miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăSpecial GuestPrimul meu editorial în revista Careers & Business

Primul meu editorial în revista Careers & Business

Bună, sunt Bianca (Bianca Tudor) un antreprenor cu o experiență de 7 ani în 2 companii multinaţionale, fondator & CEO Elite Business Women & Elite Business Women Investment Fund, Advisory Board Women in Business Danube Region – 9 țări din Europa, voluntar Inițiativa pentru Competitivitate, iar de patru ani încurajez femeile să intre în afaceri. Munca mea a dat roade, iar reţeaua internaţională Elite Business Women, pe care am fondat-o, numără acum peste 10.000 de femei care au reuşit să performeze în mediul de afaceri.

Începând de astăzi, în fiecare zi de Luni, îmi propun ca împreună cu Revista Careers & Business să setăm contextul actual al antreprenoriatului, cu accent pe antreprenoriatul feminin .

Trăim într-o “lume a bărbaților” din punct de vedere al implicării în creșterea economică

Încă apar diferențe salariale în funcție de genul angajatului, pentru același loc de muncă – un indicator reper al economiei de gen. Acest decalaj salarial se ridică undeva la șase procente în România, în favoarea bărbaților, și este unul dintre cele mai mici din UE.

De ce merită să ne uităm mai atent la problema egalității de gen? Printre altele, fiindcă diminuarea decalajelor de gen în economie, la nivelul celor mai bune practici europene, ne-ar aduce un plus de 30 de miliarde de euro la PIB, până în 2025 (aplicând metodologia McKinsey 2015).

România, pe locul 9 în lume la antreprenoriat feminin

Mastercard Index of Women Entrepreneurs a analizat realizările femeilor antreprenor din 57 de țări care acoperă cinci regiuni geografice, iar România s-a clasat pe locul nouă. Potrivit studiului citat de BizBazar, 28,9% dintre afacerile din țară sunt deținute de femei. Anul trecut, însă, România se afla pe locul 13.

Cum conduc femeile?

Cu dinamism, curaj, inovație, responsabilitate socială. Afirm asta din perspectiva conducerii celei mai mari companii de educație antreprenorială pentru femei, cu peste 10 000 de femei antreprenor, care fac parte din comunitatea Elite Business Women.

Dezvoltarea antreprenoriatului feminin în România

Dezvoltarea antreprenoriatului feminin este în strânsă legătură cu dezvoltarea culturii antreprenoriale feminine, care este un proces de durată. Trebuie să intrăm și în sfera socială, unde cele mai mari obstacole vin dinspre responsabilitățile familiale, urmate de  lipsa resurselor financiare, dar mai ales de lipsa expertizei administrative sau manageriale.

Cu siguranță, însă, trendul este crescător. Tot mai multe femei aleg calea antreprenoriatului dar cu toate acestea, din 750.000 companii active, doar 40.000 sunt profitabile.

Probleme pe care le invocă femeile antreprenor

Într-un studiu realizat de Elite Business Women în luna Iulie 2019, în comunitatea EBW, care însumează peste 10.000 de femei antreprenor, principalele probleme, în ordinea importanței,sunt: lipsa de finanțare, lipsa experienței relevante în domeniul antreprenorial și lipsa unui networking cu oameni de valoare.

Probleme cu finanțarea? Află totul despre ELITE Business Woman Investment Fund

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT