sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriViaţa după BREXIT. Ce se va întâmpla dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea...

Viaţa după BREXIT. Ce se va întâmpla dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale. What happens next?

London Stock Market, Bursa de la Londra se va deschide la ora 08:00 (10:00, ora României), iar soarta acesteia depinde de o ieşire a lui David Cameron, asta după ce în timpul nopţii număratoare a înclinat mult spre o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Orice decizie politică luată în acest moment de Regatul Unit va avea un impact masiv asupra economiei mondiale, iar relaţiile internaţionale cu siguranţă vor avea de suferit.

„Dacă Marea Britanie se retrage, UE va deveni dominată de un instinct dorporatist şi birocratic, cu o elită dominată de francezi şi germani şi mişcări populiste de dreapta”, declara Simon Hix, profesor de ştiinţe politice din cadrul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, conform The Telegraph.

Acest lucru va avea un imapct major asupra Marii Britanii, având în vedere că cel mai mare partener va rămâne tot Uniunea Europeană. Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.

În ciuda faptlului că Marea Britanie se îndreaptă spre Brexit, partenerii cei mai puternici par să le fie în continuare alături.

„Uniunea Europeană va trebui să aibă o abordare calmă indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie”, declara joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului agenţiei AP.

„Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28”, a spus Merkel.

„Dacă britanicii votează să părăsească UE, aceştia nu vor mai beneficia de avantajele pieţii comune din cadrul Uniunii”, a mai subliniat Merkel.

Banca Centrală Europeană este pregătită pentru „orice eventualitate” în gestionarea efectelor generate de potenţiala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, citat de site-ul ziarului Il Sole 24 Ore.

„Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate, am făcut toate pregătirile necesare. Mesajul nostru este că ne concentrăm eforturile pentru ca Europa, casa noastră comună, să fie mai puternică”, a subliniat Mario Draghi.

„Nu cred că Uniunea europeană va fi în pericol de moarte dacă Marea Britanie ne părăseşte. Vom continua procesul de cooperare în Europa, în special pe sectoare cum sunt cele economice sau monetare”, declara Jean-Claude Juncker înainte de referendum.

Pe de altă parte, Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe, afirma faptul că „brexitul va fi dificil pentru europa, pentru noi, dar va reprezenta o tragedie pentru britanici”.

În ciuda faptului că s-a insistat pe faptul că nu există un plan B, cel mai probabil pentru a întări idee de uniune, au început deja să fie confirmate diverse aranjamente după Brexit, pentru a preveni ca întregul bloc european să dezintegrat.

Primul efect al Brexitului pentru britanici: călătorii mai scumpe. Costurile unei vacanţe la Marea Mediterană ori în alte zone turistice majore din UE va însemna cheltuileli cu aproape 230 de lire mai mari pentru o familie din Regatul Unit, avertiza Cameron luna trecută.

Un nou referendum pentru independenţa Scoţiei? Primul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat că Scoţia „a arătat clar că scoţienii se văd în continuare ca parte a Uniunii Europene.” Predecesorul său, Alex Salmond a sugerat că un Brexit va genera un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.

Her predecessor Alex Salmond suggested a vote to leave will trigger a second referendum on Scottish independence.

O liră mai slabă? Chiar dacă specialiştii în economie nu sunt de acord, Brexitul cu siguranţă va impacta valoare lirei şi implicit a monedei Uniunii Europene, lăsând teren tot mai mult dolarului american.

Britanicii care locuiesc în UE ar trebui să se întoarcă în Regatul Unit. Cel puţin aceasta era sugestia guvernului britanic înainte de referendum, în cazul în care Marea Britanie ar vota „Leave”, lucru care se pare că s-a şi întâmplat.

David Cameron a spus, că în cazul unui vot în favoarea părăsirii Uniunii Europene, ar face apel la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă.

Negocieri ar trebui să fie finalizate în termen de doi ani de la pronunţarea prin referendum a ieşirii Marii Britanii din UE, iar Parlamentul European va drept de veto asupra oricărui nou acord prin care se reglementează viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

Sursa: Mediafax

Sursa: Pixabay

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT