De-a lungul timpului in presa au aparut tot mai multe materiale in care se punea la indoiala calitatea puilor din comert. Acestia sunt considerati a fi nesanatosi din cauza faptului ca sunt hraniti cu tot felul de hormoni care sa accelereze cresterea. Presedintele Romalimenta , Sorin Minea sustine faptul ca :”Nicăieri în Europa nu se folosesc hormoni de creştere la păsări şi sunt interzişi. Sunt interzişi hormonii de creştere, sunt interzise antibioticele şi sunt interzise orice fel de făinuri animale”.
Faptul ca gustul puilor de tara difera fata de gustul puilor din comert trezeste suspiciuni in mintile oamenilor. Acestia cred ca hranirea puilor cu chimicale a dus la modificarea gustului si face carnea sa fie nociva pentru sanatatea noastra. Cu totii ca este necesar sa consumam carne, aceasta are un rol foarte important in alimentatie si pentru a ne pastra greutatea.
Foarte multi producatori sustin ca produsele comercializate de ei sunt printre cele mai sanatoase si carnea nu este nociva pentru persoanele care o consuma.
„Se numesc saramuri, care conţin clorură de sodiu, deci sodiu. Sodiul, cum ştim, chiar nu este indicat în exces. În acea saramură, sunt introduse şi substanţe din categoria aditivilor, precum glutamatul monosodic sau fosfaţii de sodiu”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Producatori de carne au declarat in repetate randuri faptul ca medicamentele se administreaza pasarilor doar la indemnul medicului veterninar si ca acest aspect nu reprezinta niciun pericol.
„Dacă au probleme de deplasare, le băgăm în apă mixuri de vitamine buvabile. Antibioticele se administrează la prescripţia medicului veterinar dacă apar anumite afecţiuni. Tratamentul se face tot în apă. Nu folosim antibiotice ca stimulenţi de creştere. Pe vremuri se foloseau anumite antibiotice care se puneau în furaje. Dacă faci un furaj bun cu un nivel proteic echilibrat, nu ai nevoie să foloseşti nimic”, explică reprezentanţii Avicola S.A.
Potrivit unor cercetari intre anii 1870 si 2004 continutul de grasime al puilor a crescut de la 36 kcal/100 g la 207 kcal/100 g. In timp ce nivelul de proteine a scazut de la 84 kcal/ 100 la 64 kcal/100 g.
Totodata hormonii care sunt injectati in carnea de pui provoaca pubertate precoce la fete si creste riscul de cancer la san. Consumul excesiv de carne de pui mai provoaca dereglari hormonale si obezitate.
De preferat este ca atunci cand achizitionezi carne de pui sa fi atent la cateva detalii cum ar fi: culoarea carnii si informatiile de pe eticheta. Toate detaliile cu privire la calitatea acesteia sunt mentionate pe eticheta iar in ceea ce priveste culoarea, aceasta trebuie sa fie alb galbuie .
Dupa aflarea faptul ca puii achizitionati din comert sunt nocivi pentru sanatate o mare parte din romani au decis sa evite comunul de carne de pui, un studiu facut recent arata ca 14% dintre romani au renuntat la achizitionarea ei.
Ideal este ca atunci cand cumperi carne sa citesti intotdeauna eticheta si sa te asiguri ca ceea ce cumperi este proaspat, mai ales daca ai copii atunci cu atat mai mult trebuie sa ai grija ca alimentatia lor sa fie una corespunzatoare.