Principalele mele arii de interes pentru 2024 au inclus cinci subiecte importante: munca la distanță, inteligența artificială (AI), diversitatea, wellbeing-ul și relaționarea cu partenerii de business. Cred că acestea vor rămâne prioritare și pe agenda noastră pentru 2025, importanța lor evoluând dinamic în timp, la care adaug încă trei subiecte: un concept mai extins de hibrid, staffing onshore și experiența angajaților.
În ceea ce privește diversitatea, acest an a adus numeroase discuții și schimburi de experiențe despre diversitatea de vârstă, generațională și culturală la locurile de muncă. Acest focus a fost în strânsă legătură cu cercetarea mea de doctorat, Impactul schimbărilor demografice asupra managementului resurselor umane. Ideea cercetării a apărut în urmă 5-6 ani, din provocările întâlnite în atragerea talentelor, în special din cauza lipsei de resurse în recrutare. De-a lungul timpului, presupunerea mea că schimbările demografice afectează semnificativ și retenția—prin dezvoltare, perfecționare și recalificare—a fost confirmată de respondenții studiului meu. La finalul cercetării, interviurile și informațiile din companii au relevat că cea mai presantă provocare pentru organizații și profesioniștii HR este integrarea a patru sau chiar cinci generații în cadrul locurilor de muncă, iar dezvoltarea talentelor interne a fost validată ca o prioritate principală, chiar dacă lipsa de forță de muncă s-a diminuat în anumite industrii și regiuni.
La scară mai largă, macrotendințe precum schimbările demografice și inteligența artificială remodelează indiscutabil economia muncii. Aceste forțe se împletesc în „sistemul circulator” al peisajului ocupării forței de muncă, influențând demografia personalului. Observațiile merg dincolo de grupurile de vârstă sau segmentele generaționale și includ etapele de viață și specificitățile culturale—factori care vor continua să modeleze strategiile de lucru în anii următori.
A fost un an cu câteva gânduri scrise despre absenteismul de vară, un articol despre echilibru pe tot parcursul anului, și nu doar vara, despre istoria HR-ului, incluzând experimentul celebru Hawthorne dintr-o fabrică, despre locurile de muncă multigeneraționale și oboiul, folosit ca exemplu pentru a ilustra situații în care numărul de indivizi calificați depășește numărul de oportunități disponibile într-un anumit domeniu. Adaug și o recenzie de carte despre The Life Intense, toate găzduite de minunatul TSM. Pluria a oferit un spațiu inedit, unde am scris despre presiunea de a încetini și despre portfolio lives. De asemenea, am împărtășit reflecții exprimate despre carieră și familie, culturile de muncă multigeneraționale, beneficii tangibile și intangibile, interconexiuni între demografie și competitivitate alături de BBTE, MCC, Smart HR, Unesco Chair, Mirro, Deepdive, Learning Network, RMKT, Oeconomus. Am avut bucuria de a răspunde la două invitații generoase în cadrul unor interviuri, unul despre câștigarea încrederii și optimismului, păstrând constructivitatea, împreună cu Human Invest, și altul despre curiozitate, reziliență și antifragilitate în leadership-ul modern – o perspectivă potențială asupra managementului oamenilor, în Careers & Business. Pe lângă atât de multe cuvinte adaug și sunet, în cadrul unei emisiuni noi: Flageolet, o emisiune de muzică clasică, o oră, clasic o dată pe lună! Totul inspirat de Temenos, colegi, BBTE, studenți și o comunitate minunată de HR.
2025? Pariez 3 cenți astfel: unul pe acest hibrid 4in1: birou & remote & uman & AI, al doilea pe staffing-ul onshore, deoarece schimbările demografice post-pandemie ar putea determina companiile să prioritizeze angajările locale, și al treilea pentru focusul pe experiența angajaților.