miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăStiriManagerii români lucrează mai mult decât cei germani sau britanici

Managerii români lucrează mai mult decât cei germani sau britanici

Românii susţin că lucrează mai multe ore suplimentare decât angajaţii din alte ţări. De asemenea, 86% dintre managerii români afirmă că lucrează ore suplimentare, numărul şefilor care afrimă că au un program de lucru prelungit şi intens fiind dublu faţă de cel al omologilor lor din Germania sau Franţa.
Românii percep mai acut decât locuitorii altor ţări modificările din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. Concluziile studiului „Generaţiile urbane şi priorităţile lor”, publicat de EY România, arată că românii lucrează mai multe ore suplimentare decât angajaţii din alte ţări şi beneficiază de flexibilitate la locul de muncă doar de la un anumit nivel de senioritate în sus. Studiul are la bază 2.562 de răspunsuri la un chestionar online, provenind de la respondenţi din mediul urban cu vârsta între 18 şi 55 de ani sau peste această vârstă.
Muncă multă şi intensă
Peste jumătate (51%) dintre respondenţi consideră că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, în timp ce 26% apreciază că este mai uşor de păstrat echilibrul în prezent. Jumătate dintre respondenţi susţin că numărul de ore de lucru a crescut în ultimii trei ani faţă de perioada anterioară, în timp ce doar 14% spun că numărul orelor lucrate a scăzut în această perioadă.
Ore suplimentare cu duiumul
De asemenea, peste 70% dintre respondenţii care sunt angajaţi în muncă afirmă că lucrează ore suplimentare, iar 34% lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână. Generaţia X (persoane născute în perioada 1965-1979)şi generaţia Boomers (1945-1964) lucrează cele mai multe ore suplimentare – peste 46 de ore pe săptămână, în timp ce angajaţii din generaţia Y (1980-2000) par cei mai ponderaţi în abordarea orelor suplimentare – majoritatea dintre ei (41%) lucrând până în 45 de ore pe săptămână. Cel mai mult resimt creşterea numărului de ore de lucru cei din generaţia Y (52%), în timp ce jumătate dintre cei din generaţia Boomers spune că numărul orelor lucrate a rămas constant pe parcursul ultimilor trei ani.

Program de lucru prelungit pentru şefi
Aproximativ 86% dintre respondenţii cu responsabilităţi manageriale din România spun ca lucrează ore suplimentare – aproape dublu faţă de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Totuşi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii în România e de şase ori mai mică decât media în Europa, de 7,5 ori mai mică decât în Germania şi de opt ori faţă de Olanda. Aproape jumătate (47%) dintre respondenţi afirmă că şi-au schimbat locul de muncă în ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis să îşi păstreze locul de muncă în această perioadă, din aceleaşi considerente. Cei mai stabili la locul de muncă în perioada 2012-2015 au fost cei din generaţia Boomers, în proporţiie de 61%, acest procent înjumătăţind-se de la o generaţie la următoarea: generaţia X – 36%, iar generaţia Y – 19%.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT