luni, februarie 26, 2024
spot_img
AcasăStiriRegele Mihai a cerut scutire de taxe pentru domeniul de la Săvârşin

Regele Mihai a cerut scutire de taxe pentru domeniul de la Săvârşin

Cererea de scutire de taxe a fost înregistrată la Primăria comunei Săvârşin, unde Familia Regală deţine un domeniu de suflet. Aici, pe lângă castel, Regele Mihai are mai mult imobile, dar şi alte proprietăţi, precum terenuri agricole şi păduri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Legea permite veteranilor de război să primească scutiri de la plata taxelor şi impozitelor locale.

Cuantumul impozitelor către bugetul local ar fi de circa 35.000 de lei pe an.

Măsura nu trebuie votată în Consiliul Local, pentru că, fiind prevedere legală, ea se aplică automat din data de 1 a lunii următoare după depunerea cererii, declară primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean.

"Este într-adevăr o sumă substanţială care acoperea nişte găuri din bugetul local, însă nu putem noi să comentăm. Regele beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi veteranii de război, mai ales că avem tot mai puţini veterani de război. Există o solicitare, ea încă nu este prelucrată, nu este în funcţiune, pentru că s-a solicitat reprezentanţilor Casei Regale să mai depună declaraţii vis-a-vis de funcţionalitatea fiecărui imobil din incinta domeniului regal, pentru că după noul Cod fiscal se impozitează diferenţiat clădirile rezidenţiale şi cele nerezidenţiale. De aceea, ca să cunoaştem exact natura debitului care urmează ca să fie redus, conform legii s-au solicitat câteva declaraţii în plus, aşteptăm să le primim, după care o să se aplice scutirea legală", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean.

Primarul a adăugat că este pentru prima dată când Familia Regală a cerut vreo scutire de taxe şi că până acum şi-a plătit taxele şi impozitele locale fără întârzieri.

Localnicii, care se simt foarte ataşaţi de fostul suveran, consideră că cererea Familiei Regale este mai mult decât firească.

"A făcut tot a făcut multe pentru noi. Am o părere bună, pe care i-a ajutat, i-a ajutat", a spus o localnică.

"Ne bucurăm de el (Regele Mihai – n.r.), că i-am văzut pe aici şi pe doamna (Principesa Moştenitoare Margareta – n.r.) am văzut-o prin Săvârşin şi ne bucurăm de ei pentru că ajută oamenii, le dă pachete la oamenii săraci şi de Paşti şi de Crăciun, şi ajută", a spus o altă femeie.

O altă localnică este de părere că "este bine să nu plătească, un lucru bun. Sunt mai mulţi din ăştia care ar fi trebuit să fie scutiţi".

"Dacă a fost veteran de război poate să beneficieze şi de treaba asta, şi tata meu a fost tot veteran de război şi a avut dreptul până a murit, după aia i-a mai rămas şi la mama mea pe jumătate. Dacă are acte, pe tot ce a avut, normal că trebuie să beneficieze, ca orice cetăţean care beneficiază de treburile astea", a spus un localnic.

Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I a informat MEDIAFAX că scutirea de impozite nu s-a cerut pentru motive personale, ci în conformitate cu prevederile legale.

"Fiecare contribuabil este obligat să depună o declaraţie pe proprie răspundere privind fiecare proprietate ce o deţine. Declaraţia trebuie să cuprindă date exacte privitoare la imobil şi dacă proprietarul beneficiază de scutire de impozit. Prin urmare, nu s-a cerut scutirea de impozite pentru motive personale, ci doar în conformitate cu cerinţele organelor fiscale şi cu prevederile legale", se arată într-un răspuns remis MEDIAFAX de Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

 

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Familia regala

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.