Ioana Arsenie este antreprenor, strateg financiar, owner Trusted Advisor Strategy & Finance și Ambasador Elite Business Women București. Ajută antreprenorii să își optimizeze afacerile, în calitate de director financiar extern și partener de business. „Prin proiectele noastre demolăm mitul conform căruia o planificare financiară detaliată limitează opțiunile antreprenorului. Dimpotrivă, eliberăm libertate și energie pentru antreprenorii care își controlează bugetul și rezultatele. Utilizăm o abordare dinamică astfel încât ipotezele noi să fie ușor integrate și să fie facilitate deciziile, observând impactul acestora în cifre.”
C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii dumneavoastră?
Ioana Arsenie: „Primii patru ani i-am petrecut în consultanță, unde am avut ocazia să îmi șlefuiesc atât partea tehnică cât și atenția permanentă la nevoile clientului. Am ales apoi să trec în industrie. Relevantă pentru evoluția mea este experiență de peste 9 ani într-o companie multinațională din agribusiness, în care am fost primul angajat în România, în calitate de director financiar și administrativ și am continuat că Business Partner și membru în board, având responsabilități la nivel strategic, dar și operațional, în țările din regiune.
În vara lui 2015 am decis să îmi construiesc propria afacere, în consultanță și să îmi dedic expertiza în sprijinul antreprenorilor. Cei mai mulți dintre clienții mei sunt IMM-uri, companii care nu au un director financiar și pentru care proiectam sisteme și proceduri de raportare, un Tablou de Bord și lucram pentru optimizare permanentă, atât pe partea de marjă cât și pe cea de costuri. De asemenea oferim servicii de contabilitate și consultanță fiscală, dar integrate cu componenta de management financiar, un diferențiator puternic pentru noi.”
C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Ioana Arsenie: „Am fost crescută cu un profund respect pentru muncă, ca fiind singura opțiune pentru a ajunge la performanță. Nu cred în scurtături, dar am învățat în timp să valorific mai bine oportunitățile și să mă implic în proiecte în care fiecare parte își asumă responsabilitățile. Spun aceasta întrucât există uneori reflexul de a externaliza proiectul integral consultantului, situație care duce la o implementare defectuoasă.”
C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!
Ioana Arsenie: „În orice experiență există o parte bună, o oportunitate. Pentru mine, neseriozitatea unui partener mi-a adus valoare pentru că, prin pierderea punctuală marcată, am conștientizat anumite decizii greșite luate pe încredere. Sunt experiențe de business, normale într-o proporție controlată și le avem cu toții.
Experiențele frumoase sunt corelate cu contribuția pe care o aducem zi de zi, prin preocuparea pentru excelență. Aducând claritate antreprenorilor, la nivelul cifrelor, observăm cum se întâmplă salturi în evoluția lor, cu impact direct în profitabilitatea afacerii și averea lor netă.”
C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?
Ioana Arsenie: „Dacă vorbim de antreprenoriat, pentru că timpul înseamnă bani, sfatul meu este să se clarifice cât mai rapid asupra elementelor de business pe care nu le stăpânesc și să completeze aceste goluri apelând la specialiștii potriviți. În al doilea rând sfătuiesc orice startup să își definească obiective clare, limite asupra bugetelor cheltuite. Spun acest lucru pentru că cea mai mare parte a afacerilor din România rămân la nivelul de startup din punctul de vedere al cifrelor, fără a avea o orientare sănătoasă spre profit.”
C&B: Vă rugăm să oferiți o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România!
Ioana Arsenie: „Cred că valorile sunt cele care fac diferența în orice context, mai devreme sau mai târziu. Pentru că succesul nu este atribuit de multe ori meritocratic, în societatea noastră există multe capcane și s-a format percepția că pot exista scurtături pentru a ajunge la vârf. Astfel că angajații nu mai au răbdare, se așteaptă să ardă etape, nejustificat cu rezultatele pe care le au, nu au o planificare de carieră corectă, aceasta fiind o reală provocare pentru antreprenori.”