miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăStiriMuzicianul care își injectează venin de șarpe pentru a supraviețui. Ce au...

Muzicianul care își injectează venin de șarpe pentru a supraviețui. Ce au decis oamenii de știință

Steve Ludwin, un cântăreț american, în vârstă de 49 de ani,  își injectează de 30 de ani venin de șarpe pentru a-și întări sistemul imunitar, dar și pentru a-și încetini procesul de îmbătrânire.

Oamenii de știință sunt uimiți de fapta lui Steve, care, nu a mai răcit timp de 15 ani după ce și-a injectat venin de șarpe Mai mult de atât, cântărețul pare de 35 de ani, și nu de 49, datorită obiceiului său destul de periculos.

Steve  Ludwin, a început să își injecteze cantități mici de venin în jurul vârstei de 20 de ani, inspirat de Bill Haast, un american pasionat de aceste reptile de la care extrăgea venin în cadrul unor programe de cercetări medicale. „Injectarea cu venin „cauzează o suferință extremă, este foarte, foarte periculoasă și eu nu încurajez pe nimeni să facă acest lucru”, a adăugat el.

Ludwin și-a injectat venin recoltat de la unii dintre cei mai periculoși șerpi din lume : mamba negru, cobra, crotal  și a suferit mai multe „accidente”, inclusiv o supradoză din cauza căreia a fost pe punctul de a-și pierde un braț.

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga și-au fixat ca obiectiv producerea unui antivenin cu ajutorul anticorpilor prelevați de la Steve .

„Când își injectează venin, sistemul lui imunitar reacționează. Sperăm să găsim copii ale anticorpilor lui, să îi izolăm, să îi testăm și, în final, să putem să îi reproducem”, a explicat pentru AFP Brian Lohse, profesor la Facultatea de Sănătate și științe medicale din cadrul Universității Copenhaga

Din 2013, patru cercetători lucrează cu normă întreagă la acest proiect, care se va încheia peste un an.

Dacă proiectul va avea succes, noul produs va fi primul antivenin de origine umană conceput pe baza anticorpilor recoltați de la un donator care și-a injectat mai multe tipuri de venin de șarpe.

Potrivit OMS, mușcăturile de șarpe reprezintă o chestiune de sănătate publică „neglijată”. Organizația estimează că în fiecare an aproximativ 5,4 milioane de persoane din lumea întreagă sunt mușcate de șerpi, iar între 81.000 și 138.000 dintre ele mor din această cauză.

„Steve s-a pus singur într-un pericol grav de mai multe ori”, a reamintit un cercetător danez, care îi descurajează cu fermitate pe cititori să urmeze exemplul temerarului britanic.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT