luni, martie 4, 2024
spot_img
AcasăCareersNea Ciufu (Dumitru Ciufu), bijutier în Buftea din 1980, a rămas numai...

Nea Ciufu (Dumitru Ciufu), bijutier în Buftea din 1980, a rămas numai cu reparații bijuterii aur și argint.

Din întâmplare, împreună cu un prieten, am intrat la Nea Ciufu (Dumitru Ciufu), bijutierul din Buftea. Trebuia să stăm numai câteva minute (nu aveam timp), însă am stat mai bine de o oră. Am plecat pentru că a venit un client cu fetița. Probabil că mai dura. Ce să vă spun, discuția a fost mai mult decât interesantă. Mi-a amintit de bunicii mei. Îi ascultam cu drag.

Nea Ciufu este în Buftea din 1980. A renunțat la postul de bijutier din Oltenița să vină la Buftea. Nu cred că a fost o decizie greșită. Aici, în Buftea, a trecut prin foarte multe etape. După Revoluție era să rămână fără locație și post. Din fericire, cei de la cooperativa unde lucrează nu au vândut spațiile, așa cum au făcut majoritatea. Apoi, a fost nevoit să-și inventeze niște utilaje cu care treaba să meargă mai repede. Ni le-a arătat și nouă. Și acum sunt funcționale, însă comenzile lipsesc. Nimeni, sau aproape nimeni nu mai vrea bijuterii făcute de el. De ce? De peste 20 de ani, sunt persoane care merg în bazarurile din Turcia și aduc bijuterii ieftine. „Ca să fac o bijuterie, am nevoie de o cantitate triplă de metal prețios și durează 2-3 săptămâni. Oamenii nu mai investesc în astfel de obiecte. Nici nu mai sunt interesați de conținutul metalului din care este făcută bijuteria. Este o poveste lungă. Am obosit să le tot explic. Mă mulțumesc să le repar pe acelea. Ce să fac?”. Acum supraviețuiește din reparații bijuterii aur și argint. Se teme să nu fie dat afară. Dacă are trei luni plățile pe minus, atelierul lui se închide. Sperăm să nu se întâmple asta, însă a ajuns să aibă mai mulți clienți din Mogosoaia decât din Buftea. Vin și din țară la el, însă nu are suficient de lucru.

Am omis să vă spun, Nea Ciufu are 74 de ani. Nu-i arată, după cum puteți constata și din poze. Nici nu se lasă, face eforturi să fie la curent cu toate. Mai nou, și-a luat smartphone. M-a rugat să-i instalez WhatsApp. Pe telefon avea și jocuri. Probabil un nepot ceva se joacă, căci erau destul de multe descărcate. I-am înregistrat povestirile. Poate o să dau cândva înregistrarea. Îmi pare rău că nu am facut un video, însă nu este târziu. Este o adevărată plăcere să-l asculți. Știe multe, cunoaște multe. A recunoscut că nu a reușit să împace pe toată lumea. Era și greu, mai ales în perioada când existau bani și concurență între cetățeni. De pildă, cea mai mare lucrare (ca dimensiune) a realizat-o pentru o femeie de etnie rromă. Aceasta a platit dublu cât a cerut, însă a pus condiția ca ceva similar să nu mai facă pentru nimeni. „Să fiu a … , dacă mai faci așa ceva la cineva, îți sparg toate geamurile și nu mai ai trai cu mine!”. Tot Nea Ciufu ne-a povestit că, după câteva zile a venit o altă persoană care dorea o lucrare asemănătoare. A fost nevoit să o refuze, deși însemna câștigul pe jumătate de an. Mă opresc aici. Poate reușesc să fac un interviu video cu Nea Ciufu. O să înțelegeți mai bine.

Vă recomand, cum și voi trebuie să recomandați, la rândul vostru: Pentru reparații bijuterii, mergeți la Buftea (Studio), la Dumitru Ciufu. Este lângă frizerie, la 30 de metri de stația de autobuz și Maxi Taxi (plecare – capăt de linie) către București. Am făcut rost și de un telefon: 0723881729

Să-l sprijinim pe Nea Ciufu. Oameni ca el sunt pe cale de dispariție și nu mai vine nimic din urmă. Personal, dacă vă place, vă recomand meseria asta. În următoarea etapă de evoluție, după o puternică educație, o să redevină o meserie onorabilă și bănoasă.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.