Sandra Jitianu și-a construit o carieră de peste 20 ani prin multă curiozitate și deschidere, lucru observabil și prin diversitatea rolurilor pe care le-a ocupat: de la HR și consultanță de management, până la coaching și organizarea de evenimente. Astfel, Sandra a învățat că succesul în management vine din ascultare activă și acțiuni rapide – o lecție dureroasă trăită când a pierdut o colegă valoroasă, pe care nu a reușit să o sprijine la timp.
Sandra pleacă în orice interacțiune de la premisa „I’m OK, you’re OK”, și acest principiu îi facilitează explorarea alternativelor și o orientează către acțiune imediată. De altfel, se ghidează constant după întrebarea: „Ce putem face acum?”, și nu se oprește din căutarea motivației intrinseci a oamenilor, oferindu-le acestora multă încredere și autonomie.
Pentru tinerii profesioniști, sfatul Sandrei este să fie curioși, să învețe de la cei pe care îi admiră și să nu se lase descurajați de lipsa (temporară) a experienței.
C&B: Ai ocupat diverse roluri în cariera ta, de la HR și consultanță de management, până la coaching și organizare de evenimente. Cum te-a ajutat această diversitate de experiențe să îți dezvolți stilul de leadership?
Sandra Jitianu: Pe mine mă ține în priză variația. Ca să nu zic că fără ea mă ofilesc. Fiecare experiență m-a călit, m-a șlefuit. Din proiectele de consultanță și din coaching am învățat să fiu atentă la ce-și dorește DE FAPT cel din fața mea, din organizarea de evenimente că lumea e mulțumită când își dă seama că învață ceva, din lucrul cu studenții am învățat să fiu ok cu cine sunt.
C&B: Ai menționat că o lecție dureroasă a fost pierderea unei colege valoroase, pentru care nu ai reușit să oferi sprijinul necesar la timp. Ce ai învățat din această experiență și cum a influențat aceasta modul în care sprijini acum echipele?
Sandra Jitianu: De la acea întâmplare îmi fac timp imediat ce aflu că există o problemă sau o nemulțumire la persoana cu care lucrez, stau de vorbă pentru a înțelege preocuparea sa și caut variante care să rezolve cât mai curând situația.
C&B: Principiul „I’m OK, you’re OK” este central în abordarea ta. Cum te ajută acest mindset să construiești relații puternice și să gestionezi echipe într-un mod echilibrat și colaborativ?
Sandra Jitianu: Eu pornesc de la premisa că fiecare are un motiv bun pentru ce face la un moment dat – cel mai bun motiv din punctul său de vedere și care are sens în contextul său de atunci. Privind așa lucrurile e mult mai ușor să te uiți cu curiozitate și dorința de a înțelege, mai ales când acțiunea celuilalt te surprinde.
C&B: Pui accent pe ascultarea activă și acțiunea rapidă. Cum îți îndrumi echipele să adopte aceste principii și să răspundă eficient la provocările și oportunitățile care apar?
Sandra Jitianu: De obicei prin exemplul personal. Când apar probleme caut să văd cum am putea ieși mai câștigați din ele, chiar și pe termen mai lung. Când apar oportunități, de cele mai multe ori e chestiune de viteză de reacție.
C&B: Cum abordezi procesul de descoperire a motivației intrinseci a oamenilor și cum îi încurajezi să își folosească această motivație pentru a excela în activitatea lor?
Sandra Jitianu: De câte ori remarc o sclipire în ochii celui cu care vorbesc îmi dau seama că e vorba despre ceva ce îi e drag omului respectiv, sau pentru care are un interes crescut. Mi s-a întâmplat de multe ori în convorbirile de coaching să prind așa firul de care să trag apoi ușor, explorând ce anume însuflețește persoana cu care stau de vorbă, ca să-și aprindă din nou focul curiozității și al poftei de a face lucruri. Și când îi atragi atenția asupra ceea cei ai observat și devine conștient, i se aprind ochii și mai tare. Dar nu e doar în coaching. Văd persoane cu cele mai diverse meserii care își fac treaba cu plăcere și mă emoționează foarte tare. Emană așa un amestec de liniște, avânt, bunăvoință, competență și suflet că uneori chiar îmi dau lacrimile. Și dacă ajuți omul să devină conștient de efectul muncii sale, exprimându-ți aprecierea, de obicei motivația crește.
C&B: În orice situație, te ghidezi după întrebarea „Ce putem face acum?”. Cum folosești acest principiu pentru a facilita luarea de decizii rapide și eficiente în managementul echipelor tale?
Sandra Jitianu: Mi-am dat seama că nu avem niciodată toate datele pentru a lua o hotărâre și a acționa. Dacă acționăm când le avem pe toate probabil e deja prea târziu.
C&B: Autonomia este esențială în stilul tău de leadership. Cum reușești să oferi echipelor suficientă încredere și autonomie pentru a-și îndeplini sarcinile, fără a pierde controlul asupra rezultatelor finale?
Sandra Jitianu: Aici recunosc că mai am de lucru. Mie îmi place să fiu autonomă, dar mă mai lupt cu sabotorul zis Perfecționist, care are mari probleme cu a lăsa libertate de acțiune și a accepta rezultatele muncii altcuiva, fără să intervină pentru a le „îmbunătăți”. Dar de obicei dacă dau azimutul, agreăm unde trebuie să ajungem și în cât timp și fixăm de la început câteva puncte de calibrare pe parcurs, ne iese.
C&B: La SMART HR ai discutat despre Mentalitatea de creștere. Care este cel mai important mesaj pe care ai vrut să-l transmiți liderilor despre puterea unui management bazat pe învățare și acțiune rapidă?
Sandra Jitianu: Noroc cu greșelile, că altfel ar dura mult mai mult să învățăm. E esențial cum privim ca lideri greșelile celor din echipele noastre. Felul în care reacționăm va determina cât curaj va avea omul data viitoare să mai exploreze și să spună ce gândește și cât de creativ va fi – cu alte cuvinte, cum va sta echipa noastră la capitolele siguranță psihologică și inovație.