vineri, iunie 14, 2024
spot_imgspot_img
AcasăBusinessTiberiu Focică, CEO Daicore: „Persoana respectivă era unul dintre fondatorii unei companii...

Tiberiu Focică, CEO Daicore: „Persoana respectivă era unul dintre fondatorii unei companii de blockchain foarte mari”

Tiberiu Focică este o persoană orientată către rezultate și foarte determinată care nu se dă înapoi de la nimic atunci când crede cu adevărat în ceva. În acest moment își alocă toate resursele unui proiect în industria de blockchain, Daicore  pe care l-a întemeiat în 2018 și care urmează sa se lanseze în perioada imediat următoare. Industria de blockchain este complet diferită față de tot ce a întâlnit în cei 12 ani de resurse umane care au precedat această nouă etapă profesională din viața sa. În această industrie, totul se întâmplă acum, nu există noțiunea de a face planificare strategică, cel mult poți planifica lucruri pe termen mediu, care de fapt înseamnă nu mai mult de o săptămână. Practic este un domeniu în care nu se doarme niciodată, unde imprevizibilul este norma, ceea ce face ca activitatea lui Tiberiu să fie foarte diferită de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. „ Cumva această varietate reprezintă frumusețea industriei, iar prin faptul că în fiecare zi pot discuta cu oameni din toate colțurile lumii despre business-uri noi și pot schimba păreri despre proiecte existente mă ține conectat la blockchain mai tot timpul.”

C&B: Spune-ne povestea carierei sau afacerii tale!

„Am o carieră în resurse umane de aproximativ 10 ani, ocupând diverse poziții precum Branch Manager, National Sales Director și în cele din urmă Country Manager în cadrul unei companii multinaționale. Practic, atunci când am ajuns să ocup poziția de Country Manager, obiectivul meu personal de 10 ani a fost atins și cum de când mă știu am fost pasionat de IT si cochetam cu industria de blockchain/crypto de ceva vreme, doar din perspectivă investițională am început să caut o oportunitate în această industrie. Momentul în care se întâmplau toate acestea era momentul de boom al industriei de crypto și cum toată lumea vorbea despre asta, din discuție în discuție am ajuns să conturez un business orientat către securizarea investițiilor în proiecte de blockchain/crypto. Dar cum nimic nu este ușor și această industrie este foarte atipică aveam nevoie de o echipă alături de mine, sau cel puțin așa am gandit la început, ulterior realizând că de fapt am nevoie de parteneri dar și de o echipă. Plecând de la premiza imprevizibilului pe care această industrie îl afișează și simțind nevoia de siguranță primul partener ca mi s-a alăturat este un avocat, care prin formarea lui și prin activitatea de zi cu zi pe care o întreprinde are grija de noi. Proiectul nostru fiind unul de IT, evident că avem și un partener care gestionează toate lucrurile ce țin de dezvoltare software, securitate și așa mai departe. Business-ul nostru este unul care încă este în faza de start-up, iar ca orice start-up vine și cu lucruri bune, dar si cu provocari foarte mari, pentru noi foarte important este să poziționăm produsul în piață acolo unde am identificat nevoia. Prin ceea ce facem nu avem concurent în piață și știm că este foarte greu să educi o piața, mai ales o piața ca cea de crypto, însă prin feedback-ul pe care l-am primit de la companii de top din industrie suntem încrezători că vom reuși să ajungem acolo unde ne-am propus, iar la toate acestea un mare aport îl are si Project Coordonatorul nostru, Diana, care oricand te gandesti să faci ceva sau îți vine o idee, ea de fapt făcea deja acel lucru.”

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

„Cred că este greu să vorbim despre viziune în copilărie, însă știu că întotdeauna am fost foarte ancorat în realitate, chiar și atunci când eram copil, mereu aveam nevoie de un plan, de un obiectiv. Nu s-au schimbat foarte multe, poate doar am rămas un copil bătrân, însă acum consider că pe măsură ce ne maturizăm tot copii suntem, doar valoarea jucăriilor pe care le cumparăm crește. Lasând gluma la o parte prioritățile mele în acest moment sunt familia si Daicore. Am un băiețel de un an care este cel mai vesel copil din lume, care mie și soției ne umple viața și totul se rezumă a el, drept dovadă de multe ori vine alături de mine in call-uri de business si este foarte interesant când vorbești cu cineva din SUA sau Japonia și pe fundal se aude un bebeluș. În ceea ce privește business-ul suntem încrezători în produsul nostru și abia așteptăm să îl lansăm.”

C&B: Povestește-ne o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!

„O experiență foarte frumoasă a fost atunci când unul dintre clienții noștri care participa la o conferință de profil în America să mă sune și să mă întrebe dacă am un coleg croat trimis la conferință să spună lucruri frumoase despre proiectul nostru. Evident că nu aveam, iar surpriza a fost și mai mare atunci când am aflat că persoana respectivă era unul dintre fondatorii unei companii de blockchain foarte mari care discutase cu noi și i-a plăcut foarte mult proiectul.

O experientă negativă a fost atunci cănd încercam să facem câteva acțiuni de promovare și am dat peste persoane care pretindeau că sunt altcineva și vroiau doar să ne păcălească. Am fost surprins să văd cât de bine organizați erau și cât efort depuneau pentru a ne păcăli cu niște sume de bani mici. Tocmai așa ne-am dat seama că de fapt nu erau cine pretindeau că sunt, prin sumele foarte mici de bani pe care le cereau.”

Tiberiu Focică, CEO Daicore

C&B: Oferă sfat/sfaturi pentru cei aflați la început sau indeciși!  

„Sfatul meu pentru cei care vor să intre în industria de blockchain este să o facă, să nu stea pe ganduri, este o oportunitate uriașă, însă în primul rând să înțeleagă că industria de blockchain și tehnologia în sine nu reprezintă doar Bitcoin sau cryptomonede. Sigur acestea sunt cele mai cunoscute, însă blockchain-ul are de oferit mult mai multe. Un alt lucru pe care l-aș recomanda ar fi să încerce să cunoască cât mai multă lume din industrie, oamenii sunt foarte deschiși și de cele mai multe ori foarte dispuși să te ajute.”

C&B: În cazul tău, pentru ce sau cu ce se luptă Raționalul și Sentimentalul? Cine bate și de ce?

„Cred că ambele se luptă pentru Timp și surprinzător timpul câștigă de fiecare dată. În acest moment totul se întâmplă foarte repede, nu îmi dau seama când am ajuns la birou și când a trecut ziua. Cu toate că reușesc să fac cam tot ce îmi propun în timp util, simt nevoia de mai mult timp, probabil mi-ar trebui o zi de 34 de ore nu doar de 24.”

C&B: Dă o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

„Din perspectiva mea afacerile din România încep să fie din ce în ce mai multe și din ce în ce mai prospere, vedem cazuri de succes care reușesc să treacă dincolo de granițe și să pună reflectoarele pe România ca fiind și o țară cu povești de succes, nu doar plină de instabilitate politică. În ceea ce privește carierele în România evident acestea sunt strâns legate de succesul companiilor de aici. Mi-ar plăcea să văd mai mult spirit antreprenorial și mai multe povești de success pe plan local.”

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).