Piesa DAINA este revelația acestui an la Eurovision România. Compusă de Mihai Ogășanu (foto), fiul marilor actori Virgil Ogășanu și Valeria Ogășanu, și compozitorul multor hituri precum: Zig-Zagga (melodie care a fost la un pas să plece acum câțiva ani la Eurovision Europa), Lele, Depărtare sau Suflet drag, și interpretată de Letiția Moisescu și Sensibil Balkan, melodia a ajuns în finală Eurovision și are șanse mari, potrivit mai multor persoane avizate din România și din Europa să reprezinte România în acest an la Tel Aviv. Trebuie spus că Mihai Ogășanu are un record personal: anul acesta are nu una, ci două piese în finala Eurovision: DAINA, dar și We Are The Ones interpretată de Claudiu Mirea.
Rep: Felicitări pentru că ați ajuns în finala Eurovision România care va avea loc duminica aceasta, 17 februarie, la TVR. Letiția, te rog să ne spui ce te-a determinat să participi la Eurovision în acest an?
Letiția Moisescu: Pentru mine înseamnă foarte mult acest concurs, Eurovisionul. În 2011 am participat prima dată și am ieșit pe locul cinci. Vă dați seama că mi-am dorit să revin. Am revenit în 2013 dar am avut ghinionul să răcesc îngrozitor, și nu am reușit să trec de semifinală. Mi-am spus că voi reveni numai dacă voi avea o piesă foarte bună. Și am găsit-o! Din luna august 2018 lucrăm la DAINA, împreună cu băieții de la Sensibil Balkan și evident cu Mihai Ogășanu, compozitorul piesei.
Rep: De ce merită să meargă mai departe DAINA?
L. M.: La DAINA este îmbinat folclorul cu balcanicul și cu modernul. Dar noi venim cu elementul cel mai important și cheie al românilor: datina străbună! Folclorul nostru străbun care ar trebui să ne reprezinte din ce în ce mai mult! Este foarte important să nu îți uiți rădăcinile. DAINA se diferențiază de alte piese de la Eurovision pentru că este inspirată din folclorul autentic românesc. DAINA are de toate, inspirație balcanică, modernism, instrumente bune și folclor. Mai ales că am avut an centenar iar eu sunt foarte mândră că sunt româncă!
Rep: Ce te-a determinat să te apuci de muzică?
L. M. Tuturor ne dă Dumnezeu câte un har. Pe mine Dumnezeu m-a hărăzit cu glas. Este drept am și moștenit din familie, în special de la mama mea, care este o cântăreața destul de cunoscută, mai mult în zona Ardealului: Elena Moisescu. Mă mândresc cu mama. Mama mea a dus foarte multe premii la județ la noi în Hunedoara, Deva și Hațeg. Crescând cu folclorul mi-a transmis o dragoste mare de folclor, nu numai de muzică ușoară cu care m-am lansat. Dar ai mei nu prea vroiau să mă fac artistă. Unii își descoperă mai greu harul, eu însă am avut norocul să mă nasc într-o familie de artiști unde toți cântă și dansează, nu există unul să fie afon. Har de la Dumnezeu am avut, într-o familie de artiști, m-am născut, așa că de asta am ales să am o carieră de cântăreață.
Rep: Care a fost primul tău act artistic?
L.M. La 4 ani! Dar este mult spus act artistic! S-a întâmplat însă că mie îmi plăcea de mică să cânt și la 4 ani am urcat prima dată pe o scenă. Era o serbare și m-a învățat mama să cânt o romanță: „Deschide, deschide fereastra”. Și în momentul când am terminat de cântat, s-a ridicat toată sală în picioare și m-a aplaudat. Acela a fost momentul când mama și-a dat seamă că eu sunt făcută pentru scenă, mai ales că nu aveam niciun trac, pur și simplu mă simțeam fericită când sunt pe scenă și cânt.
Rep: Am înțeles că ești o susținătoare a drepturilor LGBT?
L.M.: Da, dintotdeauna am simpatizat cu ei și în mod special o experiență de viață de acum mulți ani m-a făcut să îi iubesc enorm și să îi susțin! Eram plecata cu un contract în Japonia pentru a cânta. Totul era foarte diferit acolo și mă simțeam speriată, nu știam japoneză, iar cei de acolo nu prea știau engleză. Nu știam dacă voi rezista timp de jumătate de an acolo ca să cânt. Mi-era teamă că voi pierde contractul. Atunci au venit la mine „fetele” din Thailanda care dansau acolo. Eu am crezut că sunt femei, arătau perfect, superbe. Managera mi-a spus că nu sunt femei, că sunt trans, dar nu îmi venea să cred! Ele au fost extrem de drăguțe și de atente cu mine! Mi-au dat sfaturi, m-au încurajat, pur și simplu mi-au dat chef de viață și cu ajutorul lor am reușit să mă acomodez. Am ținut legătura cu ei mereu de atunci, i-am chemat inclusiv la nunta mea. Și acum pot să spun că unii dintre prietenii mei cei mai buni sunt cei din comunitatea LGBT.
Rep: Ce urmează după Eurovision?
L. M.: Deja lucrăm la alte piese noi, avem pe rol două melodii. Lucrez mai departe împreună cu băieții de la Sensibil Balkan, care sunt cei mai buni instrumentiști.
Rep: Mulțumesc mult pentru timpul acordat, mai ales că ești pe ultima sută de metri cu repetiția finală pentru Eurovision!
L.M.: Mulțumesc și eu și le mulțumesc tuturor care cred în mine: talentaților băieți de la Sensibil Balkan – Marian Enache, Nikolas Enache, Viorel Enache, Mihai Eduard Popovici -, lui Mihai Ogășanu, un compozitor extraordinar care se și implică și ne susține la tot pasul, Iulianei Preda -back-ingul nostru vocal, miilor de fani și susținători! Hai DAINA, hai ROMÂNIA!
Marea Finală Eurovision România are loc la Sala Polivalentă din București, duminică, 17 februarie, de la ora 20.30. Este transmisă în direct și în exclusivitate la TVR 1, TVR MOLDOVA, TVRi, TVR HD și online, pe TVR+.
12 piese sunt în cursa pentru a reprezenta România la Eurovision: D A I N A – Letiția Moisescu & Sensibil Balkan, Dear Father – Laura Bretan, On a Sunday – Ester Peony, Renegades – Linda Teodosiu, Right Now – Olivier Kaye, Your journey – Aldo Blaga, Army Of Love – Bella Santiago, Destin – Trooper, Skyscraper – Teodora Dinu, We Are The Ones – Claudiu Mirea, Without You (Sin Ti) – Dya & Lucian Colareza și Underground – Vaida.