Anunț important pentru românii care vor să-și achiziționeze un apartament: până la finalul anului, preţurile locuinţelor din zonele urbane vor creşte cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016, potrivit unei analize a companiei de consultanţă Re/Max, anunță digi.ro.
Creșterea prețurilor nu se oprește aici! Se mărește inclusiv chiria apartamentelor din zonele urbane, de aceea, până la finalul acestui an, preţul/mp va creşte cu cca. 7-10% faţă de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.
Chiar dacă 2017 a sosit cu salarii mai mari, încă ne întrebăm: se vor descurca românii în aceste condiții? Greu de răspuns, având în vedere că salariul de bază minim brut în România este de 1.450 de lei/lunar. Dacă în urmă cu 3 ani puteam găsi pe piață, cu foarte mare ușurință, un apartament cu două camere, pentru care plăteam o chirie de 200 de euro, în 2017 închiriem același imobiliar cu cel puțin 350 de euro.
În acest sens, Răzvan Cuc, preşedinte Re/Max România, a declarat: „Programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piaţă a crescut şi valoarea ofertelor. (…) Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creştere mai accelerat, în linie cu tendinţele europene, atât în zonele urbane, cât şi în cele periferice şi în oraşele mai mici”.
În funcție de opțiunea fiecăruia, românii se împart în două tabere. Pentru a evita plata unor chirii exorbitante, tot mai mulți cetățeni preferă să opteze pentru un credit imobiliar sau pentru programul Prima Casă. Astfel, ei vor avea o locuință proprie, însă pentru care plătesc ani buni din viață.
În partea opusă, se află românii care nu vor să-și achiziționeze un apartament, fie că nu au destui bani, fie că nu vor să riște cu diverse tipuri de credite, asumându-și ,,statutul” de chiriaș. În orice caz, ei trebuie să achite nu numai costurile chiriei, ci și cele de întreținere, ceea ce mărește cu mult prețul final al unui apartament sau garsoniere. Acest lucru nu se întâmplă în țările europene sau Statele Unite, unde utilitățile sunt incluse în prețul inițial al chiriei, stabilit împreună cu propietarul.
Ce părere au studenții despre această decizie care îi vizează în mod direct? Majoritatea aleg să plece în orașe precum București, Cluj, Iași sau Brașov, pentru a urma o universitate de renume și a-și forma o carieră de succes. Deoarece nu toate facultățile oferă studenților un loc sigur în căminele studențești, unii sunt nevoiți să aleagă varianta chiriei. De aceea, cei care nu sunt susținuți financiar de părinți sunt nevoiți să-ți neglijeze facultatea și să muncească pentru a-și plăti cheltuielile lunare.
Cu siguranță, creșterea costurilor apartamentelor și chiriilor nu este o veste tocmai bună. Așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile în viitor.