vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăLife StyleCătălin Radu Codescu, președintele AVAC: „Nu am reușit să determin autoritățile statului...

Cătălin Radu Codescu, președintele AVAC: „Nu am reușit să determin autoritățile statului să adopte prevederile legale ce corectează derapaje grave de la statul de drept”

Cătălin Radu Codescu este președintele AVAC (Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație) România. O persoană dinamică, meticuloasă și perseverentă, în căutarea și aplicarea soluțiilor corecte, morale. Activitatea sa are doua valențe: civică și profesională. Activitatea civică este concentrată în acordarea unui sprijin semnificativ victimelor accidentelor rutiere pentru valorificarea drepturilor fundamentale lezate, prin identificarea problemelor, dar și a soluțiilor de rezolvare a acestora. Activitatea profesională implică o permanentă documentare tehnică și științifică ce privește accidentul de trafic rutier, de la momentul producerii acestuia și până la finalizarea cauzei în fața instanțelor competente. Se preocupă, de asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Deși atras de științele exacte, cu precădere de matematică, a urmat cursurile facultății de drept, din cadrul Academiei de Poliție, pasionat fiind de dreptate și adevăr. După o carieră de numai șase ani ca ofițer, a înțeles că drumul său este spre zona privată și a ajuns să acumuleze peste 10 ani de experiență în domeniul asigurărilor. Ulterior, a așezat în aceeași ecuație cunoștințele și întreaga experiență și a găsit util să aducă mai multă lumină în zona accidentelor de circulație, reușind să documenteze cu argumente tehnice și științifice aspecte vulnerabile ce privesc sprijinul acordat pentru acest tip de cauze.

Persoană activă și atitudine pozitivă

„Întotdeauna am fost o persoana activă, empatică cu cei din jur, având încă din copilărie un număr mare de prieteni în preajma mea. Dacă la început mă imaginam în postura de medic, mai apoi de om al legii, prin trecerea anilor am înțeles că indiferent de activitatea desfășurată, trebuie să găsesc căile prin care să aduc mai multă lumină, consistență și atitudine pozitivă în jurul meu.”

Pozitiv și Negativ

Pozitiv – În perioada 2016-2017, după o luptă aprigă cu reprezentanții asiguratorilor, dusă în Comisiile din Parlamentul României, am reușit să stopez inițiativa acestora de plafonare a despăgubirilor pentru victimele accidentelor rutiere, contribuind hotărâtor la elaborarea actualei forme a prevederilor legale privind despăgubirile persoanelor vătămate în accidente de circulație.

Negativ – Din păcate, la doi ani de la obținerea unei hotărârii, în unanimitate, a plenului CSM pe o chestiune de drept foarte importantă, și anume asigurarea accesului la justiție a persoanelor care își valorifică dreptul la integritate fizică și psihică în cauze civile, nu am reușit să determin autoritățile statului să adopte prevederile legale privind eliminarea taxelor judiciare de timbru în forma stabilită de CSM, urmarea fiind îngrădirea accesului la justiție în scopul valorificării drepturilor lezate în accidente de circulație de pentru o parte importantă a persoanelor vătămate.”

Nu vă grăbiți, ascultați

„Am înțeles că nu este suficient să fii foarte bine pregătit teoretic, pentru a ajunge să iei decizii importante, fiind obligatorie și o experiență, atât de viața, cât și profesională. Pentru cei tineri am un singur sfat: Nu vă grăbiți, ascultați-i mereu cu atenție pe cei cu care interacționați!

Raționalul te împinge spre a te implica numai în cauzele în care există un succes conturat. Sentimentalul îți deschide și fereastra către acea zonă în care nu există o certitudine a succesului, însă există o acută necesitate de ajutor.  Pot spune că în cazul meu are un avans sentimentalul.”

Piloni pentru o societate sănătoasă

„Nici o societate nu poate exista în echilibru și prosperitate, decât prin îmbrățișarea unui sistem de norme de la cele mai simple și comune de bună conduită, până la cele mai complexe și particulare. Activarea responsabilității, conștientizarea importanței pregătirii sociale și profesionale, precum și corecta alegere a reperelor în viață reprezintă pilonii fără de care nu putem spera la o societate sănătoasă.”

Sustine și tu dreptatea!

„Văd zilnic situații limită, accidente, drame, oameni înșelați, circulație nesigură și legi necalibrate. Eu, alături de membrii activi ai asociației facem tot ce putem să ajutăm și să construim proiecte pentru îndreptarea neconformităților. Din nefericire, suntem prea puțini. Susține și tu dreptatea! Vino și tu să ajuți! Susține fizic sau financiar acțiunile și activitățile noastre de prevenție, proiecte legislative, ajutorul victimelor, educație rutieră și alertarea autorităților cu privire la încălcări ale siguranței rutiere. Nu este numai despre accidente sau circulație rutieră, este despre Sănătate, Viață, Normalitate socială, Tratament corect, Responsabilitate și Reintegrare comunitară.”

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT