Vlad Mocanu este tânăr căruia i-a plăcut tot timpul să facă chestii și să nu primească un NU ca un răspuns final. Îi place să dezvolt concepte. A activat atât în zona non-guvernamentală unde am dezvoltat și implementat diverse proiecte pe educație non-formală pentru tineri, cât și în zona antreprenorială unde am coordonat în calitate de intraprenor, două afaceri. Recent a lansat cartea ”Eșecuri De Succes ale Antreprenorilor Români” care cuprinde 70 de povești despre eșec de la antreprenorii noștrii și modul prin care aceștia au reușit să-l depășească, precum și învățămintele din acesta. Își dorește să fie cunoscut drept ”puștiul care a atins succesul datorită eșecului”
C&B: Vlad, cum sună povestea carierei sau afacerii tale?
Vlad Mocanu: „După terminarea liceului, chiar în primele luni de facultate, mi-am dat seama că nu mă potrivesc deloc în sistemul de învățământ universitar, acesta având mari lacune și, probabil cel mai important, nefiind actualizat la ceea se întâmplă în aceste vremuri. Totodată, în momentul în care am dat piept cu realitatea, mi-am dat seama că nu știu să fac foarte multe, nu am nicio abilitate dezvoltată și nici un drum concret stabilit în viață. Soluția firească la acel moment era să încep să fac- să fac chestii- care să mă ajute, să mă dezvolte, să mă învețe și pregătească, cu adevărat, de viață. Am început să fac voluntariat, care a fost un prim pas important în dezvoltarea mea personală și profesională. Au urmat vreo 2 ani plini de proiecte dezvoltate de tineri pentru tineri, finanțări, bani de gestionat, termene de respectat, etc. Am început să simt gustul jocului așa că am intrat în partea antreprenorială, unde, în calitate de intraprenor am ajutat în administrarea a două afaceri: o firmă de IT și o cafenea. Au fost 3 ani și jumătate plini. Cu de toate! Ani în care am învățat foarte mult și, totodată, am făcut multe greșeli. În final, firmele au fost închise, iar aici am întâlnit eșecul. Ulterior, au fost foarte multe întrebări în capul meu: ”Sunt făcut să fiu antreprenor?; E normal să treci prin așa ceva ca să te bucuri de succes? Așa că am început să caut răspunsuri, însă am observat că nu se prea vorbește despre eșec și nu înțelegeam de ce?! Pasul următor a fost să vorbesc cu antreprenorii care astăzi au afaceri serioase, dacă lor le-a fost sau nu greu la început, dacă au avut sau nu eșecuri în afaceri. Am fost surprins să aflu că în proporție covârșitoare, toți au trecut prin eșec, sub o formă sau alta. În acel moment, îmi era clar: Trebuie să fac ceva, prin care să schimb percepția asupra eșecului. Prin care să arăt lumii, că e normal să treci prin greu și că asta e procesul. Așa a venit ideea de a lansa o carte în care să adun poveștile de la antreprenorii din România. Carte la care am muncit un an de zile, un an de zile plin cu de toate. Un an de zile în care am cunoscut și vorbit cu sute de antreprenori de la care am învățat enorm. Astăzi, la mai puțin de 6 luni de zile de la lansarea cărții, sunt foarte aproape de 2.000 de cărți vândute, ceea ce cred că este bine, ținând cont de faptul că mă ocup singur de vânzarea cărții și nu am vreo editură în spate. „
C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Vlad Mocanu: „Sunt relativ asemănătoare. De mic copil visam să fac ceva care să conteze, doar că nu știam exact CE. Știam că-mi doresc să las lumea asta un loc mai bun decât a fost în momentul în care m-am născut dar eram prea mic să-mi dau seama cum. Astăzi, am o imagine mai conturată, dar la care lucrez intens.”
C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!
Vlad Mocanu: „După ce am avut varianta finală a cărții am lansat precomenzile( timp de o săptămână) și s-au adunat aproximativ 200 de comenzi. Era o perioadă cam la limită, în care trebuia să mă ocup de toate și toate să iasă perfect. Nu știam nimic, cum o să livrez în ce, cum trebuie făcut cu curierul, absolut nimic! Am pus o comandă pentru aproximativ 700 de plicuri, plicuri în care să livrez cărțile. Pe lângă faptul că eu m-am trezit destul de târziu era și perioada din Decembrie( perioadă în care știm câte probleme sunt cu livrările). Plicurile au întârziat aproximativ 4-5 zile și deja eram cu aproximativ 10 zile întârziere cu livrările. Când au ajuns eram în extaz! Nerăbdător să livrez cărțile către cititori. Însă, surpriză! Plicurile erau prea mici pentru carte… Aproape că nu mi-a venit să cred J) încă râd când mă gândesc la ce față am avut în momentul în care am vrut să bag prima carte în plic. N-am avut ce să fac, am trimis plicurile înapoi și am cerut alte plicuri, mai mari. Când au ajuns plicurile bune- de data asta- eram cu vreo 16 zile întârziere, dar am fost fericit că pot să livrez cărțile într-un final. Țin minte că ziua următoare aveam un eveniment la care participam ca speaker în București. Avionul era la prima oră și eu aveam câteva sute de colete de pus, a fost o noapte albă cu multă cofeină. În momentul în care m-am așezat în avion, eram complet ușurat, m-am bucurat enorm că am reușit să pun toate comenzile și că ,însfârșit, cărțile ajung la cititori și eu pot să aflu părerile lor. În București, trebuia să rămân o săptămână, iar la două zile după ce am pus cărțile am început să primesc telefoane și mesaje:Vlad, mulțumesc pentru carte, a ajuns cu bine! NU știu de ce, dar am plătit de două ori transportul. O persoană, a doua persoană și a treia. Când am primit al treilea mesaj, eram deja convins: Am pus greșit toate coletele! Atunci am avut un moment în care m-am panicat, dar știam că nu îmi permit să pierd timp și trebuia să mă mișc rapid. Am început să dau telefoane la cei de la curierat și să văd cum pot să rezolv situația- ținând cont de faptul că eu eram la 600 km de Oradea- Norocul meu a fost că, în ziua de azi, cu un laptop și o conexiune la internet poți rezolva aproape orice, iar în următoarele ore am schimbat taxa percepută pentru transport de la destinatar la expeditor. I-am sunat personal pe toți cei care au achitat deja, le-am explicat situația și le-am trimis bănuții înapoi.
NU cred că a fost o experiență negativă, de fapt, nici nu mai cred în experiențe negative, ci în experiențe din care învățăm. Am învățat mult din aceste 2 întâmplări, spre exemplu: Înainte să faci o chestie pe care n-ai mai făcut-o, ar fi bine să te interesezi mai bine despre ea. Dacă m-aș fi interesat de modul în care coletele trebuiesc puse, nu aș fi pățit asta.
O experiență pozitivă a fost/este și va fi satisfacția pe care o am în momentul în care primesc mesajele de la cei care citesc cartea. N-aș fi crezut niciodată că voi trăi așa ceva. Sunt extrem de recunoscător în momentul în care cineva îmi spune cât de mult l-a ajutat cartea. E ceva unic. Îți dai seama cât de mult poți să contezi în lumea asta și că, poți să faci primăvară și cu o singură floare!”
C&B: Oferă sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!
Vlad Mocanu: „Să nu permiți nimănui să-ți spună că nu poți să faci ceva. Să nu-ți fie frică de eșec și să nu te dai bătut. Cei care au făcut lucruri mărețe au trecut prin mari încercări ca să realizeze ce au realizat. Confortul n-a dus niciodată la succes!”
C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul? Cine bate și de ce?
Vlad Mocanu: „Toți întâmpinăm lupta asta când vine vorba de cel mai nobil sentiment- iubirea. Am avut câteva lupte și sunt convins că voi mai avea, chiar dacă nu le-am câștigat pe toate, mă concentrez asupra războiului final.”
C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!
Vlad Mocanu: „Cred că trăim într-o societate care descoperă și se dezvoltă. Avem acces la internet, vedem occidentul, ne dorim și noi, ceea ce poate să fie bun sau rău. Depinde de noi ceea ce preluăm din afară.
Aș putea să spun un cuvânt despre tânăra generație, poate chiar să vorbesc în numele ei. Trăim într-o perioadă fără limite în care, cu puțină imaginație, chiar putem atinge cerul. Din punctul meu de vedere este o perioadă absolut perfectă pentru a începe un business național sau, de ce nu, global. Avem acces la informație, acces la finanțări, acces la mentori, tot ceea ce trebuie să facem e să muncim ( de preferabil, inteligent) Cu puțină voință putem ajunge la oricine din lume. Cât de tare e asta și cât de mult profităm de acest aspect? Referitor la planul intern, cel al țării noastre, am observat o deschidere masivă a celor realizați profesional și financiar de a susține persoanele cu inițiativă. Eu pot spune că am fost susținut din toate punctele de vedere, tot ceea ce a trebuit a fost să cer, să spun ceea ce vreau să fac și ceea ce-mi lipsește. Uneori e chiar atât de simplu! Avem o grămadă de evenimente în toată țara unde putem să ne întâlnim cu investitori, profesori, antreprenori, medici de la care să furămmeserie. NU știu dacă acest lucru era posibil înainte de ‘89
Ce-mi place cel mai mult e că observ tot mai mulți tineri cu inițiativă, tineri care nu-și doresc să stea în banca lor și să asculte cuminți la ceea ce li se spune fără să verifice dacă e veridic sau nu. Eu am încredere că generația mea o să schimbe lucrurile (în bine) în România!”