Weekendul 28-30 octombrie a fost dedicat in totalitate victimelor de la Colectiv si familiilor celor afectati de tragedie. Festivalul desfasurat pe perioada celor 3 zile, marsul tacut la care au participat aproximativ 5.000 de persoane si monumentul dedicat memoriei celor 64 de tineri decedati au culminat cu aprinderea unui proiector la 22.32 in fata clubului Colectiv.
Asociatia Colectiv GTG 3010 a organizat anul acesta un festival menit sa-i comemoreze pe cei 64 de tineri decedati in urma incendiului din Clubul Colectiv, dar si sa ii ajute pe cei aproximativ 30 de raniti care inca necesita operatii sau proteze. Festivalul a avut motto-ul „Heroes never die. Keep their spirits alive”
#3010 Festival s-a desfasurat pe durata a trei zile si a adunat numai in ziua de vineri peste 700 de persoane in Beraria H. Au urcat pe scena 20 de formatii, dintre care 5 direct afectate de intamplarile de pe 30 octombrie 2015 – Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.
Banii obtinuti in urma festivalului vor ajunge la cei aproximativ 30 de raniti care inca mai au nevoie de ajutor, dupa spusele lui Catalin Scanteie, co-organizator al festivalului. De asemenea, el mai precizeaza si ca, imediat dupa ce a fost externat anul trecut, a privit la viitor, ci nu la trecut.
“Ne-am gandit sa facem acest eveniment in primul rand pentru comemorarea victimelor tragediei din 30 octombrie anul trecut, iar banii obtinuti din vanzarea biletelor sa ajunga la ranitii care mai au nevoie de tratament, care sunt in jur de 30. E vorba de operatii foarte complicate. La un moment dat se vor termina banii fundatiilor donati de populatie imediat dupa tragedie si atunci vom intra cumva in impas si ne-am gandit la un astfel de eveniment pe care speram sa-l continuam. Eu, imediat dupa externare, pe 28 noiembrie, am inceput sa lupt si m-am gandit la viitor, nu la trecut. Incerc sa uit ce a fost acolo, desi constientizez mult mai bine anumite aspecte.”
Marsul Tacerii s-a desfasurat duminica si a adunat aproximativ 5.000 de persoane dornice sa le aduca un omagiu victimelor incendiului si familiilor acestora. Ei au adus flori si lumanari, iar 64 de baloane cu aripi desenate si inscriptionate cu “Ne pasa” au fost eliberate spre cer.
„Timpul trece. Ne asteptam sa fie mai bine, dar nu este. Am fost la psihologi, dar mai e nevoie si pentru ei si pentru noi, parintii. Dumnezeu sa-i ierte pe toti cei care au murit”, a afirmat Felicia Plangu, mama lui Alexandru Plangu, victima a tragediei din Colectiv.
Tot duminica a fost dezvelit si monumentul dedicat victimelor serii de 30 octombrie 2015. Acesta reprezinta un inger care se ridica spre cer si a fost realizat de artistul Elena Surdu Stănescu.
„Nu trebuie ca moartea atator copii sa se fi intamplat degeaba, fara urmari. De fapt, urmari nu prea avem. Atunci macar un monument. El va fi mutat putin mai incoace. Este asezat deocamdata provizoriu. Sper sa reprezinte lumina. In viziunea noastra asta este — speranta, lumina. Aici au murit, de aici se inalta. Noi speram ca se vor schimba niste lucruri”, a afirmat Eugen Iancu, tatal unuia dintre tinerii care au murit in urma incendiului de la Colectiv, dar si reprezentant al Asociatiei Colectiv.
Seara de 30 octombrie s-a incheiat tot in fata clubului Colectiv. Un proiector a fost aprins la ora 22:32, ora la care fix acum un an a izbucnit incendiul, simbolizand „o lumina catre infinit”
„E un proiector pe care am tinut neaparat sa il aprindem la ora 22.32, cand s-a intamplat incendiul. E o lumina catre infinit. Am instalat si monumentul acela, un zbor al unui inger care se ridica si aceasta raza de lumina care sa ne aduca aminte de copiii nostri care au murit aici.”, a mai declarat Eugen Iancu.