vineri, octombrie 4, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriMarea Neagra a fost desemnata a fi cea mai poluata din Europa.

Marea Neagra a fost desemnata a fi cea mai poluata din Europa.

Marea Neagra a fost desemnata de catre oamenii de stiinta din Statele Unite ca fiind cea mai poluata, poluarea cu plastic fiind aici de doua ori mai mare fata de alte zone. Aceste reziduuri din plastic produc efecte grave asupra biosestemului.

„Poluarea a devenit generalizată şi se vorbeşte că e un punct între oceanele Pacific şi Indian unde se construieşte un nou continent din plastic, iar dacă vreţi un studiu din mai privnd calitatea apei Mării Negre arată că e cea mai poluată a Europei, unde poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone”, declara Prof. Univ.dr. Mircea Duţu, presedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Raportul facut de specialisti reda faptul ca un esantion de apa analizat a aratat prezenta a 145 de produsi toxici.

Totodata potrivit Organizatiei Natiunilor Unite , aproape 13 de milioane de tone de plastic ajung in oceanele lumii in fiecare an.  Fapt ingrijorator avand in vedere ca plasticul dauneaza vietatilor marine. Expertii estimeaza ca pana in 2050 oceanele vor contine mai mult plastic decat pesti in cazul in care nu se vor lua masuri imediate. Foca, precum si mai multe specii de creveti si scoici , impreuna cu alte vietati si plante au disparut deja de 30 de ani din Marea Neagra.

Cea mai grava poluare ramane totusi cea cu petrol asa cum s-a intamplat in anul 2010, atunci cand s-au descoperit pe mare pete de petrol :  „Au fost identificate importante pete de petrol în apele continentale ale României şi Bulgariei, în special în apropierea oraşelor Varna şi Constanţa”, arata raportul unei organizaţii de monitorizare.

Specialistii mentioneaza faptul ca mai multe specii de pesti si de plante sunt pe cale de dispartie din cauza stratului de apa “ moarta “ de pe fundul marii , formata din cauza poluarii.

„In ultimii 30 de ani, pe fondul alterarii continue a calitatii apelor costiere si a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, in unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile. Pe fondul diminuarii semnificative a stocurilor de peste si chiar a disparitiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua” se precizeaza in Ziare.com.  Asadar daca la mijlocul anilor 80 din Marea Neagra puteam captura anual 15.000 de tone de peste , in 2008  s-a putut captura doar 500 de tone de peste.

Aici vom gasi 5 dintre cele 26 de specii de peste cu valoare comerciala.

Marea Neagra are mari cantitati de hidrogen sulfurat care poate fi transformat in sursa de energie regenerabila.Sunt anumite vietati care traiesc in adancime si care au nevoie de acest hidrogen sulfurat pentru a putea supravietui. Zilnic se extrage din Marea Neagra 10.000 de tone de hidrogen sulfurat iar procedeul prin care acesta se extrage este extrem de daunator pentru vietati.

Cu totii stim ca Marea Neagra este legata de uscat prin intermendiul Dunarii, iar poluarea este astfel transmisa si in Dunare.  Fapt care este ingrijorator pentru Europa avand in vedere ca Dunarea strabate 10 tari si siguranta acestora depinde de calitatea apei.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT