luni, martie 4, 2024
spot_img
AcasăStiriPremierul Dacian Cioloş: România doreşte să devină membru al Organizaţiei pentru Cooperare...

Premierul Dacian Cioloş: România doreşte să devină membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Suntem tot mai activi în grupurile de lucru

 

România doreşte să devină membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), le-a spus premierul Dacian Cioloş membrilor consiliului organizaţiri, joi, la Paris, în cadrul unei reuniuni speciale dedicată României, prezidată de Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.

”Suntem tot mai activi în grupurile de lucru ale OCDE, pentru că vrem să devenim membri ai acestei organizaţii. Nu este doar un obiectiv al Guvernului, ci este un obiectiv general de ţară. Am făcut paşi necesari în procesul de reformă şi indicatorii noştri macroeconomici arată bine. Ştim standardele înalte ale acestei organizaţii, iar aderarea ne-ar facilita atingerea şi păstrarea acestor standarde de dezvoltare economică şi socială pe termen lung. Contribuţia noastră la organizaţie înseamnă să jucăm un rol mai activ în stabilitatea economică regională şi suntem pregătiţi să ne asumăm acest lucru”, a spus premierul Dacian Cioloş în Consiliul OCDE, informează Guvernul.

Reuniunea a avut ca principal scop prezentarea de către premierul român a evoluţiilor recente din România, cu accent pe indicatorii şi stabilitatea macroeconomică, perspectivele economice, planul de reforme, iniţiativele regionale şi europene, precum şi a obiectivelor în raport cu OCDE.

„Prim-ministrul Dacian Cioloş a subliniat în intervenţia sa interesul României de a continua consolidarea relaţiilor cu această organizaţie, recunoscută la nivel global pentru promovarea bunelor practici şi politicilor sustenabile, precum şi de a deveni candidat şi ulterior membru al organizaţiei în viitorul apropiat. În marja reuniunii au avut loc o întrevedere bilaterală cu Secretarul General Angel Gurría şi un discurs în faţa Consiliului OCDE, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reprezentanţii permanenţi ai statelor membre OCDE”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

OCDE este un for interguvernamental care are 35 de state membre dezvoltate, din care 23 sunt europene, şi care deţin 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE la ambele valuri anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, dar nu a fost luată în considerare.

Actualul Guvern, în februarie, şi-a propus crearea premiselor favorabile pentru luarea în considerare a candidaturii României în cursul viitorului exerciţiu de lărgire a OCDE.

 Sursa: Mediafax

Sursa foto: Facebook 

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.