Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a trimis miercuri o scrisoare deschisă candidaţilor pentru Primăria Capitalei, în care face apel la iniţierea rapidă a unor proiecte pentru ca Bucreştiul să nu piardă aproape 200 de milioane de euro.
Scrisoarea a fost distribuită pe Facebook şi de premierul Dacian Cioloş. „Un mesaj din partea Guvernului pentru viitorul primar al Bucureştilor. Despre cum poate folosi fonduri europene pentru a rezolva două probleme în beneficiul locuitorilor Capitalei: reabilitarea reţelei de termoficare şi amenajarea râului Dâmboviţa ca un prim pas pentru transformarea acestuia într-o adevărată coloană vertebrală verde a Capitalei” a scris Cioloş, pe reţeaua de socializare.
„Discursurile publice din campania electorală au atras atenţia alegătorilor asupra unor soluţii de management la nivelul producătorului şi furnizorului de căldură, însă principalele probleme ale infrastructurii de termoficare a Capitalei sunt altele acum. Prima: pierderile, care se ridică la aproape o treime din energia produsă . A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi. În 2014, Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru Bucureşti, cu destinaţie precisă: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei” se arată în scrisoarea Guvernului.
Ministrul Cristian Ghinea le atrage atenţia candidaţilor că, în situţaia în care vor câştiga alegerile din 5 iunie pentru Primăria Capitalei, vor avea mai puţin de un an la dispoziţie pentru a obţine cele 187 de milioane de euro, aflaţi acum în buzunarul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
„O echipă de profesionişti şi de experţi este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureştiului în a pune pe roate şi a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE va redistribui aceşti bani către alte proiecte în afara Bucureştiului’ avertizează Guvernul.
Un alt subiect important este necesitatea unui proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmboviţa, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltraţiilor în subsolurile Capitalei şi a metroului – o sursă de risc pentru inundaţii.
„Acest proiect, iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi finanţat din fonduri europene, are potenţialul să producă şi un altfel de impact în spaţiul bucureştean, prin crearea de spaţii verzi, piste de biciclete şi console pietonale peste Dâmboviţa. Intenţia există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecinţă, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată. Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureştiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviţei, născut dintr-un parteneriat comun şi co-finanţat din fonduri europene”, se mai arată în scrisoarea semnată de ministrul fondurilor europene.
Sursa: Mediafax