luni, iulie 15, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriMarian Petrache - politicianul de carieră

Marian Petrache – politicianul de carieră

Preşedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache se distinge pe scena politică din România prin angajamentul său în tot ceea ce face, construind imaginea unui om determinat să-şi lase amprenta în judeţul în care îşi desfăşoară activitatea. Ca mai toţi oamenii din politică, şi Marian Petrache se confruntă cu piedici sau cu presiunea mediatică. Dincolo de toate acestea, el rămâne omul care se ghidează în continuare după principiul „Ceea ce ei promit, eu pot să fac!”, acordând o importantă deosebită rezultatelor concrete şi mai puţin promisiunilor.

Sunteți un politician de carieră…

Mi-am asumat acest lucru. Este un drum pe care am pornit și nu sunt șanse să renunț. țara trebuie să fie condusă de reprezentați, iar eu sunt unul dintre ei. Eu îi reprezint pe oameni și interesele lor de comunicare. Deocamdată la acest nivel.

Nu considerați că ar trebui să reprezentați interesele oamenilor la un nivel mai înalt, într-un guvern, de exemplu? 

Îmi doresc să ajung ministru de interne. Am fost secretar de stat și mi-am dat seama că se pot face multe lucruri pe latura administrației și a internelor. Mi-am dovedit abilitățile de lider, manager și administrator. Mă pricep destul de bine la marketing și am o puternică dorință de a vedea această țară așa cum gândim. Până să sper la o astfel de opurtunitate, mă refer la funcția de ministru, trebuie să demonstrez la nivelul Județului pe care îl reprezint. Vă rog să urmăriți evoluția județului în următorii ani.

Dați dovadă de multă siguranţă in atitudinea dvs față de posibilele piedici ce vi s-ar pune în carieră. De cele mai multe ori, în spatele unui om puternic se ascund diverse slăbiciuni. Ce rădăcini are aceasta atitudine?

În primul rând, educația primită de la părinți, oameni simpli care au făcut avere cinstit și prin muncă. Ei m-au învățat că nu trebuie să fac compromisuri, ci să stau mereu cu fruntea sus și cu coloana vertebrală dreaptă. Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am avut niciodată probleme financiare și nu am fost nevoit să mă abat de la drumul meu Am văzut, însă, mulți politicieni, unii poate mai capabili decât mine, care au făcut compromisuri și acest lucru le-a afectat cariera politică. Dacă voi avea vreodată probleme, mă voi retrage din politică. Nu voi folosi politicul, pentru a-mi rezolva problemele, iar apoi să fiu victima propriilor compromisuri. Sunt în politică să fac politică într-un mod curat, pentru cei care cred în mine. Probabil vi se par vorbe mari, însa asa gândesc și acționez.

Să înțelegem că ați marcat multe victorii până acum? 

Cum este politica numai cu succes? Cum poți să înveți numai din victorii? Mi-am acceptat înfrângerile și le-am considerat situații intermediare către succes.

A existat o localitate ilfoveană cu care nu ați putut, sub nici o formă, să vă mândriți? 

Culmea, de Buftea, localitatea mea de domiciliu, cea care mi-a dus atâtea realizări pe linie de familie, dar și politice. Nu reușeam să fac o organizație puternică. Parcă eram cizmarul cu pantoful rupt. Probabil că așa trebuia să se întâmple lucrurile. Acum avem și primar, unul foarte bun, majoritate în consiliul local și proiecte îndrăznețe, pe care sper să le ducem la bun sfârșit.

Cred că nu este ușor pentru un politician, cu o viață profesională foarte activă, ca a dumneavoastră, să mențină viață familială la același nivel. Care au fost riscurile? 

Politicianul de carieră își asumă un risc uriaș pe zona familiei. S-au produs unele schimbări în viața de famile, dar cred că am reușit să am grijă de cei doi copii. Fata este majoră și are alte viziuni despre viață și prieteni. Sunt lucruri naturale. De băiatul meu încerc să fiu cât mai aproape, să ieșim împreună și să ne bucurăm de copilăria lui. Nu știu dacă am fost un tată extraordinar, însă am convingerea că am fost și sunt un părinte bun și iubitor.

Consideraţi politica un domeniu de viitor pentru copiii dumneavoastră? Sau vă doriți o astfel de politică?

Am doi copii frumoși și deștepți, cărora nu le voi recomanda să îmbrățișeze cariera politică. Românii și societatea nu sunt încă pregătiți pentru politicieni de carieră. Toți politicienii sunt băgați în aceeași oală. Mă lupt cu această problemă și încerc să mă detașez, făcându-mi treaba și așteptând vremurile în care românii vor deschide ochii și vor alege, în urma unor analize. Cei care au furat și nu au făcut nimic vor fi rejectați, iar celor care își pot dovedi utilitatea politică și administrativă să li se dea credit în continuare și forță să construiască adevărata clasă politică.

Pentru că suntem în perioada concediilor, am vrea să știm unde preferați să vă petreceți timpul liber? 

Îmi plac marea, muntele și capitalele europene. Am încercat și țări exotice, minunate, însă nu pentru persoane active. De curând m-am întors din China, în calitate oficială. Avem multe de învățat de la statul chinez. Mulți consideră China o țară care produce mult, ieftin și de proastă calitate. Nu este adevărat. De la chinezi avem de învățat cum își reduc costurile, cum găsesc soluții, cum se adaptează la orice activitate sau obiectiv. Culmea, când m-am întors, am găsit la Ilfov o delegație chineză. Cred că va fi o colaborare benefică. E posibil să ajung acolo și în vacanță. La momentul acesta, un amestec de relaxare cu posibilitatea identificării unor soluții pentru activitatea de la Ilfov ar fi perfect pentru o personă activă, așa cum mă consider.

Mai găsiți răgaz să vă dedicați și afacerilor familiei?

Nu! O am pe sora mea, care nu are nevoie de ajutor. Este mănușa pentru ceea ce face și face cu plăcere. În plus, nu este corect, mai ales pentru poziția pe care o dețin și nu îmi place să amestec lucrurile. Ce ar însemna ca sora mea să vină și să impună unele lucruri la Consiliul Județean? Deci, răspunsul scurt este NU!

Faceți față celor de la USL, care, bănuiesc, vin să ceară lucruri?

Lucrurile sunt simple. Nu m-au susținut sau ales pentru a le reprezenta interesele personale. Dacă unii dintre ei au crezut lucrul acesta, deși nu am cazuri de acest gen, este problema lor. Eu cred că ei mă cunosc și știu că nu mă abat de la autostrada pe care merg.

Apropo de drumuri, ați surprins, la ieșirea de la DNA, când ați fost chemat pentru o presupusă implicare în numirea unor procurori, cerând ziariștilor să discutați despre finalizarea liniei de centură, ba chiar de la al doilea inel de centură. 

Dumneata ce ai fi făcut? Te-ai distanța de adevăratele probleme cu care ne confruntăm pentru banalități și senzații media? Prostiile trebuie ignorate și scoase în față chestiunile importante. Nu-mi este teamă de nimeni și nimic. Sunt curat și mă concentrez pe fapte, nu pe evenimente create pentru a acoperi alte activități grave. Şi aici este problema voastră, a presei, mă refer la general. Vă lăsați manipulaţi și vă duceți către lucrurile scoase intenționat la vedere, fără să verificați și ce se întâmplă prin spate. Înțeleg comoditatea, dar să nu uităm care este rolul real al presei.

Era să uit, felicitări pentru noua revistă. Deosebită, specială, curată și elitistă. Așa cum trebuie să fie o revistă cu un asemenea brand. Personal, nu știu ce caut aici, însă sper că cineva a avut o viziune legată de mine și s-a grăbit să o dovedească. Nu sunt VIP. Mai am mult de muncă și foarte multe de dovedit. Cu toate acestea, vă mulțumesc că v-ați gândit la mine. Am constatat că promovați oameni de știință, oameni de cultură și oameni cu realizări notabile. V-ați ales un drum greu, însă curat și corect! Felicitări, încă o dată!

 

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).