miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăLife StyleCosmin Carvaci, Bitcom: Tehnologia poate ajuta în mod real oamenii, rezolvându-le nevoile

Cosmin Carvaci, Bitcom: Tehnologia poate ajuta în mod real oamenii, rezolvându-le nevoile

Cosmin este un antreprenor entuziast, iubitor de tehnologie, cu experiență în proiecte de tip smart city și IoT. După multe investiții în AI și zona de mobilitate, la începutul lui 2023 a făcut exit pentru a se concentra pe activitatea Bitcom, unde este manager general.

C&B: Cum ai rezuma povestea carierei tale până în prezent? Ce îți dorești să urmeze?

Cosmin Carvaci: Mi-am început cariera de antreprenor entuziast și iubitor de tehnologie lucrând prima dată în e-commerce internațional, IT și design, ca mai apoi să mă specializez în industria de software timp de 13 ani. Din 2018 m-am implicat în segmentul de digitalizare a instituțiilor publice, unde am implementat soluții pentru parcările publice și de reședință în majoritatea primăriilor din București.

În prezent, mă ocup la Bitcom de proiecte IoT cu energie redusă, care livrează stații de încărcare pentru mașini electrice, echipamente de monitorizare a calității aerului, senzori de parcare, sisteme automate de acces și plată a parcării și multe altele.

În următorii doi ani vrem să accesăm un spațiu mai generos în care să ne desfășurăm activitatea. De asemenea, avem nevoie de o linie automatizată nouă care să ne permită să producem plăci cu circuite imprimate, esențiale pentru prototipare personalizată, dar și să investim în departamentul de software și tehnologiile AI.

C&B: Care erau aspirațiile tale în copilările și cum s-au schimbat acestea pe parcurs?

Cosmin Carvaci: În școala primară, ca orice copil, îmi doream să fiu cosmonaut. Sub influența emisiunii lui Alexandru Mironov, Știință și Imaginație, am devenit fascinat de butoane, ecrane, cabluri, dar și de imaginea planetei din spațiu. M-a atras de pe atunci viteza progresului tehnologic și impactul pe care-l poate avea la nivel global.

Pe urmă mi-am dorit să fiu polițist. Pe lângă uniforma lor și dotările de rigoare, mi-a plăcut ideea că oamenii apelau la ei pentru a le rezolva unele probleme. Într-un final, am ajuns să doresc să fiu IT-ist, după ce am urmat un profil de informatică intensiv la liceu ca să aflu bazele programării.

Viața m-a dus pe alte căi, la o facultate cu profil economic, după care am lucrat o scurtă perioadă ca agent de asigurări, apoi mi-am dorit să fiu antreprenor. Mediul dinamic, în care tehnologia poate ajuta în mod real oamenii, rezolvându-le nevoile, a rămas în continuare preferința mea, fiind locul în care aspirațiile mele s-au putut materializa.

C&B: Care a fost experiența care ți-a marcat parcursul profesional?

Cosmin Carvaci: Deși eram foarte pasionat de programare, apariția internetului a dat totuși contextul favorabil pentru a-mi pune în practică cunoștințele și a-mi da seama că prin valoarea pe care o aduc aș putea să am și un câștig. Concret, în adolescență, împreună cu niște prieteni am lansat o rețea de cartier și am strâns în jur de 1,000 de clienți în jurul său. Acest pas m-a îndreptat spre web design, producție de site-uri și software, ca mai apoi să lucrez în sistemele de digitalizare a administației publice.

C&B: Ce lecții ți-au fost de folos și dorești să le dai mai departe?

Cosmin Carvaci: Observă nevoile din piață și propune tu o soluție la ceea ce lipsește. Fii curios legat de cum funcționează lucrurile și urmărește concluzii dintr-o industrie care s-ar putea implementa și în alta. Mărește-ți aria de cunoștințe pentru că de acolo ar putea apărea viitori angajatori sau parteneri. Nu te descuraja dacă majoritatea nu procedează ca tine – nu înseamnă că e greșit. Asta-ți dă ție ocazia să deschizi acel drum. Nu renunța decât dacă drumul se închide la un moment dat, dar reține că nu e totul pierdut – nu o vei lua din nou de la zero; ci te vei putea baza pe experiența ta.

C&B: Care sunt valorile după care te ghidezi?

Cosmin Carvaci: Angajamentul față de inovație, insuflat la nivel de cultură a echipei, care este necesar în acest domeniu. El vine la pachet cu promptitudinea, pentru că ce e nou astăzi, mâine s-ar putea să nu mai fie relevant. De asemenea, calitatea produselor și serviciilor livrate este sus pe lista de obiective, pentru că ținem mult la satisfacția clienților și la soluții care rezistă în timp.

C&B: De ce ai decis să rămâi în țară?

Cosmin Carvaci: Sunt mereu conectat la noutățile și tendințele de peste graniță dar am avut norocul să găsesc oameni în România cu care să pot să le și implementez. Am observat că la noi încă se practică mult outsourcing-ul și vreau să arăt că există și posibilitate de producție proprie. Nu suntem doar exportatori de inteligență și materie primă, ci și de produse finite. Cred că e multă treabă de făcut acasă și există și alte moduri prin care să ai contact cu exteriorul, nu neapărat schimbându-ți domiciliul permanent.

C&B: De ce inteligență artificială?

Cosmin Carvaci: Fiind un iubitor de tehnologie, mi-am dat seama rapid de potențialul inteligenței artificiale și direcția în care se va îndrepta, putând contribui la dezvoltarea unor orașe ale viitorului în care viața devine mult mai simplă pentru locuitori. Mare parte din problemele actuale din domenii precum transport, sănătate, construcții ș.a.m.d. ar putea fi rezolvate cu ajutorul ei și vreau să contribui la facilitarea acestui progres. Pentru că am antreprenoriatul în sânge, nu-mi stă în fire să mă opresc la răspunsuri de genul ‘nu se poate’ și deci, acolo unde capacitățile umane ne sunt limitate, roboții pot interveni, dar tot cu ajutorul nostru.

C&B: Cum a fost 2023 pentru Bitcom și ce provocări ați întâmpinat?

Cosmin Carvaci: După un soft launch în 2022, anul trecut a fost definitoriu pentru noi. Ne-am dublat cifra de afaceri, am mărit echipa și spațiile de producție și ne-am pregătit pentru a putea prelua atât clienți din zona publică, cât și din cea privată.

Provocarea principală a fost de a-i face pe partenerii abordați să înțeleagă ce oferim și cum lucrăm, dar să îi înarmăm și cu răbdare, pentru că eram la început toate procesele noastre trebuiau rafinate. Din fericire, ne-am înconjurat de parteneri de încredere, care au fost înțelegători și astfel s-au putut bucura de servicii de calitate.

C&B: Cum percepi evoluția Smart City în România?

Cosmin Carvaci: Suntem pe o direcție pozitivă, având câteva orașe care pot fi exemple de urmat pentru restul. În acest ritm organic se vor contura mai multe medii smart care vor da tonul schimbării la nivel național. Mai este mult de construit, dar baza a fost pusă și opțiunile sunt evidente pentru cei care își doresc o infrastructură mai bună, servicii competente de sănătate și educație, managementul mediului sau îmbunătățiri pe orice alt plan.

C&B: Cum ți-au influențat evenimentele globale recente activitatea?

Cosmin Carvaci: Chiar în pandemie mi-a venit ideea proiectului Bitcom, pentru că am observat că nu se mai putea produce mai nimic în țară, pe lângă partea software. Am privit-o ca pe o oportunitate și am dezvoltat zona de hardware pe plan intern. De aceea, nici războaiele nu ne-au afectat activitatea în mod direct până acum.

C&B: Ce face ca un CEO să fie și lider al echipei sale?

Cosmin Carvaci: O direcție comună. Găsirea unei modalități de a-i motiva pe toți spre același rezultat și a-i responsabiliza să ajungă acolo prin resurse proprii. Echipa Bitcom nu are un program de lucru strict, dar fiecare cunoaște ce și până când trebuie să facă. Am fost transparent cu fiecare legat de așteptări și asta ne permite să avem o atmosferă relaxată la lucru, unde se vine de plăcere.

C&B: Care sunt cele mai importante competențe pentru rolul tău?

Cosmin Carvaci: Zi de zi e nevoie de abilitatea de a lucra cu un volum mare de date și a extrage concluzii care folosesc la automatizarea sistemelor, cunoștințe de design adaptiv, și adaptabilitate pentru a ține pasul cu schimbările din industrie, dar fără creativitate, perseverență, optimism și capacitatea de a forma și motiva o echipă nu cred că se poate rezista pe piață.

C&B: Cum ții pasul cu noutățile din industrie, fiind un domeniu cu ritm accelerat?

Cosmin Carvaci: Folosesc multă tehnologie și în viața mea personală și am învățat să gândesc precum publicul meu țintă, ca să identific nevoile și oportunitățile. În plus, citesc presa de profil și particip la evenimente internaționale cât de des am ocazia.

C&B: Există probleme etice și sociale care te preocupă în sectorul tău? Cum le adresezi?

Cosmin Carvaci: Ne confruntăm cu neîncrederea datorată aspectelor care țin de dreptul la viață privată și protecția datelor, pentru că gestionăm un volum mare de informații, însă acest proces este realizat în conformitate cu prevederile legale, și doar pentru beneficiul utilizatorului.

Apoi, domeniul nostru este vizat din punct de vedere al securității și siguranței, deci trebuie o atenție sporită către pericolele unui atac cibernetic care vizează informația, dispozitivele și utilizatorii. Aliații noștri în aceste situații sunt măsuri de siguranță precum criptarea, procesele de autentificare complexe sau testarea. 

Iar teama cea mai mare, din punctul meu de vedere nejustificată în majoritatea cazurilor, este legată de etica gestionării dispozitivelor IoT. Sigur, deciziile bazate pe algoritmi pot avea consecințe asupra utilizatorilor sau a societății, de aceea acestea trebuie încadrate de principii care respectă valorile și drepturile umane.

Consider că tehnologia este un instrument care poate lucra în favoarea noastră și, cu limitele corecte, ne poate îmbunătăți nivelul de trai și perspectivele.

C&B: Care este o realizare de care ești foarte mândru?

Cosmin Carvaci: Faptul că reușim cu pași mici, dar susținuți, să schimbăm practica de a exporta materia primă și a importa produse finite mai mult scump, cel puțin la noi în industrie. Ultima astfel de realizare a fost colaborarea cu Aeroportul Internațional Craiova pentru un sistem de smart parking, unde pe lângă oferirea soluției software, am contribuit și cu primul echipament propriu, produs și asamblat în România.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT