Waydev este un startup care își propune să elimine bariera dintre manageri și echipa de dezvoltare software. Prin intermediul acestei aplicații se pot urmări câțiva metrici care definesc activitatea programatorilor atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Valentin Buzea este co-fondator și CTO la Waydev. Lucrează zilnic la dezvoltarea acestei aplicații. Se simte împlinit. În fiecare moment apar idei noi, perspective noi și cel mai important, oameni noi. Pentru a crește acest produs încearcă, împreună cu partenerul său, să tină cont de parerile celor din jur, însă nu vor să devieze prea mult de la vizunea inițială a produsului. Valentin a început să dezvolte aplicații web în urmă cu patru ani. Am lucrat pentru diverse companii atât din Romania cât și din străinătate. În 2017 a fost ofertat de către Waydev, practic de actualul său partener și a ajuns să se atașeze foarte mult de acest proiect. I s-a propus și a acceptat să devină co-fondator.
Waydev, să nu irosiți sume enorme
„Consider că în orice domeniu este loc de optimizare și îmbunătățire a activității, acest lucru fiind valabil și în domeniul IT. În acest moment se irosesc sume enorme de bani pe echipe de dezvoltare ineficiente. Waydev își propune să îi ajute pe manageri să determine cauzele ineficienței echipei de dezvoltare și să le remedieze mult mai rapid. În unele situații, detectarea rapidă a ineficienței echipei de dezvoltare poate face chiar diferența între un proiect care devine falimentar și unul de miliarde de dolari.”
În copilărie își dorea să facă ceva cu impact mondial
„Consider că în copilărie ne conturăm de fapt în mare parte viziunea despre viața noastră. Atunci visăm la foarte multe lucruri pe care tot restul vieții ne luptăm să le îndeplinim. În copilărie îmi doream să aflu cum au reușit unii oameni să inventeze lucruri care ne-au schimbat viața radical (ex. mașina, avion, utilaje agricole) și să ajung și eu să dezvolt proiecte care să devină atât de folosite la nivel mondial. Astfel, dorința de inovare m-a călăuzit în tot ceea ce am făcut și pot spune că m-am hrănit profesional din această curiozitate. În momentul în care am devenit parte din Waydev am simțit că este locul potrivit pentru a inova și a descoperi mereu lucruri noi. Practic pot spune că prin acest proiect văd șansa de a menține vie viziunea conturată încă din copilărie. „
Înainte de Waydev a suferit o mare dezamăgire
„O întâmplare mai puțin plăcută din cariera mea a fost când am lucrat un an la un proiect și din motive parțial necunoscute s-a decis schimbarea ideii inițiale fix înainte de lansare și renunțarea la echipa de dezvoltare pentru a se trece pe alte tehnologii. În acel moment am simțit că am investit un an întreg într-un proiect care cel mai probabil nu va ajunge niciodată live. Totuși, dezamăgirea provocată de proiectul abandonat după un an de muncă a condus la apariția Waydev în viața mea. Din acel moment am simțit că un eșec nu înseamnă neapărat un lucru rău, ci poate reprezenta o ușă către ceva mai bun. Practic în cadrul Waydev nu mi-am îmbunătățit doar calitățile de programator, ci am învățat și foarte multe lucruri despre business.”
„Cel mai important sfat este să nu renunțe la visul lor și să muncească zi de zi pentru îndeplinirea lui. Nimic nu a fost făcut peste noapte și viața într-un startup nu este întotdeauna roz. Însă, la final, cei care reușesc sunt cei care depășesc pas cu pas fiecare obstacol apărut. Un alt sfat foarte important este acela de a gândi cât mai măreț. Este bine cunoscut încă din școală că dacă îți propui să iei 10, sigur reușești să iei minim 7, dar dacă îți propui să iei 7 probabil nu iei nici măcar 5. Acest lucru este valabil si în business, dacă îți propui putin o să obții și mai puțin.”
Decizii Sentimentale sau Raționale?
„Consider că sentimentalul se regăsește în tot ceea ce ne înconjoara. Cel mai greu este să implcăm raționalul în viața noastră și să obținem un echilibru între acestea. În cazul meu, zi de zi mă lupt să nu gândesc sentimental în momentul în care am de luat decizii legate de Waydev. Ținând cont că pe lângă faptul că sunt co-fondator ocup și poziția de CTO, am de luat decizii în care raționalul trebuie să depășească sentimentalul pentru că în joc este întregul viitor al companiei. Deciziile luate sentimental duc la formarea unui lanț al slăbiciunilor și o astfel de problemă în viața unui startup poate duce chiar la faliment. Așadar, raționalul trebuie să învingă sentimentalul în materie de business pentru a putea supraviețui.”
Parerile lui Valentin despre societate, afaceri și carieră
„Societatea este în primul rând o oglindă a oamenilor care o alcătuiesc. Din păcate, în România, urmele comunismului încă se văd și, din punctul meu de vedere, va mai fi nevoie de doua-trei generații pentru a trece cu adevărat la capitalism.
Afacerile sunt o soluție de a scăpa din “cursa șobolanului” și a obține independența financiară care să-ți permită să te concentrezi doar pe ceea ce îți face plăcere. În țara noastră există încă acel spirit consevator, majoritatea persoanelor care provin din perioada comunistă fiind șceptice la a renunța la un loc de muncă “stabil” pentru a deschide propria afacere.
Cariera reprezintă un cumul de activități zilnice, pe plan profesional, realizate cu scopul de a împlini un vis care se conturează încă din perioada copilăriei. Consider că, în România, mulți părinții știrbesc entuziasmul tinerilor prin impunerea propriilor idei în alegerea carierei. Astfel, acești tineri își dau seama foarte târziu că nu vor fi împliniți pe plan profesional niciodată și, din păcate, majoritatea nu au curajul să mai schimbe ceva.”