Laur Neagu este inginer în calculatoare, masterat în administrarea afacerilor și doctorand în co-tutelă la École nationale supérieure des mines de Paris și Universitatea Politehnica din București. Specializarea lui o reprezintă sistemele automate de învățare prin algoritmi de inteligență artificială. Este genul de persoană pasionată, chiar îndrăgostită de tehnologie. Laur (n.r. ne-a rugat să-i spunem pe numele mic) se remarcă ușor din mulțime, fiind pro-activ în comunitățile din care face parte, cu spirit de inițiativă și un simț antreprenorial format în ultimii 7 ani.
C&B: Laur, care este activitatea ta curentă?
Laur Neagu: „Pe lângă cercetarea și activitatea universitară în care sunt implicat din perspectiva doctoratului, sunt unul dintre fondatorii proiectului Te Fac Programator, o academie non-formală de studiu al programării, cât și de educare a populației spre tehnologie și era digitală. În acest moment, activitatea mea se împarte în mod egal între activitățile de executive (CEO) și mentoring (Senior Trainer) din cadrul academiei, cât și în partea de cercetare/implementare software din cadrul doctoratului.”
C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii tale?
Laur Neagu: „Încă de pe băncile Facultății de Automatică și Calculatoare din București, am cochetat cu ideea de a crea proiecte cu mâinile mele și a le arăta lumii. Nu aș pronunța cuvântul antreprenor, care implică mult mai multe nuanțe, ci aș spune creator în scopul de a ajuta lumea. De-a lungul timpului, am interpretat greșit noțiunea de antreprenor, mixând pasiunea cu afacerea, ceea ce un antreprenor nu ar trebui să facă, prin definiție.
Începuturile.. Țin minte că am luat parte la primul concurs de idei chiar în primul an de facultate, era un concurs organizat de către cei de la Academia de Studii Economice din București. Ideea mea a fost implementarea jocului alba-neagra pentru sistemul de operare Windows. Grafică, aplicație desktop, animații… Îmi amintesc că atunci am pierdut primele nopți lucrând la un proiect software. Multă cafea, energizante, viață de student ?.. Nu am câștigat vreun premiu la acea competiție. Un an mai târziu însă, am reușit să obțin un premiu de popularitate la o competiție de idei ținută la Impact Hub cu acest proiect. Am fost foarte fericit! Prima recompensă dintr-o muncă pe un proiect software.
De aici au urmat mult mai multe competiții. Înfrângeri sau victorii, le-am îmbrățișat pe toate.Nedreptățile, în purul stil românesc, m-au lovit cu capul de toți pereții, însă m-au ajutat să mă călesc și să mă formez cu adevărat. De-a lungul celor 3 ani rămași de facultate, eram un fel de invitat permanent al hackathon-urilor sau acceleratoarelor de idei din București. Rareori lipseam, doar dacă avem vreo problemă personală ori vreun motiv bine întemeiat.
Călătorind în timp spre prezent, post-licență, în paralel cu doctoratul, exploatând nevoia din piață (lipsă suficienților absolvenți în domeniul IT), am lansat, în iunie 2019, proiectul Te Fac Programator, un program cu o durată de un an, foarte intens și performant, cu scopul de a ajuta piața de IT cu noi resurse pentru câmpul muncii.”
C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Laur Neagu: „Mergând pe un clișeu, cred că dacă ar putea copilul de acum 20 de ani să se uite la mine, cel de acum, cred că ar fi fericit. Îmi place să cred asta. Tot timpul am fost o persoană care a fugit de monotonie și, slavă Domnului, nici o zi de-a mea nu seamănă cu alta – reușesc să mă țin ocupat, dar în sensul productiv. Totodată, mi-a plăcut libertatea, de acțiuni și de cuget, și pot spune că mi-am câștigat-o, aproape integral, în urmă cu 3 ani și o păstrez. Acestea erau lucrurile la care aspiram de mic. Cred că, per total, am depus toate eforturile să îmi fie mai bine și s-au aliniat astrele, până în prezent. Zi de zi, sunt recunoscător pentru asta.”
C&B: Viziunea pe mai departe?
Laur Neagu: „Vreau să am libertatea și timpul să îmi mențin mintea odihnită și limpede. Așa pot lua decizii bune atât în cercetare, cât și în business-urile pe care le voi dezvolta. Pentru acest obiectiv, știu că trebuie să învăț să refuz unele activități și să îmi organizez timpul mai bine. Uneori, o să mă mulțumesc cu mai puțin, fără să cad în cealaltă extremă. Cred că educația se va transforma fundamental în următoarele două decade și vreau să iau parte cât mai activ la asta. Cred că este una dintre menirile mele pe aici. Totul pornește de la educație, iar personal îmi place și simt că sunt responsabil să educ. În acest caz, Te Fac Programator!”
C&B: Cum a influențat/influențează Criza Pandemică activitatea voastră?
Laur Neagu: „A trebuit să ne adaptăm și noi, evident. Pentru că suntem o echipă relativ mică, am fost agili și am reacționat repede. La doar o lună de la decretarea stării de urgență, din martie, noi aveam toată activitatea mutată în online. Am pus în picioare o platformă de învățare online pentru examene și am lansat prima clasă de începători complet online, cu studenți din toată țara. În cele 7 luni de când suntem în pandemie, am reușit să lansăm 7 clase de programatori începători în online. Din august, am revenit și în locațiile fizice din București și Pitești, respectând măsurile impuse de COVID-19.
Cred că, deși a fost și este o provocare mare pentru mediul de afaceri internațional, criza asta ne va forța să accelerăm procesul de digitalizare – ca să vedem și partea plină a paharului. În domeniul educației, aceste efecte s-au văzut foarte repede. Sunt trist pentru industria HoReCa, lovită cel mai rău în această perioadă. La fel și teatre, cinematografe, sport. Tot mediul de afaceri ar trebui să pună umărul într-un plan comun să repună pe picioare aceste industrii, o dată pentru că a fost doar ghinion să tragă ei bățul cel mai scurt, și apoi, pentru că mâine poate fi oricare dintre noi.”
C&B: Ce detalii ne poți da despre clasele de începători ale voastre?
Laur Neagu: „Sunt atâtea de spus. Vă recomand să aruncați, în primul rând, o privire pe interviul pe care i l-am dat lui George Buhnici, la PRO TV, anul trecut: E o sinteză foarte bună a proiectului nostru, multe nu s-au schimbat. Doar poate cei peste 200 de studenți care între timp ne-au trecut pragul. În prezent, avem noi clase care încep, câte o clasă online în fiecare lună, iar clase în mediul fizic, momentan doar în București și Pitești, la fiecare 3 luni. La finalul programului, sprijinim absolvenții cei mai buni în a-și găsi primul angajator în domeniu. IT.”
C&B: Dacă avem cititori interesați de proiectul vostru, unde se pot inscrie?
Laur Neagu: „Pentru cei care vor să facă o schimbare de carieră, ori sunt la început de drum, îi așteptăm cu drag să aplice la unul dintre cursurile noastre! Înscrierile online pentru clasele noastre se fac AICI!”