteva sfaturi: 

În primul rând, nu te teme să încerci lucruri noi. Explorarea și experimentarea în diverse domenii te vor ajuta să descoperi ce te pasionează cu adevărat. Stabilește-ți obiective clare, chiar dacă nu știi exact unde vrei să ajungi. Acestea te vor ghida și motiva să progresezi.

Investiția în educația continuă este esențială. Participă la cursuri, citește cărți și urmărește materiale care te pot ajuta să-ți dezvolți abilitățile. Conectează-te cu oameni din diverse domenii. Relațiile și conexiunile pe care le construiești pot deschide oportunități neașteptate și îți pot oferi perspective valoroase.

Nu te descuraja de eșecuri, deoarece acestea fac parte din procesul de învățare. Învață din greșeli și folosește-le ca pe o rampă de lansare pentru viitor. Fii persistent, deoarece succesul nu vine peste noapte. Continuă să lucrezi cu perseverență, chiar și atunci când întâmpini obstacole.

Un mentor experimentat îți poate oferi îndrumare, suport și sfaturi practice pe măsură ce navighezi prin carieră sau deciziile personale. Deși este important să primești sfaturi și să înveți de la alții, ascultă-ți propria voce interioară. Intuiția ta poate fi un ghid valoros.

Nu neglija importanța echilibrului între muncă și viața personală. Ai grijă de tine și de relațiile tale pentru a te menține sănătos și motivat. În plus, fii deschis la schimbare, deoarece lumea se schimbă constant, la fel și oportunitățile. Fii flexibil și deschis la noi experiențe și direcții pe care viața ți le poate oferi.

C&B: Care este părere ta despre societate și evoluția ei?

NICOLE JUTKA : aici îți pot da statementul meu ca artist: Opera mea se întemeiază pe mesajul luminii care pătrunde în întuneric, un concept profund ce adăpostește în el o cutie a Pandorei filosofică și spirituală despre existența noastră: „Lumina pătrunde întunericul”.

Interpretez lumina ca fiind iubire, bucurie și pace, atribute esențiale necesare existenței umane, aducând în discuție aspecte precum originea ei, modalitățile noastre de a o descoperi și necesitatea ei în existența noastră. Studiez această idee, explorând aventura căutării sale, fără să știu cu certitudine încotro mă va purta. Mă atrag formele care emană viață, care nu sunt statice. Capturarea suflului naturii prin contraste subtile și utilizarea culorilor intense, capturate de materia modelată, reprezintă o alchimie ce mă fascinează.

Folosesc pigmenți fluorescenți pentru a introduce o altă dimensiune, 3D, pătrunzând în spațiul întunericului. Astfel, picturile  se metamorfozează sub lumina neagră, devenind o nouă creație, asemenea unei sculpturi picturale în mișcare, revelând interiorul sau sufletul lucrării. Aceasta reprezintă două perspective total diferite, două existențe paralele care coexistă într-un dialog între realitate și transcendență.

Societatea noastră se află într-o continuă evoluție, influențată de progresele tehnologice, schimbările culturale și provocările globale. Observ câteva tendințe majore care definesc această evoluție și care îmi oferă atât motive de optimism, cât și de reflecție.

Tehnologia joacă un rol central în transformarea societății. Inovațiile în domenii precum inteligența artificială, biotehnologia și energia regenerabilă promit să îmbunătățească calitatea vieții și să soluționeze unele dintre cele mai mari probleme globale. Totuși, aceste progrese aduc și provocări, precum probleme de confidențialitate, securitate cibernetică și disparități economice crescânde.

În același timp, societatea devine din ce în ce mai diversă și inclusivă.

Problemele globale, cum ar fi schimbările climatice, pandemia de COVID-19 și crizele economice, subliniază interdependența noastră și necesitatea de cooperare internațională. Aceste provocări solicită răspunsuri coordonate și solidaritate globală pentru a fi gestionate eficient.

Într-o lume aflată într-o schimbare rapidă, educația devine mai importantă ca niciodată. Este esențial ca sistemele educaționale să se adapteze pentru a pregăti tinerii pentru viitor, să le ofere competențe tehnologice, dar și abilități de gândire critică și adaptabilitate. O atenție tot mai mare este acordată sănătății mentale, recunoscându-se importanța acesteia pentru bunăstarea generală. Pandemia a accentuat necesitatea de a oferi suport și resurse pentru a ajuta oamenii să gestioneze stresul și anxietatea.

Pentru mine  este foarte clar că forma și conținutul lucrărilor mele  contează la fel de mult ca și cum, de ce și pentru cine le realizez avand convingeri etice foarte profunde.

Ca premisă, lucrările mele din punct de vedere vizual, extrem de cromatice și laborioase, sunt inspirate de observarea evoluțiilor culturale, sociale și politice, lucrând în concepte și proiecte expoziționale. Experiența mea ca profesor m-a încurajat să gândesc la modul în care arta ar putea să aibă un impact și să implice mai direct publicul. 

Din conceptul general”Lumina pătrunde întunericul”, fac parte seriile:

„PRAY. LOVE .PEACE. TO HAVE OR TO BE”, „La vie en rose”, „PEACE DOVE” „Călătoria furnicii”, „Love. No’ war”, „New people, new landscape”, „Hanging gardens”, „Idyllic landscape”.

Experimentez cu diferite medii și tehnici, descoperindu-le pe cele noi și mixându-le: pictură, digital, inteligență artificială, Photoshop, pictură pe pigment, design grafic, scriere, sculptură, instalație, performance. Îmi place interdisciplinaritatea.

În concluzie, societatea noastră este pe un traseu complex și dinamic de evoluție. Arta evoluează odată cu ea. Deși există numeroase provocări, există și oportunități semnificative pentru a crea o lume mai echitabilă, sustenabilă și avansată tehnologic. Este crucial să navigăm aceste schimbări cu o minte deschisă, o atitudine cooperantă și un angajament ferm pentru justiție și bunăstare comună.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT