După lungmetrajul “Aferim!”, care a înregistrat cele mai mari încasări din 2015 în box-office-ul românesc, Radu Jude se întoarce cu un alt film de succes internaţional – “Inimi cicatrizate”.
„Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă după cartea cu acelaşi nume al lui Max Blecher. Filmul rulează în cinematografele de pe 18 noiembrie, distribuit de microFILM. La o zi diferenţă, după lansarea peliculei în cinematografele româneşti , a avut loc o a doua lansare a cărţii, la Târgul de carte Gaudeamus, în ediţie specială de la Humanitas.
Regizorul a anunţat că scurtmetrajul lansat vineri nu este o ecranizare a cărţii, ci o interpretare personală. Pe lângă întâmplările din carte, el şi-a adăugat propriile idei.
„Am făcut un film care nu este o ecranizare, ci o adaptare prin interpretare personală a textelor lui Blecher la care am adăugat alte lucruri în speranța că nu-l voi trăda, ci îl voi îmbogăți. Realmente îmi doresc foarte mult ca publicul larg să-l descopere pe Blecher, să-i descopere cărțile. Spun asta că, trăind înconjurat de prieteni care îi cunosc opera, am avut senzația că toată lumea îl cunoaște, dar am fost surprins să întâlnesc o mulțime de oameni care nu-i cunosc cărțile. Deci puteți să începeți cu cartea asta și să continuați cu celelalte”, a spus Jude la prezentarea cărţii.
Mircea Cărtărescu a vorbit şi el la prezentarea cărţii, aducând în discuţie atât viaţa, cât şi opera lui Blecher. El a spus că opera “Inimi cicatrizate”, deşi nu este culmea literaturii scriitorului, este interesantă prin „ciudăţenia subiectului”
„Este un roman scris clasic, dar extraordinar de modern prin subiectul său, prin imaginile pe care le prezintă, prin nebunia aceasta a unei lumi de bolnavi, de oameni care suferă înspăimântător. Este un roman care îți ridică părul pe brațe…”, a mai adăugat Cărtărescu.
Din partea Editurii Humanitas a vorbit Lidia Bodea, care a făcut referire atât la film, cât şi la cartea lui Blecher. Ea consideră pelicula lui Radu Jude ca fiind una curajoasă şi recomandă ca cei interesaţi să vadă filmul şi să citească şi cartea, indiferent de ordinea în care ei aleg să o facă.
„Avem de a face cu un film curajos. Nu are nimic din ceea ce am numi o ecranizare clasică după un roman, ceea ce nu ia nimic din omagiul pe care filmul, în cele din urmă, îl aduce lui Max Blecher, îmbogățindu-l. Până la urmă cel mai important merit al filmului este tocmai acela că reușește să ni-l îmbogățească pe Max Blecher, care într-un fel anume a fost canonizat în istoriile literare, în critica literară”, a susținut ea.
Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.
Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.
Oare va fi distins cu un premiu la fel de prestigios ca „Aferim!”, care a obţinut anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin?