vineri, decembrie 6, 2024
AcasăBusinessAntreprenori - Supraviețuire sau faliment pentru cei mai pesimiști.

Antreprenori – Supraviețuire sau faliment pentru cei mai pesimiști.

Pentru cei mai mulți dintre antreprenori, urmare a declanșării pandemiei de Covid 10, există două tipuri de scenarii – Supraviețuirea sau Falimentul. Astăzi am sunat mai mulți antreprenori și i-am întrebat cum sunt afectați și ce cred că le aduce această situație.

„Dacă trec de asta, mă mai nasc odată!”

Primul lucru la care se gandesc majoritatea antreprenorilor afectați de această criză este Supraviețuirea. Ce mai spectaculoasă reacție a avut-o o doamnă antreprenor din domeniul decorațiunilor și amenajărilor interioare: „Dacă trec de asta, mă mai nasc odată!”.

„Mi s-au anulat toate contractele pe următoarele doua luni… și mă aștept la ce este mai rău”

Un antreprenor care se ocupă cu organizarea de evenimente private, culturale și artistice ne-a răspuns cu greu: „Suntem terminați! Ni s-au anulat toate contractele pe următoarele doua luni… și ne așteptăm la ce este mai rău. Mă grabesc să vând repede două mașini pentru a asigura salariile angajaților. Îi plătesc, chiar daca, cel mai probabil, nu vor avea nimic de făcut și vor rămâne acasă.” Era după o noapte albă și este de părere că, după ce rezolvă partea de lichidități o să se retraga la țară împreună cu familia restrânsă și o să caute să se reinventeze. Ia în calcul și închiderea actualei activități deși era în plină ascensiune.

Restaurantele numai cu livrare

Patronii și managerii de restaurante și-au limitat activitatea. Cei mai mulți sunt dispuși să lucreze numai în sistem delivery. Din acest motiv, au disponibilizat o parte din personal sau l-au reprofilat pe partea de distribuție-livrare. Se tem ca nu cumva să piardă și acest ultim argument. Owner-ul unui lanț de restaurante și cafenele a avut o replică foarte interesantă: „De doi ani îmi doresc să fac niște schimbări prin care să cresc componentele tehnologice și de proximitate. Le-am tot amânat, însă Creatorul mi-a arătat nuielușa și trebuie să mă apuc urgent de ele.”

Concedieri multiple și reducerea orelor de muncă

Din cei peste 30 de antreprenori sunați de noi, peste 80 % au luat măsuri drastice – Reducerea costurilor operaționale, reducerea orelor de muncă (de la 8 la 2 ore/zi) și chiar concedieri masive. Se tem că această situație este de durată și nu-și permit aceste pierderi.

Statul urmează să intervină pentru ajutorarea antreprenorilor

În laboratoarele guvernului se coc soluții pentru ajutorarea companiilor afectate de criza pandemiei și scutirea unor datorii acumulate în această perioadă. Se așteaptă ca Starea de Urgență să grăbească realizarea și implementarea acestor măsuri necesare pentru antreprenori. Sunt state care au trecut deja la astfel de măsuri, cum este Germania de la care ne vom inspira.

Poate te intereseaza: Roxana Mircea, consultant fonduri europene: „Proiectele antreprenoriale au șanse mult mai mari în România decât în orice altă țară UE”

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT