sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_imgspot_img
AcasăSpecial GuestSebastian Sârbu, CEO ANSOA: „În lipsa ierarhiei de valori nimic nu se...

Sebastian Sârbu, CEO ANSOA: „În lipsa ierarhiei de valori nimic nu se poate construi”

Invitatul special al acestei săptămâni este Sebastian Sârbu, un reputat analist militar, doctor în publicistică militară și lider de organizație care a parcurs toate treptele pregătirii profesionale în domeniul securității private, expertiza sa fiind recunoscută atât în România cât și pe plan internațional. Sebastian Sârbu este, de asemenea,  Special Advisor,  CEO al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Aparararii (ANSOA), expert în Securitate și Intelligence al Comisiei Europene și SEO (Senior Executive Officer) la IOSI GLOBAL. Activitatea sa implică lucru cu oamenii, promovarea cercetării ştiinţifice fundamentale, organizarea managerială a resurselor umane și informaționale,  valorificarea creativității,  gestionarea relațiilor internaționale , dar mai ales furnizarea activă de consultanță,  expertiză în diferite domenii de la cultură de securitate până la capitalul intelectual sau management strategic, comunicarea jucând un rol important în materializarea obiectivelor și  ideilor de interes comun.

C&B: Domnule Sărbu, de unde ideea cu ANSOA?

Sebastian Sârbu: „Pur și simplu m-am asociat. Nu se poate face nimic fără asociere. Totul a pornit de la un proiect de cercetare în domeniul  stărilor de urgență eu având deja un capital de cunoaștere acumulat cât timp am fost Membru al Fundației Colegiului Național de Apărare și am hotărât să mă adresez unor grupuri din sfera industriei de securitate privată  cu vizibilitate pentru promovarea acestui proiect în interesul României. Eu fiind deja manager atestat de organizație și dovedind competențe pe zona de organizare a cercetării publice/private dar și a consultanței  în diferite organizații de profil, am folosit această experiență pentru fondarea Academiei Naţionale de Securitate și Organizarea Apărării, centru de excelență în domeniul culturii de securitate. Background-ul meu și al oamenilor implicați a contat mult. Faptul că am publicat cărți universitare cu tematică interdisciplinara a contat mult. Șefii vin și pleacă,  dar adevărații  conducători sunt cei înnăscuți. Chestia asta mi-a spus-o un speculant la bursa de valori de pe Wall Street,  iar în cazul nostru aceasta este mai mult decât adevărat. Cunoașterea, Cercetarea, Creativitatea și Comunicarea sunt cei 4 C care mi-au marcat cariera. Am pornit de la educație, de la cărți ca pe urmă să promovez excelența în educație cu o echipă construită în  jurul unui lider al unei idei. Activitatea mea diversă ca militar, jurist, analist media, manager, om de academie, publicist, diplomat, expert anticorupţie, director de cercetare dezvoltare,  expert inclus în programele UNESCO șamd, pot indica cu certitudine spiritul întreprinzător ceea ce reprezintă totodată caracterul afacerilor publice chiar dacă nu este implicată dimensiunea politică ci doar cea tehnocratică”

C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Sebastian Sârbu: „Erau legate de umanism, de necesitatea de a construi o lume fără bariere, o lume a prosperității și armoniei. De asemenea în plan personal căutam modele de urmat în jurul meu. Eu am fost un umanist și am devenit un tehnocrat mult mai realist dar care nu l-a sacrificat pe umanismul din el pe altarul societății ci l-a valorificat în contextul de azi al responsabilității și pragmatismului moral prin care trebuie să fie un om care se conformează cu standardele profesionale și sociale generale. De asemenea în prezent sunt mult mai independent, independență necesară leadership – ului și acțiunii civice pentru o lume mai bună. Modelele umane sunt necesare, dar cel mai important este ca noi să devenim modele, la rândul nostru, fiindcă cel mai bun model este realizarea sinelui însuși.”

C&B: Care este cea mai plăcută experiență din zona publicistică?

Sebastian Sârbu: „Aici răspund scurt și rapid. Onoarea de a fi promovat pe Amazon de o prestigioasă editură universitară  care mi-a publicat 5 cărți în 40 de țări.”

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?

Sebastian Sârbu: „Îi sfătuiesc să pună accentul pe caracter, pe ideea de perfecționare morală și intelectuală să își aleagă cu grea chibzuiți anturajul și să nu caute succesul conjunctural. Viitorul se construiește încă din prezent, dar etapă cu etapă. Evoluția în salturi este exclusă. Disciplina și mediul spartan sunt partenerele succesului obținut în condiții de hazard social și  se asociază întotdeauna cu spiritul cultivat care caută să se realizeze în  viață după etica kantiană. Îi mai sfătuiesc să nu se lase influențați de exemplele negative ale societăţii de consum ci să caute în istorie și cultură modele care au reușit prin ele însele. Prin noi înșine trebuie să fie deviza, în ciuda tentațiilor și falselor repere. Desigur că în lipsa ierarhiei de valori nimic nu se poate construi. A renunța  deci la clișee  și  prejudecăți este primul pas către progres! „

C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!

Sebastian Sârbu: „Societatea este o afacere de interese, organizată prin legi, instituții și cutume, care are la bază valori, credințe și idealuri. Carierele reprezintă dezvoltarea societății în care cei puternici nu sunt neapărat  buni, iar cei slabi nu sunt neapărat răi,  dar în care meritul trebuie să existe”

Despre ANSOA

Academia Naţională de Securitate şi Organizarea Apărării (ANSOA) a fost concepută  iniţial  ca un centru de instruire Academia Naţională de Securitate şi Organizarea Apărării (ANSOA) este un centru inovator privat de excelenţă, furnizor de soluţii de apărare, securitate, siguranţă şi formare profesională continuă a adultului pentru industria de stat şi comercială din România. Centrul a fost fondat la începutul anului  2011 de o echipă de experţi cu pregătire euroatlantică, ca grup autonom, de tip informal, dobândind personalitate juridică în noiembrie 2013, pentru a sprijini nevoile de personal local şi regional de aplicare a legii în industria de securitate privată. Are capacitatea de a oferi societăţii româneşti şi internaţionale, soluţii de evaluare de risc, de prevenţie a aproape oricǎrui tip de problemǎ ce s-ar putea ivi, cum ar fi: Soluţii, modele de configurare şi de luptă cu efectele unor dezastre naturale,  împotriva unor ameninţări sau acţiuni ostile; Studii de securitate în mai toate necestǎţile societăţi moderne, în cǎutare de soluţii aduse la zi şi sustenabile.

Toate activităţile ANSOA sunt ghidate de cele şapte principii : respectarea Constituţiei şi a legislaţiei  României, de integritate, de guvernare, de excelenţă, demnitate, muncă în echipă şi inovaţie.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT