sâmbătă, iulie 20, 2024
spot_imgspot_img
AcasăSpecial GuestExclusiv: Oltchim se taie la fier vechi din anii '90

Exclusiv: Oltchim se taie la fier vechi din anii ’90

Săptămâna trecută am făcut o deplasare la Râmnicu Vâlcea. Am vrut să aflu mai multe despre ce se întampla la Oltchim. Pentru că ni se livrau numai comunicate şi informaţii generale, am decis să caut un angajat sau fost angajat de la Oltchim cu care să am o discuţie liberă. Nu a fost uşor. Am urmat opt ramificaţii şi în cele din urmă am ajuns la nea Nae (52 de ani, angajat al Oltchim). A acceptat cu greu să vorbească deschis. Se teme pentru el şi familia lui. Acesta este motivul pentru care nu-i afişăm numele întreg. În opinia mea, este mai important ce spune şi ce trebuie să ştim cu adevărat. Vă redau pasajele cele mai importante.

Se vorbeşte prin combinat că ofertele de cumpărare sunt de mai bine de o duzină (n.n. 12). Mai mult de jumatate au legatură cu tăierea la fier vechi a combinatului. Mai sunt unii pe care noi i-am bătut şi acum vor să ne cumpere. Nemţi cu polonezi sprijinţi de chinezi. Ruşii, chinezii şi coreenii sunt cei mai interesaţi de fierul de aici. La noi se vorbeşte că licitaţia va fi câştigată de ruşi. Personal, am avut atribuţii de a supraveghea o firma din Târgovişte care taie fier de la noi de foarte mult timp. Da, Oltchim se taie la fier vechi înca din anii ’90. Un nene tare simpatic. Am legat o frumoasă amiciţie cu el. Chiar m-a invitat la el acasă, undeva la Picior de munte, însa nu am putut să mă asociez prea tare cu domnia sa, pentru că nu eram de acord cu ce făcea, deşi aceasta era afacerea lui. Tăia pentru combinatul de oţel din Târgovişte. De aici s-a păpat mult, pe toate fronturile. Ai noştri au căpuşat tot, iar străinii doreau sa ne închidă. Am rezistat, pentru că făceam produse unice şi eram furnizori pentru companii importante. Altfel, domnul Iliescu şi compania ne închideau de mult. Ce cred eu că se va întâmplă? Aşa cum spuneam, o să câştige ruşii. Cred ca este directivă. Eu aş vrea să câştige românii. Este un băiat de la Cluj care a gândit ceva interesant la care nimeni nu se aştepta. Mă rog, am înţeles că asta este meseria lui. Să aducă de la groapă fabricile şi afacerile în care nimeni nu mai crede. El vede întregul şi vede o forţă mare românească. Cred că este singurul (n.n. Ştefan Vuza, SCR GRUP – Chimcomplex) care ne va păstra, restul, o să ne amăgească doi-trei ani şi apoi vom avea aceeaşi soarta. La fier vechi. Cred asta pentru că ştiu că nu prea mai este de tăiat în ţară şi aici este marfă multă pentru ei. Din nefericire, nu cred că cineva care vrea să pună pe roate combinatul poate să ofere cât alţii care probabil s-au înţeles să-l cumpere pe bucaţi şi să-l taie. Sper că instituţiile de forţă ale statului să urmarească această licitaţie şi să nu ne lase de izbelişte.

Este o parte trunchiată a discuţie cu nea Nae care a promis să-şi folosească numele şi să  „…vă mai dau nişte exclusivităţi!” după ce realizează ce se întamplă cu adevarat cu combinatul. Am încercat sa iau legatura cu câteva din părţile implicate în licitaţie. Numai domnul Ştefan Vuza mi-a raspuns: „Nu suntem interesaţi să ne consumăm energiile pe ce s-a întamplat în trecut. Nu suntem interesaţi de scenarii negativiste. Putem să vorbim numai în dreptul nostru. Vă pot spune că am muncit mult, într-o echipă minunată şi constructivă, la cea mai complexă ofertă. Sperăm să fie şi cea câştigătoare!

Eu sper să auzim că lucrurile vor fi bune. Că vom păstra acest important obiectiv naţional şi ca toţi angajaţii vor primi de muncă.

Mă pregatesc să plec. Merg la o întalnire cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci în România – MUSIAD. Este acolo un domn, care nu face parte din conducere şi care, de câte ori mă prinde, îmi pune întrebarea: România ce produce? De fiecare dată dau exemple. De fiecare data realizez că le pot numara pe degete. Acest aspect trebuie să se schimbe. M-aş bucura ca una dintre soluţii să fie relansarea Oltchim.

Să auzim numai de bine!

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).