Dorina Comănescu este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și dirijor al corului Aletheia, un cor multipremiat pe care îl conduce de peste 15 ani. Dorina îmbină cu succes psihologia și muzica, atât în cercetarea științifică, cât și în practica interpretativă.
Absolventă de psihopedagogie și dirijat cor academic, cu doctorat în Psihologie și în Muzică, predă discipline precum Psihologia interpretării muzicale, Psihologia educației, Consiliere și orientare și Psihopedagogia adolescenților, tinerilor și adulților. A publicat 4 cărți, 2 capitole de carte și în jur de 30 de articole științifice în jurnale de specialitate indexate în baze de date internaționale. Numără peste 190 de citări în literatura străină, dintre care 30 în Web of Science.
Mărturisește că ideea de a se exprima ca dirijor a venit atât din firea ei artistică, cât și din dorința de a pune în aplicare cercetările experimentale din domeniul psihologiei muzicii, pe care le conduce în calitate de conferențiar. Mai spune că a avut ambiția de face dintr-un cor de biserică format la început din studenți, un cor profesionist care s-a afirmat cu talent, pasiune și responsabilitate în spațiul interpretativ din România și din străinătate.

Relația cu membrii corului Aletheia și evenimentele muzicale, care au devenit în timp un mod de viață, demonstrează că din împletirea a două domenii aparent foarte diferite, pot ieși realizări remarcabile.
În calitate de dirijor al Corului Aletheia, Dorina Comănescu a condus ansamblul către numeroase succese pe plan național și internațional. Astfel, în 2019, corul obținea Premiul I la secțiunea Muzică contemporană în cadrul Concursului Coral Internațional „Singing World” din Sankt Petersburg.
Corul Aletheia este format din absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și s-a remarcat prin interpretări expresive care îmbină melodii duioase cu ritmuri clasice și contemporane. Repertoriul corului include atât lucrări ale compozitorilor ieșeni contemporani, cât și piese din muzica sacră ortodoxă. De-a lungul timpului, Corul Aletheia a participat la diverse festivaluri și concerte, obținând recunoaștere pentru calitatea interpretărilor sale.
Cosmina Marcela Oltean / C&B: Cum a început totul, care au fost primii pași pe acest drum?
Dorina Comănescu: Corul Aletheia și-a primit numele în 2014, odată cu lansarea la ROTON a primului CD, „Privegheați și vă rugați”. Aletheia este un concept din filosofia greacă și traduce ideea de adevăr, fapt ce ilustrează și una dintre devizele noastre principale: aceea de a descoperi adevărul din muzica vie, a cărei interpretare mișcă suflete, provoacă autodescoperiri, incită la noi semnificații și sensuri.
Primii pași i-am făcut în biserica Bărboi, unde ne-am adunat cei din formula actuală și unde ne-am perfecționat stilul interpretativ religios. Ulterior concertele din biserică și-au extins plaja repertorială și s-au mutat în stagiunile filarmonicilor și a altor instituții culturale. Activitatea competițională din anii care au urmat a fost o continuare firească a dorinței noastre de a crește și de a ne afirma potențialul artistic.
Cosmina / C&B: Cum v-ați caracteriza într-o frază?
Dorina: Suntem un grup de muzicieni inimoși și puternici, care au avut ambiția de a demonstra pe plan internațional că România are valoare în spațiul competițiilor corale.
Cosmina / C&B: În ce privește activitatea, ați mers pe același fir sau ați făcut și schimbări radicale?
Dorina: În formula actuală, corul Aletheia și-a păstrat oamenii, activitățile muzicale și mai ales atitudinea intransigentă față de interpretarea corală de calitate. Ce am schimbat mereu a fost repertoriul: încercăm genuri noi, lucrări contemporane ale tinerilor compozitori ieșeni și stiluri inovative în interpretare.
Ne place să credem că nu suntem tradiționali. Preferăm provocările ritmico-armonice din muzica de jazz și vibrăm mult la forța muzicii gospel.
Cosmina / C&B: Cum se îmbină și cum se completează activitatea academică din domeniul psihologiei și pedagogiei cu cea muzicală și de creație?
Dorina: Toți marii dirijori au fost buni psihologi la rândul lor, deci legătura dintre cele două domenii s-a făcut de mult timp, doar că acest lucru depindea de intuiția dirijorului. Pentru că sunt cercetător în psihologia muzicii, citesc mereu despre tehnici experimentale de îmbunătățire a interpretării muzicale.
Din acest motiv, în corul Aletheia conducerea dirijorală se face într-o manieră mai transparentă și mai obiectivă, centrându-ne nu atât pe calitățile individuale ale dirijorului, cât pe strategiile muzicale sau psihologice care dau roade în anumite momente sau pasaje. Totodată, vorbind din punct de vedere educațional, Aletheia oferă membrilor săi, absolvenți de Dirijat sau de alte specializări, multiple ocazii de a conduce corul în diverse contexte muzicale.
Cosmina / C&B: Cum s-a conturat povestea corului Aletheia și care sunt cele mai notabile realizări?
Dorina: Activitatea concertistică a corului Aletheia include apariții în stagiunea UNAGE, a Filarmonicii „Moldova” Iași, a Ateneului Național din Iași, a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău, a Conservatorului de Stat „P. I. Ceaikovski” din Moscova, a Operei Naționale din Grodno, Belarus, precum și participări la evenimente muzicale ale altor instituții de cultură din țară și străinătate.
La competițiile internaționale, corul Aletheia a câștigat Marele Premiu la concursul „Koloțki Blagovest” din Grodno, Belarus (2016), premiul întâi la concursul „Hajnowka” din Polonia (2017), premiul întâi la secțiunea Gospel și premiul al doilea la secțiunea Jazz la concursul „Cecilia Seghizzi” din Gorizia, Italia (2018), 3 premii întâi la secțiunile Muzică sacră, Muzică contemporană și Folclor la concursul „Singing World” din Sankt Petersburg, Rusia (2019), plus premiul special pentru cea mai bună voce feminină (Antonia Cucerenco) și premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre la aceeași competiție.

În ultimii ani, corul Aletheia s-a axat foarte mult pe realizarea de înregistrări audio și audio-video, abordând proiecte ce au avut în centru colinde (proiectul „Acasă, lângă brad”), muzică pascală (proiectul „Reînviere”), jazz, gospel și muzică contemporană (proiectele „Iubirea ca o taină” și „Mărturii din componistica ieșeană corală contemporană”). Pagina de Youtube a corului conține majoritatea acestor înregistrări. Le puteți asculta acolo.
Cosmina / C&B: Ce vă doriți să însemne Aletheia pentru Iași și pentru România?
Dorina: Aletheia este primul cor profesionist care a adus Iașului, în trei ani consecutivi, peste 10 premii la competiții de prestigiu din străinătate. Mi-ar plăcea să cred că munca și realizările noastre au dat curaj și altor coruri să își arate valoarea, depășind granițele României și ieșind în față cu repertorii interesante și inovatoare.
Cosmina / C&B: Mergând pe firul carierei dvs., care credeți că au fost momentele-cheie ale poveștii?
Dorina: Fiecare diplomă obținută, fie în psihologie, fie în muzică, m-a format pentru activitatea dirijorală și mi-a adus mereu ceva în plus de care m-am folosit, uneori și după ani de zile.
Cosmina / C&B: Cum erați la început și cum simțiți că v-ați transformat datorită experiențelor trăite?
Dorina: Cu 15 ani în urmă, când am preluat corul, pe atunci al bisericii Bărboi, eram o dirijoare foarte anxioasă și cu o dorință foarte mare de a demonstra că merit un loc în lumea muzicală. Odată cu experiența a venit siguranța de sine, calmul în fața provocărilor și bucuria pură a actului artistic.
Cosmina / C&B: Ce vă motivează cel mai mult în această activitate?
Dorina: Mă motivează enorm situațiile în care un muzician își depășește limitele și descoperă despre sine că tocmai a reușit să facă mai multe decât credea. Am văzut asta la mine și văd asta la membrii corului Aletheia. Este ceea ce mă determină să continui să scriu proiecte culturale, să adun oamenii la repetiții sau să caut repertoriu nou.
Totodată, încrederea care s-a construit între noi și faptul că, după 15 ani împreună, avem unii cu alții o intimitate aproape familială, constituie un fundament de nestrămutat al activității noastre.

Cosmina / C&B: Ce valori și principii v-au ghidat mereu?
Dorina: Cred foarte mult în munca bine făcută și în atenția la cel mai mic detaliu atunci când ne aflăm pe scenă. Pentru noi, un concert reușit este cel în care impresionăm prin sensibilitate. Consider că a crea starea de flux este un semn de respect pentru public și intră în sarcinile corului.
În acest sens, dirijorul are marea și uneori dificila responsabilitate de a fi liantul dintre spectatori și coriști, motivându-i în privința tehnicii corale, gestionând starea lor de anxietate sau amplificând emoția bună a interpretării.