Laurențiu Gogan se consideră un antreprenor iubitor de libertate. Conduce Biotechnic, o companie furnizoare de soluții medicale pentru ortopedie. Din postura de co-fondator, a contribuit la construirea acestei afaceri de la zero. Adauga permanent noi îmbunătățiri afacerii și învață continuu din această experiență. Este un vânzător și un antrenor. Activitatea sa zilnică presupune lucrul cu medici, coordonarea directă a echipei de vânzări și implicarea în proiectele chirurgicale complexe.
Un prieten francez a avut ideea
“Am intrat în domeniul medical dintr-o întâmplare, în urmă cu 20 de ani. Un bun prieten francez m-a convins să mă alătur inițiativei lui de a porni o afacere în ortopedie. Începuturile noastre au fost foarte modeste, marcate de lipsa de experiență, resurse și imagine. Am avut nevoie de câțiva ani de efort pentru a construi o imagine de seriozitate și competență, concretizată ulterior în succes comercial. Pentru a ne dezvolta a trebuit să ne reinventăm continuu, să ne adaptăm conditiilor in continuă schimbare și să facem lucrurile altfel decât competitorii noştri. Acum avem o echipă de vânzări bine pregatita, susținută de o entuziastă echipă logistică. Ne bucurăm de o buna recunoastere și avem o prezență solidă pe piață. Core-businessul nostru este distribuția de endoproteze articulare (implanturi ce înlocuiesc articulații), produse indicate în tratarea afecțiunilor articulare degenerative, traumatice sau oncologice. Această nișă înalt specializată presupune livrarea unor activități de promovare, training, consiliere, suport intraoperator și service. Reprezentanții noștri medicali sunt antrenați să vândă, să instrumenteze operații chirurgicale complicate, să instruiască și la nevoie să sfatuiască medicii parteneri. Pentru a performa, vânzătorii noștri au nevoie de bune cunoștințe medicale și tehnice dublate de experiență în sala de operaţii. Lucrăm într-un domeniu de competență ridicată, cu valoare adăugată mare și, în același timp, foarte concurențial. Ne place asta și suntem în mod particular mândri de impactul social al muncii noastre, și anume, de faptul ca împreună contribuim la îmbunatațirea vieţii a peste 6000 de pacienţi anual.”
Se simte norocos. Și-a găsit libertatea acasă.
“In adolescență mi-am dorit să emigrez în Statele Unite, în cautarea libertății, dar din fericire, după 1990 mi-am putut găsi libertatea acasă. Nimic nu mă frustreaza mai mult ca lipsa libertații. Am convingerea că tentativele mele antreprenoriale au fost, de-a lungul timpului, încercări de căutare a libertații. Dincolo de asta, valorile care mi-au ghidat viața și cariera sunt integritatea, bunul simț și compasiunea. Îmi doresc cu tărie să am succes, dar socotesc că măsura succesului este reușita echipei și familiei mai degrabă decât reușita personală. Cele mai satisfăcătoare momente ale muncii noastre sunt cele de la sfârşitul operațiilor mari. După zeci de ore de pregătire și multe ore de operație, simțim că ne-am adus aportul la recuperarea sau chiar la salvarea vieții unui pacient. Avem nenumărate povesti de succes cu pacienți, adulți sau copii, a căror viață s-a schimbat după o intervenție chirurgicală cu implanturile noastre. Din păcate, însă, nu putem ajuta toți pacientii. Atunci când vorbim de indicația implanturilor ortopedice tumorale în abordarea afecțiunilor oncologice, uneori pacienții ajung la medic într-o fază tardivă a bolii, ceea ce face imposibilă reconstrucția osoasa. La nivel emoţional, aceste esecuri ne afectează.”
Secretul este entuziasmul autentic
“Unui antreprenor aflat la început de carieră îi recomand să își pastreze entuziasmul și implicarea. Sigur, pentru a avea succes orice întreprinzător sau manager trebuie să fie organizat, să gândească strategic, să știe să delege, să se înconjoare de oameni inteligenți pe care să îi stimuleze. Dincolo de asta, entuziasmul autentic îl va ajuta sa cucereasca inimile colaboratorilor și clienților. Ați auzit des probabil “It is business, not personal”. Eu gândesc altfel: “It’s my business, it’s personal”. Mă străduiesc sa păstrez un echilibru între rațional și emoțional. Prefer să pun în centrul atenției mai degrabă oamenii decat procesele. Cel mai frecvent raționalul învinge, dar fiind o persoană temperamentală, asta nu se întâmplă întotdeauna. Viața în România, cu toate aspectele ei, reprezintă în esenţă o provocare. Cred că dezordinea caracterizează cel mai expresiv societatea românească a acestor vremuri, dezordine ce generează insatisfacție și dezechilibre. Am convingerea că atât societatea noastră cât și modul de a face afaceri aici pot fi îmbunătățite doar prin educație, cultură, responsabilizare și promovarea competenței. Avem nevoie de mai mult respect pentru lege, de mai multă empatie și respect pentru ceilalți, de mai mult bun simț. Şi de încă ceva: de omul potrivit la locul potrivit.”