duminică, octombrie 6, 2024
spot_imgspot_img
AcasăRomani in LumeCum a reușit George Haber să ajungă cel mai bogat român din...

Cum a reușit George Haber să ajungă cel mai bogat român din America

Vă prezentăm povestea impresionantă a celui mai bogat român din Statele Unite. George T. Haber este un orădean care a plecat din Romania în perioada anilor ’70, iar acum locuiește pe cea mai selectă fâșie de pământ a Americii, Silicon Valley.

Românul care a făcut avere în America din IT și-a găsit vocația încă din anii de liceu, când a înființat prima afacere, o discotecă în orașul lui de suflet, Oradea. La început, tânărul se folosea de un magnetofon și de benzile desenate aduse de acasă. Aceasta a fost prima lecție de business pentru tânărul antreprenor, care încă de la o vârstă fragedă a descoperit care este rețeta succesului.

„Am înțeles că nu banii aduc fericirea, ci fericirea aduce bani”, crede George Haber

Adolescența lui Haber a fost plină de suișuri și coborâșuri. În perioada liceului, tânărul a fost destul de rebel, făcea parte dintr-o trupă de rock alături de câțiva prieteni, iar în clasa a XII a rămas corigent din cauza notelor proaste la purtare, însă acestă întâmplare i-a deschis porțile spre un nou viitor.

În acea perioadă, președintele american Jimmy Carter acordase României clauza națiunii favorizate cu condiția să lase un număr de minoritari să plece în străinătate, iar cu acestă ocazie, George Haber a emigrat în Israel și a urmat cursurile unei facultăți tehnice, electronica fiind domeniul care l-a atras din totdeauna. După ce și-a terminat studiile, a fost nevoit să meargă în armată, o experiență care l-a format și l-a făcut mai puternic. George Haber a învățat o lecție importantă de viață chiar de la mama sa, supraviețuitoare a tragediei lagărului de la Auschwitz.

La sfârșitul anilor ’90 i s-a oferit un post în Statele Unite, iar acesta a plecat fără să se mai uite înapoi. Așa a și început povestea românului briliant.

Prima sa companie importantă a fost CompCore Multimedia care producea software si hardware pentru rularea de fișiere video.

Bill Gates, deținătorul Microsoft, s-a oferit să cumpere firma CompCore, în 1996, la un preț mult mai mic decât cel real. Haber a refuzat această ofertă și a vândut-o în cele din urmă pentru 80 milioane dolari companiei Zoran.

A doua mare afacere a fost GigaPixel înființată în anul 1997, însă de data aceasta a pornit cu o finanțare de 6 milioane de dolari. Compania realiza procesoare grafice pentru producătorii de computere și console de jocuri.

GigaPixel urma să cumpere două companii de grafică la suma de 200 milioane dolari fiecare. Totul s-a năruit în momentul în care cei de la Microsoft au anunțat că întrerup colaborarea cu GigaPixel, pentru că aveau un termen strâns de predare a proiectelor și le era teamă că l-ar putea întârzia.

Cei de la Microsoft le-au plătit despăgubiri de 15 milioane de dolari. În cele din urmă, George a vândut afacerea, în 2000, pentru 180 milioane de dolari, chiar uneia dintre firmele de grafică pe care intenționase inițial să le cumpere, compania 3DFx, preluată apoi de Nvidia.

După ce a vândut și al doilea start-up, George Haber a pornit din altă poziție pe piața afacerilor: aceea de investitor.

Acesta a investit în mai multe companii din domeniul software-ului și video,dar chiar și în domeniul farmaceutic. A avut funcţii de conducere în companii IT româneşti de succes, precum BitDefender şi InterAKT, achiziţionată ulterior de Adobe.

În prezent este implicat într-un proiect privind realitatea virtuală.

Haber afirma că, dacă ar fi să investească, ar prefera sa creeze o companie de la zero decât să cumpere una existentă, deși admiră industria de software românească. „Nu cred că aș cumpăra o companie nicăieri în lume, deci nici în România”, conchide omul de afaceri român stabilit în SUA.

Pe George Haber, banii nu l-au schimbat, chiar dacă îsi poate permite aproape orice, are chiar un cinematograf cu 20 de locuri, cu echipament de studio de înregistrari audio-video, însă nu a uitat nici o clipă cum a început totul, nu și-a uitat nici prietenii, cărora le-a oferit un cadou de peste 1 milion de dolari în acțiuni. Unii dintre ei l-au intrebat: „doar atât”?.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT