Cred că în actualul context socio-economic, diferenţa dintre o companie profitabilă şi una care încearcă să supravieţuiască este dată de oameni. Aceştia sunt responsabili pentru inovaţie, dezvoltare, succes în business, dar şi de modul în care conduc procesele în organizaţie, creează produsele, stabilesc strategiile, implementează proiectele. Așadar, focusul către dezvoltarea unor echipe performante este esențial!!
Recunosc, avem atâtea programe de antreprenoriat lansate recent la EBW încât procesul de creație este o provocare zilele acestea pentru mine! Aud des expresia “…este greu cu oamenii”. Pentru mine a fost o provocare să trec de la solo antreprenor, la debutul meu, la formarea unei echipe și la a transforma o echipă într-un avantaj competitiv.
Cum construim o echipă înalt performantă? Aceasta este întrebarea de la care ar trebui să plece orice antreprenor doritor de performanță! Mergând pe presupunerea că ai deja echipa recrutată, este bine să știi câteva teorii de bază despre cum funcționează echipele. Pe mine m-au ajutat enorm să înțeleg echipa ca un mecanism viu care are etape de dezvoltare care pot fi anticipate, structurate și influențate . Da, cred în leadership prin influență.
Modelul 1- Tuckman. Bruce Tuckman a descoperit faptul că echipele parcurg patru etape de creștere: formare, furtună, normare şi performanță. Grupurile devin cu adevărat eficiente abia când se ajunge în cea de a patra fază. Modelul îi ajută pe lideri să înţeleagă evoluţia echipei şi să o ajute, în funcţie de etapa în care se află, să ajungă la ultima treaptă de evoluţie. Deși aceste faze pot fi ușor observate în grupurile de observaţie, delimitările între etape sunt mai greu vizibile în mediile organizaţionale deoarece acolo grupurile de lucru au deja un scop bine delimitat, roluri bine definite şi o oarecare ordine.
Modelul 2- Lencioni. Patrick Lencioni a dezvoltat un model ce porneşte de la cinci disfuncţii ale muncii în echipă: (a) lipsa de încredere; (b) teama de conflict; (c) lipsa de angajament; (d) evitarea responsabilității; și (e) neatenţia faţă de rezultate. Modelul oferă câteva perspective utile în dinamica echipei și, deși pare să aibă sens intuitiv, în multe cazuri, aceasta este insuficient în corporaţii.
Modelul 3- Curphy și Hogan. Gordon Curphy şi Robert Hogan au elaborat un model pe care l-au denumit „modelul rachetă”. Acesta capitalizează avantajele modelelor anterioare, bazându-se pe cercetarea a sute de echipe,oferind sfaturi practice pentru îmbunătățirea performanței de grup şi de echipă. Modelul rachetă este format din opt componente: context, misiune, talent, norme, angajament (buy-in), putere, moral și rezultate. Contextul se referă la câștigarea acordului din partea membrilor echipei asupra provocărilor cu care se confruntă aceasta. Misiunea este reprezentată de stabilirea obiectivelor echipei și a criteriilor. Talentul se concentrează pe numărul, pe roluri și pe abilitățile membrilor echipei. Normele se referă la regulile prin care membrii echipei trebuie să le respecte şi în baza cărora funcţionează. Angajamentul(buy-in) este dat de creşterea implicării angajaților. Puterea este legată de dobândirea autorităţii necesare și a resurselor. Moralul ţine de nivelul de entuziasm al echipei și de conflict. Rezultatele reprezintă realizările atinse de echipă.
Acum că știm care sunt etapele formării unei echipe, provocările și elementele necesare pentru a crește o echipă performantă poți trece la acțiune! Următorul pas este să transmiți ECHIPEI: Misiunea, Viziunea, Valorile și Credințele, Obiectivele Strategice, Planul de Acțiune, Responsabilii de implementare, Dead Line & Follow up!
Concluzie: Încetează să-i mai motivezi. Începe să-i inspiri!
La un moment dat vei realiza că fiecare persoană începe de la alt nivel. Unii vor să își trateze cariera ca pe un hobby, iar alții vor vrea să ajungă în top imediat. Așa că cea mai mare parte din timp ți-o vei petrece cu cei care merită să îi inspiri. Adică cu cei care depun efortul, fac munca pentru că EI vor performanță! Cel mai ușor mod de a motiva un membru al echipei este să îl ajuți să urce cât mai repede pe următorul nivel de carieră. La Elite Business Women avem o echipă de Ambasadori la nivel național, dar și international, iar eu personal nu spun niciodată NU unui om determinat să ajungă în top ca antreprenor, așadar te invit să ne contactezi!
Bianca , astăzi team builder
Este greu să fii femeie antreprenor în România? – Revista Careers & Business – Povesti de succes
Articole anterioare: