Pe la inceputul anilor ’90, Leslie Hawke venea in Romania pentru prima data, in calitate de reprezentanta a Peace Corps Volunteer. Lasand in urma o cariera in jurnalism, descoperise o tara despre care nu stia mai nimic si in care s-a decis sa ramana. Impactul pe care l-a avut asupra sa fenomenul cersetoriei din Romania, mai ales in randul populatiei infantile, a fost atat de puternic incat a considerat ca in tara aceasta ar putea face ceva care sa conteze, ajutand copiii din familii defavorizate sa fie integrati intr-un sistem social.
Pe la inceputul anilor 2000, Leslie Hawke a cunoscut-o pe Maria Gheorghiu, care lucra de mai multi ani in educatie si, intelegand ca impreuna pot construi ceva care sa imbunatateasca nivelul de viata al copiilor saraci, oferindu-le o sansa la educatie, au decis sa puna bazele OvidiuRo. Organizatie non-guvernamentala, OvidiuRo isi propune sa dezvolte educatia timpurie a copiilor din zonele sarace ale Romaniei, prin proiectul Fiecare copil in Gradinita.
Maniera in care functioneaza acest sistem construit de cele doua doamne este urmatorul: OvidiuRo strange fonduri prin diferite metode, una dintre ele fiind Balul Caritabil organizat anual la Palatul Parlamentului. La eveniment sunt invitate personalitati importante, din tara si din strainatate, actori de renume, devenind o sursa importanta de fonduri. Balul se bucura de notorietate, cu atat mai mult cu cat Leslie Hawke este mama celebrului actor Ethan Hawke, lucru care atrage o participare insemnata la acest eveniment. De-a lungul anilor, actorul a luat parte la mai multe editii ale Balului, ridicand nivelul contributiilor celor invitati, dar asigurand si o prezenta mediatica insemnata a acestui eveniment.
Banii stransi sunt apoi distribuiti la nivel national, catre familiile copiilor pe care ii ajuta financiar sa-si trimita copiii la gradinita. Suma necesara pentru asigurarea accesului la educatie a unui copil ajunge sa fie in jur de 200 de euro. In felul acesta, organizatia se asigura ca parintii sunt sprijiniti si motivati sa-si trimita copiii zilnic la gradinita.
Dezvoltat la nivel national, proiectul se bucura de un real succes, dar fondatoarele lor sustin ca este loc de si mai bine. Printre semnele imbucuratoare, se numara contributia anumitor Consilii Locale din judete precum Cluj, unde suportul financiar este acoperit de acestea si nu de catre OvidiuRo.
Despre lucrul intr-o alta tara, Leslie Hawke spune ca este cu atat mai plin de satisfactii cu cat simte ca aduce un plus de valoare acolo unde chiar este nevoie. Departarea de casa a resimtit-o mai puternic in ultimii 2 ani, de cand s-a recasatorit, iar actualul ei sot locuieste in Statele Unite. Acest lucru nu o impiedica, totusi, sa-si continue misiunea in Romania, alaturi de Maria Gheorghiu. Cele doua doamne se dedica total proiectelor lor, indiferent daca circumstantele din viata lor se mai schimba. Maria Gheorghiu, mama a unei fiice deja adult, considera ca anii acestia sunt cu atat mai importanti in evolutia ONG-ului, cu cat se poate implica tot mai mult in implementarea proiectului Fiecare copil in Gradinita.
In demersul lor, cele doua doamne au ajuns la concluzia ca cea mai buna modalitate prin care ar putea fi eradicata saracia ar fi una integrata: sociala, educationala si medicala, revendicandu-si, totusi, portia cea mai realista, cea a educatiei, pentru ca acolo pot contribui mai consistent, cu sume rezonabile, fara a fi nevoite sa se loveasca de tot felul de politici guvernamentale care le-ar putea ingreuna procesul.
Unul din motto-urile dupa care se ghideza Leslie Hawke este „Fa binele care sta in puterea ta” si „Faptele sunt intotdeauna prietenoase”, completand ca intotdeauna si-a sfatuit fiul ca, atunci cand incepe ceva, sa-si dea silinta sa-l duca la bun sfarsit, intr-un mod cat mai bun cu putinta.
Dialogurile celor doua doamne, la fel ca si carierele lor, se impletesc de mai bine de 10 ani, unite intr-un scop important pentru copiii Romaniei. Dedicate neincetat cauzei lor, Leslie Hawke si Maria Gheorghiu sunt un model de angajament social, perseverenta si eleganta in aria ONG-urilor romanesti.