Donald Trump a bulversat situația din Orientul Mijlociu după ce a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului. Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Deși predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu, Trump a decis ca el să îndeplinească acest fapt , care a stârnit multe controverse.
Decizia liderului de la Casa Albă nu a fost contestată de secretarul de stat american, Rex Tillerson care a dat asigurări că decizia a fost luată după consultări cu „numeroși prieteni, parteneri și aliați”. Chiar dacă mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim este o procedură durabilă, Rex Tillerson a precizat că se vor începe curând pașii pentru a face mutarea ambasadei.
Șefa diplomației UE, Federica Mogherini este îngrijorată cu privire la decizia lui Trump. Aceasta consideră că această hotărâre poate avea consecințe pentru perspectivele de pace.
După ce președintele american, Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, în sectoare locuite de refugiați palestinieni în Amman, capitala Iordaniei, au izbucnit proteste. Tineri au strigat sloganuri antiamericane la Amman, în timp ce în tabăra de refugiați Baqaa, de la periferia capitalei iordaniene, sute de tineri mărșăluiau pe străzi pentru a-l acuza pe Trump și a cere guvernului iordanian să rupă tratatul de pace din 1994 cu Israelul. „Jos America… America este mama terorii”, strigau aceștia.
Liderul de la Casă Albă a a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.