vineri, martie 1, 2024
spot_img
AcasăStiriIon Iliescu, despre moartea Regelui Mihai

Ion Iliescu, despre moartea Regelui Mihai

Ion Iliescu, fostul președinte al României se arată întristat de vestea că Regele Mihai a murit.  Ion Iliescu a menționat pe blogul său personal că relația sa cu Mihai I nu a fost una simplă, mai ales că după Revoluție, el i-a interzis Regelui să vină în România, după o perioadă de exil.

Ion Iliescu apreciază responsabilitatea Regelui Mihai față de țară, într-o perioadă  agitată, plină de violenţe şi de schimbări dramatice:

„Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism  în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică” a scris fostul președinte pe blog.

 În ianuarie 1948 Regele Mihai a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzităţii. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. După Revoluţia din 1989, a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.