duminică, martie 3, 2024
spot_img
AcasăStiriMedic antreprenor: "Pacienţii vin la privat nu pentru doctori, ci pentru asistentele...

Medic antreprenor: „Pacienţii vin la privat nu pentru doctori, ci pentru asistentele medicale”

Medicul antreprenor Ovidiu Palea a finalizat construcţia unui spital de 2.000 mp în centrul Capitalei, în urma unei investiţii de aproape 37 de milioane de lei, din care aproape 22 de milioane de lei bani europeni.

ProVita, care reuneşte acum două clinici şi un spital care aşteaptă o singură autorizaţie pentru a începe să funcţioneze, a avut anul trecut o cifră de afaceri de două milioane de euro iar în 2016, în funcţie de momentul în care spitalul va începe să funcţioneze, încasările acestui an s-ar putea plasa la 3-4 milioane de euro.

„Nu cred pe nimeni care spune că face bani corecţi investind 100% personal. Toate costurile sunt mari, ca peste hotare – la echipamente, construcţii, iar medicii buni câştigă mult. Spitalul acesta fără finanţare europeană nu era viabil”, afirmă Ovidiu Palea, director general al ProVita şi fondatorul afacerii.

Aşa cum este gândit spitalul, ar urma să devină profitabil în cinci-şase ani, iar activitatea se va extinde pas cu pas.

„Vom deschide prima sală de operaţie şi un etaj, vedem cum merge, apoi mai deschidem o sală, alt etaj. Nu am forţa financiară să angajez din start asistente pentru toate saloanele”. Palea este adept al sistemului de lucru american, foarte focusat pe costuri, şi preferă să plătească suplimentar personalul, la oră, dacă stă peste program, decât să angajeze oameni care nu sunt ocupaţi tot timpul. Spitalul de 2.000 mp va avea, la grad maxim de ocupare, 60 de asistente şi recrutarea lor este, spune Palea, cea mai mare dificultate.

„Pacienţii vin la privat nu pentru doctori, ci pentru asistentele medicale, doctorul şi la privat vede pacientul o jumătate de oră pe zi, după operaţie, iar asistentele rămân cu pacientul permanent. Or dacă tu ai o asistentă la 40 de paturi noaptea, sau o asistentă la 20 de paturi la terapie intensivă, ea nu are cum să se ocupe corespunzător de toţi pacienţii. Trebuie să-şi schimbe mănuşile de la pacient la pacient, pentru a preveni infecţiile. Când să facă acest lucru? Infecţiile nu au legătură cu dezinfectanţii, ci cu protocoale, iar când noi nu avem cadre medicale suficiente, cum să facem faţă?”, spune medicul.

Pe piaţa serviciilor medicale private, estimată la 600 de milioane de euro anual, 25 de spitale private au fost deschise cu investiţii de peste 300 de milioane de euro; 11 dintre ele sunt în Bucureşti.

ProVita – Diagnostic şi Tratament este singura clinică din ţară specializată în chirurgia minim invazivă a coloanei vertebrale şi în Terapia Durerii (tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută şi care afectează sever calitatea vieţii). Pacienţii sunt trataţi prin crearea unei echipe de medici specialişti, sub coordonarea unui manager de caz, care are imaginea de ansamblu asupra starii de sănătate şi poate alege cea mai bună metodă de tratament.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Pixabay

 

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.