Regele Mihai s-a stins din viață,marți, la vârsta de 96 de ani. Încă din martie 2016, deteriorarea sănătății sale, l-a împins să se interneze într-o clinică din Elveția. În urma unei intervenții chirurgicale suferite aici, dar și din cauza agravării stării sale de sănătate, Regele Mihai a decis să se retragă din viața publică .
Regele Mihai a murit din cauza unui carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. În ultimul timp se tot vehiculau informații despre starea sa gravă, care punea într-un semn de întrebare, perioada cât va mai supraviețui. Chiar cu o zi înainte de Ziua Națională a României, Principesa Margareta anunță în cadrul unui eveniment, sărbătoarea tradițională a Corpului Diplomatic :”Sănătatea Majestăţii sale păleşte”. Și…Iată că, astăzi, 5 decembrie, Regele Mihai ne-a părăsit după o lungă viață palpitantă, plină de istorie, care marcat România, cândva, monarhie constituțională.
Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana, care a încetat din viață anul trecut, pe 1 august 2016. Împreună au cinci fete, Principesele: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. Principesa Margareta este Custode al Coroanei României.
Mihai I a fost regele României în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moştenitor Carol, Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu). Deși astăzi, mulți români regretă pierderea sa, Regele Mihai a avut parte de un trecut în care îi era interzisă stabilirea în România.
În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzităţii. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. După Revoluţia din 1989, a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. Aici a mentionat despre Romania că : „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”
În martie 2016 a fost anunţată îmbolnăvirea lui de cancer şi retragerea din viaţa publică.