duminică, martie 3, 2024
spot_img
AcasăRecomandariRomanul „Reykjavík”, de Katrín Jakobsdótti, prim-ministru al Islandei, în colaborare cu Ragnar...

Romanul „Reykjavík”, de Katrín Jakobsdótti, prim-ministru al Islandei, în colaborare cu Ragnar Jónasson

Crime Scene Press a adus în România un titlu care a făcut furori la nivel internațional: romanul Reykjavík, care poartă semnătura celebrului autor islandez de bestsellere Ragnar Jónasson. Cartea este scrisă împreună cu Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, prima carte care poartă semnătura celei care a fost și Ministru al Educației, Cercetării și Culturii, între 2009 și 2013. Romanul, care reprezintă și prima colaborare literară a celor doi, oferă o incursiune în trecutul misterios și tulburător al Islandei. Reykjavík mi s-a părut mai mult decât o carte de suspans, este o descindere în istoria și cultura Islandei, cu un mister care va ține cititorii în priză de la prima pagină până la ultima.

Romanul „Reykjavík” m-a făcut tare curioasă pentru că, de obicei, oamenii din politică scriu cu precădere nonficțiune (memorii, jurnale etc.) sau ficțiune inspirată din viața politică. Mi s-a părut interesant faptul că Jakobsdótti a plonjat direct în ficțiune cu prima sa carte. Nu este prima oară când citesc ficțiune scrisă de un om politic – am mai citit și „Stare de teroare”, scrisă de Hillary Clinton și apărută la aceeași editură, doar că acel roman se petrece în lumea politicii și cumva se leagă de activitatea lui Hillary. În schimb „Reykjavík” nu are nicio legătură cu lumea politică.

Mi-a plăcut povestea, este un policier în stil clasic, dealtfel cei doi autori dedică acest roman Agathei Christie. Totul începe în Islanda anului 1956, pe o insulă pitorească (Viðey), cu o adolescentă dispărută și un mister care bântuie prin timp. Treizeci de ani mai târziu cazul este în continuare nerezolvat, iar în timp ce Reykjavík sărbătorește bicentenarul, ziaristul Valur Robertsson hotărăște să înceapă propria sa anchetă privind dispariția misterioasă a Lárei.

La vârsta de doar 14 ani, Lára decide să-și petreacă vara lucrând pe insula Viðey, situată în apropierea coastei Reykjavíkului. Cu toate acestea, la începutul lunii august, fata dispare fără urmă. Anii trec, iar dispariția sa devine unul dintre cele mai notorii cazuri nerezolvate din istoria Islandei. Ce s-a întâmplat cu Lára? Mai trăiește? A fugit de pe insulă sau i s-a întâmplat ceva teribil acolo?

Treizeci de ani mai târziu, în timp ce Reykjavík sărbătorește bicentenarul, ziaristul Valur Robertsson hotărăște să înceapă propria sa anchetă privind dispariția misterioasă a Lárei. Cu toate acestea, cu fiecare pas către adevăr, și cu ochii întregii capitale asupra lui, devine tot mai limpede că există persoane care doresc să mențină acest mister neelucidat cu orice preț.

„Reykjavík” are toate elementele unui roman polițist bun – de la descrieri captivante, tensiune care crește cu fiecare pagină, mister tip Agatha Christie de tipul „who did it and why” și mai ales zugrăvește frumos o Islandă a deceniilor trecute.

Katrín Jakobsdótti și Ragnar Jónasson

Despre apariția cărții sale în România, Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, a declarat că este „încântată să vadă cartea tradusă în România și nerăbdătoare să afle reacțiile cititorilor români.” Katrín Jakobsdóttir a mai adăugat și că „speră să viziteze România în curând”.

Ragnar Jónasson, unul dintre cei mai cunoscuți autori de suspans din Islanda, s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík. Cărțile lui s-au vândut în peste 4,2 milioane de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite. Cele două serii care l-au consacrat pe autor sunt Dark Iceland(care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda(cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 34 de teritorii. La Crime Scene Press au apărut romane din ambele serii.

„Sper că în curând voi ajunge să vizitez România, sunt foarte bucuros să văd că romanele mele sunt publicate în limba română de atâția ani. Abia aștept să văd reacțiile cititorilor români în legătura cu cel mai nou titlu publicat, Reykjavík”, a declarat Ragnar Jónasson.

Katrín Jakobsdóttir este prim-ministru al Islandei din 2017. A fost membră a Parlamentului Islandez încă din 2007, dar anterior a lucrat în domeniul editorial și în învățământ. A fost Ministru al Educației, Cercetării și Culturii din 2009 până în 2013. Provenind dintr-o familie de poeți și universitari de prestigiu, a scris o disertație de master pe tema literaturii islandeze de suspans.

P.S: V-am pregătit ceva și pentru vinerea viitoare. Până atunci, citiți prezenta recomandare și alăturați-vă celor care mă urmăresc aici. Curând, vom trece la un alt nivel al interacțiunii cu voi. Lectură plăcută și utilă!

Despre editură:

CRIME SCENE PRESS este sursa numărul 1 de romane mystery & thriller, fiind singura editură din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii de acest gen. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai apreciat scriitor de suspans din România, editura urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. În catalogul editurii regăsim atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, scriitori ce reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin. Crime Scene Press aduce cititorilor români o varietate de sub-genuri din sfera mistery&thriller, povești captivante și pline de suspans, care au făcut furori la nivel internațional, precum: thrillere psihologice, politice, legale, sau de spionaj. Fie că ești în căutarea unui roman cu detectivi iscusiți și puzzle-uri de rezolvat, a unei povești pline de tensiune și pericol sau a unui thriller psihologic care te ține în suspans până la final, editura satisface aceste preferințe și oferă cititorilor români lecturi captivante și palpitante. La Crime Scene Press, pasiunea pentru povești captivante și pline de mister se întâlnește cu dorința de a aduce bucurie și emoție cititorilor. 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.