marți, martie 18, 2025
spot_imgspot_img
AcasăBusinessSimona Lăpușan: „Leadership-ul autentic începe cu încredere și empatie” – Povestea din...

Simona Lăpușan: „Leadership-ul autentic începe cu încredere și empatie” – Povestea din spatele succesului Zitec

Cu o viziune clară și dorința de a face lucrurile diferit, Simona Lăpușan a co-fondat Zitec în 2003, transformând-o într-una dintre cele mai inovatoare companii de tehnologie din România. De la autonomie și inovație la leadership autentic și performanță, Simona ne împărtășește lecțiile învățate în cei peste 20 de ani de experiență. Cum reușește să creeze un mediu în care oamenii sunt pe primul loc, să echilibreze relațiile personale cu deciziile de business și să promoveze cultura feedback-ului continuu?

Simona Lăpușan
Simona Lăpușan

C&B: În 2003, ai co-fondat Zitec cu dorința de a crea un spațiu în care lucrurile să fie făcute diferit și mai bine. Ce te-a inspirat să faci acest pas și cum ai reușit să transformi această viziune într-o organizație de succes?

Simona Lăpușan: Am pornit Zitec cu nevoia de a crea un mediu de lucru diferit, care să pună accent pe autonomie, inovație și performanță. Am vrut să construim un loc în care să avem libertatea de a experimenta și unde echipa să se simtă valorizată. Succesul a venit din adaptabilitatea constantă, curiozitatea de a învăța și dorința de a ne menține relevanți într-o industrie dinamică. În acești 21 de ani, am considerat fiecare provocare ca pe o oportunitate de învățare, ceea ce a transformat Zitec într-o organizație matură, capabilă de inovație.

C&B: Ai menționat că autonomia și inovația sunt esențiale pentru succes. Cum promovezi aceste valori în echipele tale și cum sprijini angajații să adopte o gândire inovatoare în activitatea lor zilnică?

Simona Lăpușan: Promovez autonomia oferind libertate colegilor să experimenteze și să-și asume inițiative. Încurajez gândirea inovatoare prin crearea unui mediu sigur pentru idei noi.

La nivel de organizație, folosim resurse precum feedback-ul continuu, recunoașterea meritelor prin funcționalități precum „kudos” în Mirro, dar și prin implementarea metodologiei Objectives and Key Results (OKRs) pentru alinierea clară a obiectivelor. Ca lider, mă asigur că evidențiez punctele forte ale fiecărui membru din echipă, dar, în același timp, semnalez potențialele probleme din timp. Oamenii au abilitatea de a rezolva singuri aceste probleme și inovează căutând soluții pentru ele.

C&B: O lecție valoroasă pe care ai învățat-o este să nu lași afinitățile personale să afecteze performanța organizației. Cum reușești să menții un echilibru între relațiile personale și cele profesionale în cadrul Zitec?

Simona Lăpușan: Echilibrul vine din transparență și claritate. Am creat procese care pun accent pe performanță și rezultate și ne bazăm pe instrumente precum feedback-ul structurat și evaluarea continuă a performanței. Relațiile personale sunt importante, atât între colegi, cât și cele cu clienții și partenerii de business. Dar deciziile de business sunt ghidate de valorile noastre și de obiectivele organizației. Fiecare relație, fie personală, fie profesională, este ghidată de respect și comunicare continuă. Discutăm deschis despre așteptări și priorități, ceea ce reduce riscul ca afinitățile personale să influențeze deciziile.

C&B: Creativitatea, respectul și performanța sunt valorile care te ghidează. Cum implementezi aceste valori în cultura organizațională a Zitec, Mirro și Regista și cum contribuie ele la succesul pe termen lung al acestor companii?

Simona Lăpușan: Aceste valori sunt în centrul tuturor deciziilor. Creativitatea este susținută prin proiecte care încurajează inovarea. Aici dau exemplu inițiative precum hackathoanele Zitec, care stimulează inovația.

Respectul se reflectă în modul în care ne tratăm angajații și clienții, prin transparență și sprijin autentic. Performanța este construită prin transparenta, claritate, urmărirea impactului și recunoașterea meritelor. Mirro ne ajută să ne creștem performanța prin obiective clare și feedback constant.

Toate acestea creează fundația unei organizații sănătoase și sustenabile. Oamenii lucrează într-un mediu de lucru motivant, totodată având încredere unii în alții.

C&B: Consideri că prevenirea riscurilor este esențială în orice organizație. Cum identifici și gestionezi riscurile într-o industrie atât de dinamică precum cea în care activezi?

Simona Lăpușan: Identificarea riscurilor începe cu analiza continuă a pieței și a tendințelor tehnologice. Gestionăm riscurile prin agilitate și printr-o cultură de experimentare controlată, unde testăm idei în MVP-uri înainte de scalare. De asemenea, menținem o relație strânsă cu partenerii și clienții noștri, ascultându-le nevoile pentru a anticipa schimbările din industrie.

Un alt exercițiu pe care îl recomand, mai ales în proiecte și activități cu risc crescut, este cel de pre-mortem – să ne imaginăm toate scenariile în care lucrurile ar putea merge prost.

C&B: Ești o susținătoare a feedback-ului continuu între lideri și echipe. Cum creezi un mediu de lucru în care angajații se simt confortabil să ofere și să primească feedback deschis și constructiv?

Simona Lăpușan: Construim acest mediu prin transparență, discutând deschis, ascultând oamenii și oferindu-le contexte în care se pot exprima (ne ajută și produsul nostru, Mirro, care facilitează procesul de feedback). Învățăm oamenii să vadă feedback-ul ca pe o oportunitate de creștere, oferindu-le cursuri de comunicare democratică. Toate aceste acțiuni consolidează un mediu bazat pe încredere, respect și colaborare.

C&B: Ai menționat că succesul unei organizații vine atunci când oamenii sunt pe primul loc. Cum reușești să prioritizezi bunăstarea angajaților și să menții performanța organizației la cel mai înalt nivel?

Simona Lăpușan: Punem oamenii pe primul loc prin programe de wellbeing, flexibilitate în muncă și investiții în dezvoltarea lor profesională. Prin Mirro, susținem un mediu de lucru conectat și implicat.

Consider ca performanța sustenabilă se poate obține doar prin asigurarea bunăstării oamenilor. Aceasta din urmă este nu doar o prioritate pentru noi, ci este chiar misiunea Mirro.

C&B: Ce sfaturi ai pentru tinerii antreprenori sau profesioniști aflați la început de drum, care doresc să își construiască propriul business sau să inoveze în domeniul lor de activitate?

Simona Lăpușan: Le-aș recomanda să fie curioși și să nu le fie teamă să experimenteze. Să se concentreze pe rezolvarea unei probleme reale și să construiască relații autentice cu echipa lor. De asemenea, să prioritizeze învățarea continuă și să fie dispuși să se adapteze rapid într-un mediu în continuă schimbare.

C&B: Cum ai reușit să transformi Zitec într-un jucător important în domeniul IT, și ce consideri că a fost cel mai important factor în creșterea și dezvoltarea companiei?

Simona Lăpușan: Am reușit să creștem Zitec în fiecare an prin inovație, adaptabilitate și o cultură pozitivă puternică a echipei. Factorul cheie a fost concentrarea pe calitate și pe construirea unor relații solide cu clienții. Am ascultat piața și am oferit soluții care răspund nevoilor reale, cum ar proiectele noastre de transformare digitală. Ca organizație, am pus mereu accent pe agilitate și performanță în business, fără să compromitem bunăstarea oamenilor.

C&B: La SMART HR, ediția a 10 -a, ai discutat despre leadership-ul autentic și managementul performanței. Care este principalul mesaj pe ai dorit să-l transmiți participanților despre modul în care liderii pot inspira și susține creșterea continuă într-o organizație?

Simona Lăpușan: Leadership-ul autentic începe cu încredere și empatie. E necesar ca liderii să fie conectați la echipele lor, să încurajeze feedback-ul continuu și să ofere direcție clară prin obiective bine definite. Performanța vine natural atunci când oamenii simt că sunt respectați, apreciați și aliniați la o viziune comună. Cred că trasparența și comunicarea continuă cu echipele, chiar și în situații care ridică provocări în business, mențin oamenii motivați și implicați.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT