sâmbătă, iulie 13, 2024
spot_imgspot_img
AcasăLife StylePovestea fraților care au pus o comună din Dâmbovița pe harta turistică...

Povestea fraților care au pus o comună din Dâmbovița pe harta turistică a țării

Salutare,

Trebuie să recunosc că este primul meu articol din revista Careers & Business. Promit că este începutul unei serii de articole prin care să scoatem la lumină și să promovăm oameni minunați. Am strâns povești din suflet și sunt gata să le împart cu voi. Pentru acest prim interviu, m-am gândit să vă prezint niște oameni dragi (sunt subiectivă) cu care mă mândresc. Mi-am permis să vă fac o introducere mai amplă și apoi să etalez discuția cu unul dintre ei.

Au riscat, au pariat, a meritat! Pare să fie rețeta dovedită a fraților Cîrstea, antreprenorii care au demonstrat cât de important este să-ți urmezi visul.

Povestea “Hanul Leaota” a început în urmă cu aproape un deceniu. Ideea unui astfel de proiect în turism a prins contur în mijlocul familiei. Și-au dorit să dea viață unei zone neexploatate turistic, cu foarte mult potențial, din nordul județului Dâmbovița. Este vorba de comuna Runcu, situată la poalele Munților Leaota din Carpații Meridionali.

Având rădăcini locale și totodată cumulând experiență din domeniul HoReCa din afara țării, afacerea a luat naștere dintr-un vis comun al lui George și Florin Cîrstea, acela de a crea un concept de “acasă” destinat turiștilor, având totodată o viziune modernă asupra ospitalității. Cei doi sunt pionieri în promovarea turismului rural în regiunea lor, implicându-se activ în comunitate – sprijină producătorii locali, folosesc serviciile firmelor locale – sunt o echipă formată exclusiv din oamenii talentați din imediata apropiere.

De la un restaurant obișnuit – la un complex turistic autentic

Hanul Leaota și-a deschis porțile, ca destinație turistică, în anul 2015. La început, doar cu restaurant, pentru cei care doreau să guste preparate tradiționale românești, ori să organizeze evenimente de familie. Treptat, au deschis spații de cazare, iar Hanul Leaota s-a transformat într-o oază de liniște și autenticitate pentru turiști și localnici deopotrivă.

Hanul Leaota, locul unde turismul familar prinde contur

În prezent, din afacerea celor doi frați fac parte atât Casa Leaota, cât și Pensiunea Leaota – locații unde oaspeții se pot bucura de confort în camere încăpătoare, gândite în special pentru familii, grădină generoasă, spații de entertainment, locuri de joacă pentru copiii și lac pentru pescuit sportiv.

Hanul Leaota este aproape de familii, prin organizarea de evenimente dedicate comunității și nu numai, de extindere a spațiilor de relaxare și de a consolida poziția de reper în regiune a afacerii, combinând tradiția autentică cu ospitalitatea modernă pentru a oferi o experiență de neuitat oaspeților săi.

Pornind, așadar, de la pasiunea pentru tradiție, până la inovația în servicii, George și Florin demonstrează că perseverența și devotamentul pot transforma visurile în realitate și că afacerile de familie pot fi inima pulsantă a comunității locale.

C&B: Fă o descriere a activității tale!

George Cîrstea: Hanul Leaota reprezintă tot ce am clădit încă din 2015, ca familie. Mă refer aici atât la familia noastră, cât și la partenerii, angajații și toată comunitatea – pe care o considerăm familia extinsă a Hanului. Pe scurt, la locația noastră, clienții pot găsi restaurantul Leaota, Casa Leaota și Pensiunea Leoata, aflată în imediata apropiere – locuri dedicate familiilor, grupurilor, cât și cuplurilor ce caută un loc relaxant, ușor accesibil, cu mâncare delicioasă, facilități moderne și cât mai aproape de munte.

C&B: Cum sună povestea evoluției tale?

George Cîrstea: Pot spune ca a fost intensă și plină de lecții. Am “încercat marea cu degetul” și bine am făcut, căci ne-am regăsit complet în rolul de gazde, am crescut Hanul an cu an și ne-am extins atât spațiile de cazare, cât și locurile de relaxare și joacă dedicate clienților noștri. Bineînțeles, trebuie să amintesc aici că am avut și avem susținerea părinților noștri care se implică activ în evoluția afacerii, în special pe partea de logistică și aprovizionare. Mama noastră a fost exemplul nostru de om extrem de descurcăreț și implicat. Datorită acestor lucruri, am reușit în acești ani să devenim parte din imaginea satului Runcu și să îl punem, practic, pe harta locațiilor turistice din România, Muntenia. Am fost prima locație care a oferit comunității un restaurant, devenind ușor ușor cunoscuți și în zona urbană. În momentul de față, cei mai mulți dintre clienții noștri vin din București și împrejurimi, lucru de care suntem tare mândri.

C&B: Ai investit într-o zonă care nu promitea atat de multe la început, ce are ea astăzi atât de special și ce aport ai adus tu prin intermediul afacerii tale?

George Cîrstea: La început, părea o zonă neînsuflețită, uitată de lume. Noi am crezut de la bun început că aici vom reuși să aducem turiști care să vadă frumusețea naturii, așa cum noi am perceput-o dintotdeauna. În ceea ce privește aportul afacerii Hanului Leaota, acesta este considerabil. În primul rând, am creat vizibilitate zonei Runcu, cei mai mulți dintre turiști venind aici din București, așa cum spuneam mai sus. Hanul poate fi văzut nu doar ca un loc de cazare și servire a mâncărurilor tradiționale, ci și ca un centru comunitar, căci am creat locuri de muncă, promovăm evenimentele locale și participăm activ la dezvoltarea economică și socială a zonei.

C&B: Care era viziunea ta despre turism și care este acum?

George Cîrstea: Dacă înainte eram de părere că turismul se referă doar la ce mâncare și ce condiții de cazare ofer clienților, acum viziunea mea este mult mai amplă și am în vedere experiența completă a turiștilor. Aici mă refer la organizarea de evenimente și activități precum drumeții în zonă, ciclism, pescuit sportiv, plimbări cu trăsura sau ATV-urile. Îmi doresc ca toți cei care trec pe la noi să aibă dorința de a reveni cât mai des.

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosești?

George Cîrstea: Trebuie să spun că am dezvoltat aceste principii în timp, căci din experiență am învățat multe lucruri, precum: ospitalitatea autentică – fiecare oaspete este primit cu prietenie și bunăvoință; calitate și prospețime – oferim produse de cea mai înaltă calitate, preparate proaspăt și cu atenție pentru detalii; flexibilitate și adaptabilitate – ne ascultăm clienții și dorim să ajungem la un punct comun cu aceștia, ținând cont de dorințele și nevoile lor.

C&B: Care au fost factorii care ți-au influențat activitatea ca antreprenor în domeniul turismului?

George Cîrstea: Aș putea spune că în primul rând am fost influențat personal de bogăția culturii locale, pe care am încercat să o integrăm la Hanul Leaota atât prin design, cât și prin preparatele culinare. Aș mai aminti aici de cerințele pieței, întrucât ne-am adaptat constant la ceea ce turiștii căutau în zonă, așa au apărut Casa și Pensiunea Leaota. Nu în ultimul rând, competitivitatea din zonă, întrucât am fost atenți să rămânem pionieri ai turismului, prin varietatea de servicii oferite, fiind în continuare singura locație ce are restaurant cu circuit deschis.

C&B: Satisfacțiile sunt pe măsura investițiilor?

George Cîrstea: Avem privilegiul de a veni mereu cu ceva nou la locația noastră, deci aș putea spune sincer că da. Ne place să căutăm constant idei noi pentru a ne surprinde clienții, pentru a întregi acea experiență despre care aminteam mai sus. Satisfacțiile noastre nu țin decât de profitul realizat, mai mult contează pentru noi recenziile și modul în care turiștii noștri apreciază șederea lor la Hanul, Casa sau Pensiunea Leaota.

C&B: De unde dragostea pentru munte?

George Cîrstea: Doar munții știu pașii noștri prin aceștia. Am avut o copilărie plină de aventuri, vă puteți da seama, fiind doi băieți, frați, curtea noastră de joacă era natura. Munții Leaota sunt atât de ofertanți, întrucât traseele sunt accesibile familiilor iar peisajele pe măsură.

C&B: Ce sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși în a-și deschide un business în turism?

George Cîrstea: Vă încurajez din inimă, dacă aveți un vis și credeți realmente în el, luptați și lucrați pentru a-l împlini. Nimic nu vine ușor în viață, indiferent de domeniul ales, trebuie să rămâneți consecvenți și dedicați. Studiați bine piața și alegeți cu grijă furnizorii, astfel încât aceștia să reflecte calitatea serviciilor pe care doriți să le furnizați.

C&B: Care este părere ta despre societate și evoluția ei?

George Cîrstea: Adaptare și îmbunătățire constantă. Cred cu tărie că doar așa putem ține pasul. Din fericire, ne-am înconjurat de oameni profesioniști și dedicați cu care putem lucra ușor. Evoluția este rapidă, societatea noastră împrumută mult din afara țării, însă prin anticipare suntem capabili de a ne menține poziția în zonă.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).