vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăCareersAnca Amariei-Stănculescu: Echilibru și bunăstare prin terapie somatică

Anca Amariei-Stănculescu: Echilibru și bunăstare prin terapie somatică

Anca Amariei-Stănculescu a găsit puterea de a-și schimba cariera în timpul concediului de maternitate, perioadă care i-a clarificat misiunea și dorința de a inspira, energiza și susține oamenii pe calea echilibrului. Astfel, Anca a trecut din lumea corporațiilor către cea a terapiei somatice și a dezvoltării personale, culminând cu înființarea Centrului Eka.

Experiența i-a arătat Ancăi că schimbarea, deși dificilă, este posibilă. A învățat cât este de important să ai lângă tine oameni de încredere, să cauți sprijin profesional și să-ți ajustezi așteptările pentru a evita dezamăgirile.  Tranziția de la angajat la antreprenor a fost o lecție valoroasă despre rezistența la schimbare, frica de instabilitate și importanța echilibrului emoțional.

Valorile Ancăi sunt pasiunea, inspirația și energia, și o motivează să depășească obstacolele, să inspire și să fie inspirată. De aceea, sfatul ei pentru tineri este să fie curioși, să caute oportunități de învățare și să creadă că orice este posibil.

C&B: Concediul de maternitate a fost un moment de reflecție pentru tine, care ți-a clarificat misiunea. Cum a influențat această perioadă trecerea ta din lumea corporațiilor către cea a terapiei somatice și dezvoltării personale?

Anca Amariei: Concediul de maternitate mi-a dat șansa să mă detașez, lucru care mi-ar fi fost foarte dificil din interiorul mediului corporate. Totodată, o să rămân veșnic recunoscătoare celor peste 15 ani petrecuți de mine în corporație, pentru că mi-au dat discliplina și structura atât de necesare în antreprenoriat.

Pe de altă parte, din rolul de părinte, a apărut întrebarea “Ce vreau să las în urmă?”, dar și o dorință puternică de a-i arăta fiului meu ce înseamnă să muncești cu pasiune, pentru un scop mai mare, cum ar fi sănătatea și starea de bine a celor din jur nostru.

C&B: Ai înființat Centrul Eka din dorința de a susține și energiza oamenii. Cum ai reușit să transformi viziunea ta personală despre echilibru într-un centru dedicat bunăstării și dezvoltării personale?

Anca Amariei: Am reușit asta cu ajutorul oamenilor și al echipei. În primul rând, a fost acolo soțul meu, Matei Stănculescu, psihoterapeut, coach și trainer. Energia și determinarea lui au fost cele care m-au ținut sus în multe momente de cumpănă. La fel și toată pasiunea și susținerea partenerei noastre, Diana Iosu de la DiFine PR. Apoi, este vorba despre cei peste 20 de specialiști ai noștri, în sănătatea mentală, fizică sau relațională, fără de care totul ar fi doar o viziune pe hârtie. Adevărul este că dedicarea lor din cabinet face ca acest concept de “Home of Therapy” cum este Eka să fie posibil.

C&B: Ai menționat importanța de a avea sprijin profesional și oameni de încredere în jurul tău. Cum ți-au influențat acești factori succesul în carieră și viața personală?

Anca Amariei: Am învățat destul de mult în ultima perioadă că pentru mine este esențială chimia cu oamenii, că nu pot să lucrez ca un robot doar pe bază de cifre și că la mine cântăresc destul de mult emoția, intuiția, feeling-ul. Așa că, acum, cred că succesul meu depinde foarte mult de legăturile chimice și energetice cu oamenii.

C&B: Schimbarea poate fi dificilă, mai ales când este legată de viața profesională. Ce sfaturi ai pentru cei care se tem de instabilitate și de ieșirea din zona lor de confort?

Anca Amariei: Să se echipeze cu abilitățile emoționale necesare pentru a gestiona imprevizibilul și a deveni imuni la schimbare. Să se conecteze cu oameni care fac ceva similar cu ceea ce își doresc ei și care au deja experiența necesară, să aibă mentori, coachi, terapeuți și un cerc social puternic, care să îi susțină ăn perioadele de intensitate maximă.

C&B: Echilibrul emoțional și performanța profesională par să fie două dintre valorile tale centrale. Cum putem cultiva o mentalitate „work smart, play hard” în viața de zi cu zi, fără a sacrifica bunăstarea noastră?

Anca Amariei: Cheia este în “play hard”, iar când spun asta mă refer la faptul ar trebui să nu uităm să ne și jucăm, chiar dacă facem business și ne dorim performanța profesională. Mentalitatea axată pe joacă ne permite să fim mai puțin încrâncenați și mai detașați. Când făceam teatru de improvizație, aveam un principiu în scene: fă-l pe celălalt să arate bine. Așa că, dacă ne gândim la oamenii din jurul nostru, parteneri, furnizori, colaboratori, angajați, cu intenția aceasta, joaca deja a început. Asta se reflectă în modul în care vorbim cu oamenii, modul în care îi ofertăm, le scriem emailuri, modul în care punem problema în fiecare conversație: bunăstarea noastră vine mai ales din arta de a privi cu generozitate și recunoștință orice interacțiune umană. Iar dacă în spatele acestor interacțiuni stau emoții pozitive, atunci oricând de grea ar fi munca noastră, ne va încărca pozitiv.

C&B: În drumul tău spre antreprenoriat, ce ai învățat despre rezistența la schimbare și cum gestionezi frica de instabilitate în contextul afacerii tale?

Anca Amariei: Gestionez frica de instabilitate hrănind mindset-ul că schimbarea este ceva constant. Așteptarea aceasta face ca rezistența să scadă și să crească reziliența. Mă gândesc constant la scenariile de rezervă, la oamenii-resursă și, nu în ultimul rând, încerc să fac tot mai des „zoom out” din business, ca să redobândesc claritatea.

C&B: Ca terapeut somatic și coach, cum îi ajuți pe clienții tăi să-și descopere propriul echilibru între viața profesională și cea personală, în special în vremuri de stres și incertitudine?

Anca Amariei: Îi ajut luându-i exact așa cum sunt, vorbind despre “aici” și “acum”-ul lor și construind împreună mici ancore în viețile lor agitate și complexe. Lucrăm la politica pașilor mărunți, dar consistenți, în loc să ne propunem obiective mărețe, cu realizare pe termen lung, care riscă să îi demotiveze mai degrabă. De asemenea, construim împreună practici care țin de disciplina minții și de igiena emoțională, pentru că, dacă există claritate pe acest segment, oamenii pot lua decizii mai conștiente pentru stilul lor de viață.

C&B: Care sunt cele mai importante lecții despre echilibru și bunăstare pe care le-ai învățat de-a lungul carierei tale și cum le aplici în munca ta zilnică?

Anca Amariei: Am învățat că această cultură în care trăim “always on & always busy” este extrem de dăunătoare și că trebuie să reînvățăm să trăim simplu, deconectați de la “to do” și mai conectați la “to be”. Sunt principiile pe care vreau să le cultiv tot mai mult și eu în plan personal și profesional, pentru că, odată cu trecerea la antreprenoriat, granițele au devenit tot mai fine și riscul de burnout pare să fie mai mare.  

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT