Razvan Gelca, matematicianul roman din Texas

0
1747

Traim intr-o perioada in care tehnologia este in continua dezvoltare. Desi poate nu petrecem prea mult timp gandindu-ne la acest lucru, sigur realizam ca stiintele exacte, cum este si matematica sunt esente ale civilizatiei prezente. Romania are si ea oameni care si-au dedicat timpul studiului si aprofundarii acestor stiinte. Un om important printre acestia este Razvan Gelca, ce s-a remarcat inca din tinerete avand o minte de savant. Razvan Gelca este profesorul de matematica timisorean care ii antreneaza pe tinerii americani pentru Olimpiadele de Matematica.

Profesorul Gelca a absolvit Faculatea de Matematica la Timisoara si si-a obtinut masteratul Universitatea Bucuresti, dar in Romania anilor ’90 era mai mult decat dificil sa traiesti din matematica. Astfel, in 1991, cu un CV impresionant si recunoastere internationala, Razvan Gelca se vede nevoit sa emigreze, alegand ca destinatie Statele Unite ale Americii pentru a-si putea trai visul de a deveni un matematician desavarsit si respectat. Ajuns in SUA, isi ia doctoratul la Universitatea din Iowa si ajunge profesor la Universitatea din Michigan, iar mai tarziu profesor asociat la Texas Tech University. Demonstradu-si capacitatea de exceptie, americanii ii ofera postul de antrenor al Echipei Olimpice de Matematica a Statelor Unite. In prezent este profesor cu norma intreaga la Texas Tech University.

Razvan Gelca traieste si astazi in America, dar este increzator in valorile romanesti: „In matematica, Romania este reprezentata de oameni valorosi. Matematicienii romani sunt printre cei mai buni ambasadori ai tarii”. El a acumulat de-a lungul anilor numeroase realizari, printre care se numara doua premii importante,  „Outstanding Teaching Award” si „D.C. Spriestersbach Dissertation Prize”, publicatii matematice in reviste de specialitate, trei carti, „Putnam and Beyond” (2007) si „Mathematical Olympiad Challanges” (2000, editia a doua in 2008),  scrise in colaborare cu Titu Adreescu si devenite bestseller in matematica, precum si „Theta Functions and Knots”,  publicata in 2014.

Razvan GelcaIn timpul liber profita de frumusetile Texasului, strabatand muntii din vest, gradinarind  si fotografiind peisajele minunate pe care le intalneste in drumetiile sale. Este, de asemenea, un iubitor al muzicii clasice si pasionat de limbile indo-europene. Este si un fan al mai multor sporturi, practicand schi si plimbadu-se cu caiacul.

Razvan Gelca sustine ca matematica este puntea dintre toate stiintele: „Tinerilor care sunt pasionati de matematica le-as aminti ca domeniul acesta este unul dintre fundamentele actualei civilizatii. Le-as sugera sa  exploreze  domenii noi, sa fie indrazneti. Cu o baza matematica buna poti porni in mai multe directii. Cred ca in viitorul apropiat, gandirea matematica, bazata pe rationament logic si putere de calcul, va juca un rol important”.

 

Facebook